Vilken skruv används till vad?
Att välja rätt skruv till ditt projekt är inte alltid helt enkelt. Olika typer av material, dimensioner, grepp och huvudform spelar roll i valet av skruv. Här hittar du samlad information om de olika skruvsorterna och vilken skruv som passar till vad!
Träskruvar är utmärkta för att sätta ihop trästycken med varandra, eller för att fästa skyltar och beslag på trä. Vissa träskruvar har även borrspets och självskärande gängor, som är optimalt anpassat till virkets egenskaper.
En skruv med sexkantigt huvud som passar för kraftiga infästningar i trä. Använd gärna en bricka under skruvhuvudet för att undvika att skruven dras för långt in i materialet.
Farmarskruv har ett sexkantigt skruvhuvud med en tätningsring under. Skruven används för att skruva plåt mot trä och tätningsringen gör att infästningen blir vattenskyddad.
En förutsättning för att ditt bygge ska bli hållbart och hålla länge är att du har använt rätt skruv. Beroende på hur din konstruktion ska se ut och var den ska placeras geografiskt, har en stor betydelse för valet av trallskruv.
Skruv/bult som tillsammans med mutter sammanfogar material med varandra.
Gipsskruvar används för infästning av gipskartong- eller gipsfiberskivor. De är av stål och är ytbehandlade. Den här speciella ytbehandlingen når upp till alla krav på fuktiga byggarbetsplatser och fukt från spackelmassa och förhindrar att det bildas rost.
Samlad kunskap om skruvar
Vanligtvis består en skruv av ett cylindriskt stift eller en bult som är försedd med gängor. De här gängorna har en extremt bra hållkraft och med hjälp av friktion och kraft är det möjligt att fästa två eller flera föremål i varandra. Skruvar skiljer sig åt när det gäller metallen de är tillverkade av, formen på spåren samt gängorna.
Skruvarnas material
När det gäller materialet på skruvarna skiljer man mellan tre huvudgrupper:
- Stål är standardmaterialet för normalt slitage. Skruvar av stål ytbehandlas för det mesta. De ytbehandlingar som oftast används är galvaniskt förzinkade eller gulkromade. De används mestadels inomhus.
- Rostfria skruvar och muttrar är helt rostfria och används främst utomhus. Man skiljer på rostfritt stål A2 och rostfritt stål A4. På båda sorterna handlar det om en krom-nickel-legering.
- Mässing är en koppar-zink-legering som inte rostar. Skruvar av det här materialet finns blanka eller galvaniskt förädlade (förnicklade eller förkromade). Mässingskruvar används i badrum och vid synliga montage både inom- och utomhus.
Skruvspår
För att kunna skruva i skruvarna har de olika typer av spår. Det enkla skruvspåret (1) har genom tiden kompletteras med ytterligare typer av spår. Först bredde skruven med krysspår ut sig. Den tillät en rationell inskruvning med elektriska skruvdragare. Ytterligare förbättringar blev det med (2) phillips-, (3) pozidriv- och (4) torx-skruvar. När det gäller maskinskruvar är insexkantskruvar (5) vanliga.
1.
2.
3.
4.
5.
Skruvhuvuden
Beroende på vilken funktion skruven ska fylla finns det olika former på skruvhuvudena. Försänkta skruvar passar speciellt om du vill undvika skador – huvudet försvinner i virket och är helt slätt. Cylinderskruvar har ett helt runt huvud och används oftast inom metallindustrin och elektriska hantverk. Skruvar med rund skalle (även pan head-skruvar) används där underlaget inte får tryckas in. Detta innebär att skruvhuvudet inte gräver in sig i materialet utan ligger utanpå. Trumpethuvudet är extra bra till gipskartongskivor. Den speciella formen på skruvhuvudet gör att ytan inte trycks in av huvudet utan ligger utanpå skivan.
1. Linshuvud
2.
7.
Skruvgängor
Skruvgängorna kan delas in i följande tre undergrupper:
Metriska ISO-gängor : Kräver förformade gängor eller en mutter att kontra med. Kallas i vardagligt tal för M-gänga.Trägängor : Har oftast en vass spets som i kombination med skärande gängor lätt dras in i olika trämaterial.Plåtskruvsgängor : Formar eller skär sig sina motgängor själv.
Skruvmått
Välj alltid passande storlek på skruvarna till ditt projekt, så lyckas du enklare med arbetet. Skruvarnas mått anges alltid i två mått i mm.
Till exempel 4,5 x 45. Detta innebär att skruven har en diameter på 4,5mm och är 45mm lång.
Skruvarnas längd anges alltid på längden från gängornas spets till överkanten på huvudet, alltså så som den sitter i arbetsstycket.
Välj rätt skruvmejsel
Storleken är avgörande: välj alltid en passande skruvmejsel till storleken på skruvhuvudet (1).
En för liten skruvmejsel (2) skadar skruvens spår och gör det svårare att vrida skruven.
En för stor skruvmejsel (3) skadar arbetsstycket.
Certifiering för skruvar
De viktigaste mekaniska egenskaperna nämns med en tvåsiffrig nummerkombination när det gäller stålskruvar. Det kallas för hållfasthetsklassen.
Hållfasthetsklass 8.8 står för:
- Hög draghållfasthet (800 N/mm²)
- Hög sträckgräns (640 N/mm²)
- Plikt med stämplingen 8.8 på huvudet
- Plikt med stämpling av tillverkarens markering
DIN 84
Gängskruvar enligt DIN 84 har ett cylinderhuvud och metriska ISO-gängor. De skruvas in med en
DIN 95
Träskruvar enligt DIN 95 har ett linshuvud med spår eller en I-stjärna. De används till alla lätta infästningar i olika träsorter. På grund av den speciella huvudformen är dessa skruvar för det mesta synliga.
DIN 96
DIN 96-träskruvar är försedda med ett halvrunt huvud och ett spår. De används överallt där huvudet på skruven måste uppfylla ett motsvarande tryck. Även dessa skruvar (huvudena) är för det mesta synliga.
DIN 571
DIN 571-sexkantträskruvar är träskruvar med ett sexkanthuvud som dras åt med en
DIN 603
DIN 603-planrundhuvudskruvar med fyrkantsansats under huvud och mutter. Mer kända är de här skruvarna som "låsskruvar". Planrundhuvudet skyddar mot en demontering. Därför användes de här skruvarna ofta till infästning av dörrlås förr i tiden. Idag är det här huvudet framförallt till för att undvika skador. Skruven används överallt där två trädelar ska sättas ihop med skruvar som sitter rakt igenom (exempelvis stolpar och bjälkar). De medlevererade muttrarna används att kontra med. Fyrkanten under huvudet förhindrar att skruven snurrar när man skruvar fast den.
Tips: använd brickor för att höja trycket och dessutom för att skydda materialet mot skador.
DIN 931
DIN 931-sexkantstålskruven kallas ofta felaktigt för "maskinskruv“. Skillnaden mot maskinskruvar är hållfasthetsklassen 8.8 som garanterar en hög draghållfasthet och sträckgräns. De kan användas i alla förformade metriska ISO-gängor eller vid fäste rakt igenom. Tack vare sin höga hållfasthet dras de oftast fast med en
DIN 933
DIN 933-stålskruvar är identiska med DIN 931-skruvarna. Den enda skillnaden är att de är helgängade och därför oftast skruvas fast i befintliga motgängor.
DIN 963
DIN 963-gängskruvar är skruvar med metriska ISO-gängor, ett sänkhuvud och har dessutom ett enkelt spår. Sänkhuvudet gör att du kan försänka skruven jämns med materialet (oftast profiler, tunna bleck, metaller med mera).
DIN 965
DIN 965-gängskruvar är nästan identiska med DIN 963-skruvarna. Tack vare krysspåret kan du även bearbeta dem maskinellt, och därför kan du även använda dem inom industriell masstillverkning.
DIN 912
Det tydliga kännetecknet för DIN 912-skruvarna är cylinderhuvudet med insex-fattning. Den här skruven har metriska ISO-gängor och är antingen helgängade eller delgängade. De används exempelvis där en insexskruv inte kan användas på grund av att verktyget tar för stor plats. Svåråtkomliga ställen (exempelvis i motorer, och maskiner) är utmärkta användningsområden.
DIN 7504
DIN 7504-borrskruvar har metallgängor, som formar, klämmer och skär sina motgängor själv. Huvudformerna är lika mångsidiga som deras spår. Hos HORNBACH hittar du dessa i utföranden med sänkhuvud och krysspår eller som sexkanthuvud. Överallt där du vill få en stabil infästning med bleck eller profiler bör du använda dessa skruvar.
Vilken skruvmejsel ska jag välja?
Smarta medhjälpare i hemmafixarens vardag! Följande funktioner finns som tillval för skruvmejslarna ovan:
Isolering
- För att minska risken för en elektrisk stöt finns det
Framför allt vid elektriska installationer bör du använda en skruvmejsel som är tillåten för arbete under spänning!
Magnetisk klinga
- Praktiskt, helt enkelt! Vissa skruvmejslar har en magnetisk klinga. Därmed hålls skruvhuvudena mot verktyget lättare och man undviker att tappa skruven!