På 1500-talet färgades slott och herresäten röda för att likna Europas ståndsmässiga tegelbyggnader. På 1600-talet blev den röda färgen en statussymbol i städerna och under 1700-talet spreds den till herrgårdarna, bergsmansgårdarna och prästgårdarna.
På 1800-talet fick Falu Rödfärg Original fäste på torp och ladugårdar och på 1900-talet i egnahemsrörelsen. Idag har en ny generation arkitekter upptäckt Sveriges nationalfärg – Falu Rödfärg.
Falu rödfärg original röd
Falu Rödfärg Original Röd är den mest klassiska slamfärgen vi har i Sverige. Färgen är en utomhusfärg som går att använda på obehandlat och ohyvlat virke av gran samt för ommålning av ytor som tidigare behandlats med slamfärg. Nya prefabricerade hus kan målas med Falu Rödfärg Original så länge fasaden levereras utan grundfärg – alternativt är grundad med Falu Rödfärg Original.
Täckförmåga: 3m² / liter
Torktid: Klibbfri efter 1 timme, torr efter ca 1 dygn
Glans: Helmatt
Falu rödfärg original svart
Falu Rödfärg Original Svart är en uppskattad färg bland arkitekter och allt vanligare i modern träarkitektur.
Täckförmåga: 3m² / liter
Torktid: Klibbfri efter 1 timme, torr efter ca 1 dygn
Glans: Helmatt
Är du intresserad på att byta dina Faluröda fasad till svart? Det går, men det finns några extra saker du måste vara noga med. För att få ett bra slutresultat är det extra viktigt att du är noga med underarbetet.
Den gamla färgen behöver ha hunnit åldras och börjat krita, det vill säga att den har börjat släppa färg från väggen. När du drar med handen på väggen så blir den röd. Torrborsta noga bort den gamla färgen med en stålborste. Blir för mycket av den röda färgen kvar under, finns risken att den kommer att synas igenom när den svarta kulören börjar åldras. Man riskerar även att det uppstår ränder i fasaden när virket i fasaden rör sig. Det är med andra ord av stor vikt att den röda slamfärgen som sitter på fasaden är gammal, för att det ska bli ett bra resultat med den nya kulören.
Vad är slamfärg?
Slamfärgen består av pigment som är blandade i ett klister, som oftast är gjort av vete- eller rågmjöl och vatten. Idag är det också vanligt att man tillsätter en liten mängd linolja, som gör färgen något filmbildande.
Pigmenten som tillsätts i slamfärgen består av blandade jordpigment eller vittrade slaggrester av malm. Vilken kulör pigmentet i slutändan blir, beror på hur länge och vid vilken temperatur det bränns. Ju längre och varmare, desto mörkare kulör.
Falu rödfärg fasadpensel Compact
Falu Rödfärg fasadpensel Compact är av yttersta kvalité och perfekt anpassad för målning med Falu Rödfärg Original eller andra slamfärger. Fasadpensel Compact har en borstbredd på 100 mm och är styv och bred, för bättre påläggning av färgen och högre täckförmåga – vilket gör att du spar tid. Borsten är en blandning av natur- och syntetborst som gör att penseln håller och släpper färgen på bästa sätt, speciellt anpassat för Falu Rödfärg.
Hur målar man med Falu Rödfärg?
1. Förarbete
Inspektera fasaden. Finns det mögel, ruttet trä eller dylikt som behöver tas hand om? Åtgärda detta innan du målar. Ruttet trä behöver bytas ut.
Räkna ut hur mycket färg du behöver och köp färgen. Räkna med att det går åt ungefär 1l färg till 3kvm. Tänk på att köpa färgburkar med samma batchnummer, då kulören annars kan variera lite. Att ha olika batchnummer på burkarna om du målar olika fasadsidor gör inget – så mycket skiljer inte nyansen.
Köp på dig verktyg och övrigt material du kan komma att behöva; maskeringstejp, täckplast, täckfilt, stege, pensel, stålborstar osv.
2. Underarbete
Ta bort eller täck fänsterbleck och stuprör med täckplast och/eller maskeringstejp. Maskera de delar av fasaden som inte ska målas med tejp och/eller täckplast (täck även fönster). Täck även marken närmast fasaden med en täckfilt.
Om fasaden tidigare är målad med slamfärg behöver du torrborsta den. Detta för att få god vidhäftning med den nya färgen. Borsta bort löst sittande färg med en större stålborste. Borsta ända ned till fast underlag. Avsluta med att borsta bort allt färgdamm med en mjuk borste. Tvätta av vindskivor, knutar och foder som fått färgdamm på sig med vatten.
3. Mögeltvätta
Nu är det dags att tvätta bort eventuellt mögel från fasaden. Detta gör du med ett speciellt mögeltvätt. Använd en lågtrycksspruta när du tvättar fasaden och inte en högtrycksspruta. En högtrycksspruta kan skada fasaden och göra så att vatten tränger för långt in i träet.
Behandling mot mögel bör göras ca 2 veckor innan själva målningen av fasaden. Detta för att träet verkligen ska få en chans att torka. Virket ska inte ha en högre fukthalt än 15% vid målning. Använd en fuktmätare för att vara på den säkra sidan.
4. Måla fasaden
Börja med att blanda färgen i burken med en rörsticka. Om det är en obehandlad fasad som ska målas, kan du späda färgen till första strykningen med 10-20% vatten.
Måla färgen på fasaden och låt torka ett dygn, för att sedan måla andra strykningen färg – outspädd. Måla i tunna lager och se till så att färgen verkligen arbetas in i träet. Måla helst inte i direkt solljus, då färgen kan ta skada av detta.
Räkna med att färgen håller i ca 8-10 år innan du behöver måla igen.