Samla dina kvitton digitalt – skaffa kundkonto och använd vår app >>

Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-11-04 klockan 23:21. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

Det finns en mängd olika sorters spikar, och det kan vara svårt att veta vilken du ska använda till vad. En sak har dock alla spikar gemensamt – de används för att fästa samman olika delar. Oftast använder du en hammare för att slå in en spik, men det finns även specialverktyg såsom spikpistoler. Spikpistolen lönar sig att använda om du har en stor mängd spikar som ska fästas i exempelvis en panel eller lister. Här visar vi dig skillnaden mellan de olika spiksorterna och sammanfattar deras användningsområden.

Trådspik nedsänkt huvud

Användningsområde

  • För infästning av rör.
  • Räfflat eller slätt spikhuvud. Kan orsaka sprickor i virke.

Trådspik stukad

Användningsområde

  • För snickarförbindelser.
  • Huvudet kan sänkas och kittas, eller spacklas över.

Skruvspik

Användningsområde

  • För fäste av trä-, spånskivor och trossgolv.
  • Högt utdragningsmotstånd.

Stålkrok

Användningsområde

  • Bra fäste i lättbetong eller trä.
  • Behöver eventuellt förborras vid tjocka tjocklekar.

Stålspik

Användningsområde

  • För infästning av spånskivor, lister och profiler på trä eller lätt murbruk.

Räfflad stålspik

Användningsområde

  • För fäste av plåt och skivor eller reglar på bims- och tegelsten eller lättbetong.

Spik för lättviktsskivor

Användningsområde

  • För fäste av byggskivor på trä eller lätt murbruk.
  • Runt eller kvadratisk huvudskiva.

Pappspik

Användningsområde

  • För fäste av plåt, papp, skivor av alla sorter, på trä eller lätt murbruk.

För att du ska träffa spiken på huvudet har vi följande tips:

  • Håll spiken under huvudet och håll kvar tills den sitter kvar i träet utan stöd. Nu kan du ta bort dina fingrar och slå i spiken tills den är helt i.
  • Håll helst hammaren i nedre änden av handtaget så att du kan utnyttja hammarens kraft på bästa sätt.
  • Om träytan trycks in lite när du slår in spiken kan du ha på lite hett vatten på tryckstället. När träet har svällt upp igen kan du slipa till det.

När du spikar i ändträ fästs det som bäst om du spikar i olika riktningar. Slå först in en häftspik cirka 2/3 i ändarna och testa så att brädorna sitter fast. Slå sedan i de resterande spikarna snett däremellan.

Spika rätt

För att hitta rätt spiklängd finns det en tumregel: ungefär 2/3 av spikens längd ska sitta i den bärande trädelen. Spiken själv får inte vara för tjock för då kan virket spricka.

Olja inte spiken för att underlätta inslagningen – förborra istället!

Spika rätt

Undvik att slå i spikarna i samma riktning som träådring. Speciellt när du slår i flera i spikar rad, särskilt i änden på materialet. Då kan virket spricka. Sätt därför alltid spikarna lite förskjutet eller förborra spikhålen.

Om du spikar i tunt trä kan spetsen på spiken få virket att spricka. Med ett hammarslag på spetsen blir spiken lite trubbig och risken för sprickor minskas.

Spika rätt

Även vid L-förbindelser kan det förekomma att virket splittras eller sprängs. För att undvika detta kan du såga trädelen som ska spikas fast, lite längre än vad du egentligen behöver. Sedan sågar du till rätt längd när delen väl är fastspikad.

Spika rätt

Vid den här träförbindelsen kan du fästa en träkloss med en skruvtving på ena sidan och sedan fästa den andra sidan med spik snett genom båda trädelarna.

Arbeta likadant på motsatt sida.

Spika rätt

På ställen där det är svårt att komma åt, som exempelvis när du fäster profilklammer, är det bra att använda en spikhållare. Spiken hålls med en magnet i öppningen vilket gör att du lättare kan slå i den.

Spika rätt

I vissa fall vill man dölja spikhuvudena. Hamra då in spiken ett par millimeter med ett sänke.

Spika rätt

Krökta spikar kan ryckas ut med en kniptång. En tunn träbit som underlag skyddar virket. Större spikar kan dras ut med ett kofot vars böjda form fungerar som en hävarm.

Spika rätt

En pappbit skyddar fingrarna när du arbetar med små spikar. Spiken sticks igenom pappbiten och placeras där den ska vara. Sedan drar du bort pappremsan.

Spika rätt

Elektriska spikpistoler är ett bra val om du måste fästa ett stort antal spik och klammer. Ett typiskt användningsområde är fäste av väggbeklädnad av trä eller paneler. En elektrisk spikpistol har även många andra användningsområden. När du köper en nya maskin bör du tänka på följande:

  • Slagkraftsreglering: I hårda material, med långa klammer och spikar, måste du kunna ställa in en hög slagkraft.
  • Hamra på: Om klammern eller spiken inte tränger in helt i materialet, kan du slå in den genom att slå med hammaren flera gånger.
  • Bearbetning av klammer och spik: Maskiner av bättre kvalité tillåter att du bearbetar klammer och spik med en längd på upp till 32mm.

upp