Fruktträd för Sveriges trädgårdar
Det finns ett stort urval av fruktträd som du kan plantera hemma. Fruktträd som går utmärkt att plantera i svenska trädgårdar är bland annat äpplen, päron, körsbär, persikor, aprikoser och plommon. Det finns även en hel del frukter och bär som du kan odla i trädgården som växer i buskar. Dessa frukter och bär är bland annat hallon, björnbär, blåbär, havtorn, jordgubbar, fikon, krusbär och vinbär.
Vilka fruktträd passar i min trädgård?
Olika fruktträd växer på olika sätt. Vissa blir väldigt höga och fylliga, medan andra blir lägre och smalare. Därför kan det vara bra att ha koll på vilket fruktträd som passar i just din trädgård. Dessutom växer olika frukter av samma sort olika. Exempelvis finns det både små och stora äppelträd. Det är grundstammen som påverkar hur stort eller litet ditt fruktträd kan komma att bli. Därför kan det vara bra att läsa på om just det fruktträd du vill ha i din trädgård. Om du exempelvis vill ha äppelträd, bör du ta reda på om grundstammen för just den sorten tillåter en hög tillväxt, eller en lägre. Nedan beskriver vi de vanligaste typerna av fruktträd, och var de lämpar sig bäst.
Halvhöga fruktträd
Halvhöga fruktträd lämpar sig bra i en större trädgård och ger ofta riktligt med frukt efter ungefär 4 år. Dessa träd kan bli mycket gamla och bör planteras med ungefär 7 meters avstånd från andra träd. Dessa träd är oftast 3-6m eftersom de är ympade, detta gör att de är lite lättare att sköta och vårda eftersom deras lägre höjd underlättar skörd och beskärning utan behov av stegar. Deras storlek gör det också enklare att övervaka och behandla sjukdomar och skadedjur.
Exempel på halvhöga fruktträd:
Buskiga fruktträd
Kortare träd blir ungefär 3-4 meter höga. Genom att bekära buskiga fruktträd regelbundet kan du förvänta dig en bra skörd. De har en tendens att få en mycket buskig krona, därav namnet. Du kan stödja trädet med en längre stav så att kronan inte faller. Buskiga fruktträd kan göra frukten mer tillgänglig för skörd då du når frukten lättare utan att använda stegar.
Exempel på buskiga frukkträd:
Uppstammade fruktträd
Denna typ av fruktträd kan bli ungefär 2-3 meter höga och lämpar sig därför på balkongen eller i en mindre trädgård. Uppstammade fruktträd kan även användas som en häck runt din uteplats, och kan fungera bra som insynsskydd om du vill skärma av din balkong eller trädgård. Med rätt utförd uppstamning växer de rakt och håller sig smala.
Exempel på uppstammade fruktträd:
Pollinering och korspollinering: Nyckeln till en riklig skörd
Förstå pollinering
Pollinering innebär processen där pollen överförs från ståndare till pistill, vilket är nödvändigt för att producera frukt. Många fruktträd, inklusive äppelträd och päronträd, är beroende av korspollinering från andra träd av samma art men av en annan sort för att fruktsättningen ska ske. Det betyder att för att dessa träd ska producera frukt effektivt, behöver du ha mer än ett träd planterat i närheten för att pollinering ska ske.
Vikten av korspollinering
korspollinering innebär att träd av olika sorter men inom samma art pollinerar varandra. Detta är inte bara nödvändigt för vissa sorters fruktträd för att alls producera frukt, utan det kan också förbättra skörden och kvaliteten på frukten. Genom att välja och plantera kompatibla sorter i närheten av varandra kan du säkerställa bättre pollinering och därmed en mer framgångsrik fruktproduktion.
Hur man väljer träd för korspollinering
Inkludera minst två olika sorter av varje fruktträd du vill odla, för att främja korspollinering. Det är viktigt att välja sorter som blommar vid samma tid, eftersom detta ökar chanserna för framgångsrik pollinering. Ta också hänsyn till trädens pollineringsegenskaper – vissa träd är självfertila men kan ändå dra nytta av korspollinering, medan andra är strikt självsterila och kräver närvaron av en annan sort för att producera frukt.
Tips för korspollinering:
Äppelträd |
|
Päronträd |
|
Plommonträd |
|