Varför en pizzaugn?
Att använda en pizzaugn är inte bara ett roligt sätt att laga mat, utan är också en social aktivitet. Med en pizzaugn går det undan och det är en fördel att vara fler som hjälper till. En bakar ut pizzadegen, en står för toppingen, en gräddar pizzorna i pizzaugnen och några står redo att njuta av härligheten så fort den kommer ur ugnen.
Dessutom blir pizzorna otroligt mycket bättre än om du skulle grädda dem i en vanlig ugn. En annan fördel är att du måste vara utomhus för att tillaga maten – och många är eniga om att mat smakar som bäst utomhus!
Pizzaugnar från Ooni
Pizzaugnar har den senaste tiden blivit väldigt populära och det finns en uppsjö av olika varianter och modeller. Varumärket Ooni tillverkar prisvärda och tåliga pizzaugnar som körs på olika typer av bränsle. Nedan kan du läsa mer om Oonis olika modeller av pizzaugnar.
Ooni Fyra 12 – för dig som vill ha en liten, bärbar pizzaugn
Ooni Fyra 12 är Oonis billigaste pizzaugn och den drivs med träpellets. Den väger bara 10kg och är därför relativt smidig att ta med till diverse utomhusevent.
Ooni Fyra 12 är klar att använda på 15 minuter, kan värmas upp till 500°C och gräddar äkta, stenbakad pizza på bara 60 sekunder. Den smarta pelletsbehållaren matar dessutom träpellets automatiskt vilket gör matlagningen enkel.
Fördelarna med träpellets är att det brinner lätt, det tillför en rökig, aromatisk träsmak till maten och så länge du håller pelletsen påfylld kommer din ugn att hålla en konstant hög temperatur.
Ooni Koda 12 – för dig som vill ha en liten, lättstartad pizzaugn
Ooni Koda 12 kräver ingen krånglig montering och gräddar otroliga pizzor på bara 60 sekunder! Den superkompakta pizzaugnen Ooni Koda 12 är klar att använda direkt ur kartongen – vik bara ut de vikbara benen, sätt in bakstenen och anslut till en gasoltub.
Pizzaugnen har en omedelbar gaständning, är klar att använda efter 15 minuter och kan värmas upp till 500°C. Använd värmekontrollratten för att styra värmen. Med hjälp av denna kan du grädda pizzor på hög värme eller tillaga fisk, grönsaker och kött på lägre värme.
Ooni Koda 12 är Oonis lättaste pizzaugn med sina 9,25kg. Detta gör att den är perfekt att ta med på exempelvis husbilssemestern, där man förmodligen ändå har gasoltuber till hands.
Ooni Karu 12 – för dig som vill kunna variera bränslet i pizzaugnen
Med Ooni Karu 12 kan du välja vilket bränsle du vill använda – ved, kol eller gas. Tänk dock på att om du vill köra pizzaugnen på gas, så behöver du köpa till en gasolbrännare.
Pizzaugnen har ett specialdesignat bränsletråg som maximerar luftflödet – för perfekt flambildning och autentisk vedeldad smak. Höljet, inredningen och botten är gjorda av borstat, rostfritt stål, vilket gör pizzaugnen extra slitstark. Med en vikt på bara 12 kg erbjuder Ooni Karu 12 portabilitet, plus all kraft och värme från en större vedeldad pizzaugn.
På bara 15 minuter värms din pizzaugn upp till 500°C. Reglerbar luftcirkulation gör att du också kan laga mat med lägre temperaturer.
Ooni Koda 16 – för dig som vill ha stora pizzor & lättstartad pizzaugn
Ooni Koda 16 har samma egenskaper som den mindre varianten Ooni Koda 12, men rymmer 16-tums (ca 41cm) pizzor istället för 12-tum (ca 30cm). Den större storleken gör det möjligt att få plats med exempelvis en gjutjärnspanna – vilket underlättar om du vill tillaga något annat än pizza.
Ooni Koda 16 kombinerar en snygg design med bekvämligheten att laga mat med gas. Pizzaugnen har dessutom en bred öppning, stor baksten och en smart L-formad låga.
Slå på den omedelbara gaständningen och du redo att laga mat på 20 minuter. Precis som alla Ooni-pizzaugnar når Ooni Koda 16 upp till 500°C.
Vilken Ooni pizzaugn passar mig?
Nedan hittar du en tabell med Oonis olika modeller av pizzaugnar – för att du lättare ska kunna jämföra, och bestämma vilken pizzaugn som passar dig och dina behov bäst.
Pizzaugn Ooni fyra 12 | Pizzaugn Ooni koda 12 | Pizzaugn Ooni karu 12 | Pizzaugn Ooni koda 16 | |
---|---|---|---|---|
Pris: | ca. pris: 2995 kr | ca. pris: 3490 kr | ca. pris: 3190 kr | ca. pris: 6490 kr |
Bränsletyp: | Pellets | Gasol | Ved, kol eller gasol (Gasolbrännare köpes separat) | Gasol |
Pizzastorlek: | Max 12″ | Max 12″ | Max 12″ | Max 16″ |
Vikt: | 10kg | 9.25kg | 12kg | 18.2kg |
Skorsten: | Ja | Nej | Ja | Nej |
Uppvärmningstid: | 15 minuter | 15 minuter | 15 minuter | 20 minuter |
Maxtemperatur: | 500°C | 500°C | 500°C | 500°C |
Storlek på pizzasten: | 33x33cm | 33x33cm | 33x33cm | 41x41cm |
Öppningshöjd: | 85mm | 82mm | 99mm | 111mm |
Smarta tillbehör till pizzaugnen
Tips på pizzatopping
Gillar du att göra dina egna pizzor men har slut på idéer över vad du kan toppa dem med? Här kommer våra absoluta pizzafavoriter – både pizzor med tomatsås och vita pizzor.
Pizzor med tomatsås
- Tomatsås – mozzarella – parmesan – basilika
Toppa pizzan med tomatsås, mozzarella, riven parmesan och basilika och kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan och ät direkt. - Tomatsås – buffelmozzarella – parmaskinka – ruccola
Toppa pizzan med tomatsås samt buffelmozzarella och kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan och lägg på parmaskinka och ruccola. - Tomatsås – mozzarella – parmesan – tryffelsalami – basilika
Toppa pizzan med tomatsås, mozarella, parmesan och tryffelsalami. Kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan och lägg på färsk basilika. - Tomatsås – burrata – körsbärstomater – vitlöksolja – basilika
Toppa pizzan med tomatsås, burrata och halverade körsbärstomater. Kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan, ringla över vitlöksolja och lägg på färsk basilika. - Tomatsås – kapris – buffelmozzarella – mozzarella – racletteost – gruyére – basilika
Toppa pizzan med tomatsås, kapris och alla ostar. Kör i pizzaugen. Ta ut och lägg på färsk basilika.
Vita pizzor
- Parmesan – crème fraîche – löjrom – dill – citron
Täck pizzan med riven parmesan och kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan och toppa med crème fraîche, löjrom, dill och citronsaft. - Chévre – rödbeta – pinjenötter – honung – olivolja – flingsalt
Toppa pizzan med chévre, rödbetor (kokta och skivade), pinjenötter och olivolja. Kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan och ringla över honung och strö på flingsalt. - Smörstekta kantareller – crème fraîche – mozzarella – västerbottenost – karamelliserad lök – färsk timjan
Toppa pizzan med smörstekta kantareller, mozzarella, riven västerbottenost och karamelliserad lök. Kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan och toppa med crème fraîche och färsk timjan. - Ädelost – västerbottenost – crème fraîche – päron – valnötter – olivolja – honung
Bred ut crème fraîche på hela pizzan. Toppa med ädelost, västerbottenost, päronskivor och grovhackade valnötter. Kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan och toppa med olivolja, honung och lite salt.