Samla dina kvitton digitalt – skaffa kundkonto och använd vår app >>

Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-11-05 klockan 00:51. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

Mossa och alger trivs på tak och kan göra stor skada på taket. Mossa binder fukt och kan skapa frostsprängningar i takpannorna under kalla perioder och därmed skada taket. Därför är det viktigt att hålla taket rent och fritt från smuts, mossa och påväxt.

Det är att rekommendera att gå över och eventuellt rengöra taket en gång per år. Men att gå över och rengöra, innebär inte att du behöver göra en djupgående tvätt med alg- och mögeltvätt. Det kan räcka med ta bort löv och annat skräp med en borste, lövblås eller vattenslang. Detta för att samlingar av exempelvis löv och barr samlar fukt och så småningom kan leda till fuktskador och läckage på taket.

Bor du nära träd och skog är det troligt att du behöver tvätta taket oftare än om du bor exempelvis vid öppna landskap. Håll koll på takets skick och tvätta av när behovet uppstår.

Tvätta tak

Vår, sommar och sensommar är den bästa tiden att tvätta taket.

Tänk dock på att undvika att spola av taket under soliga dagar, om du har en fasad av mineraliskt material. Detta på grund av att smuts rinner ner på fasaden och när det är varmt och soligt finns det en risk att smutsen ”bränner in” i materialet och blir svårt att få bort. Det är därför bäst att spola av taket en mulen dag om du har en fasad av mineraliskt material, så som puts.

Om du däremot ska rengöra taket från alger med ett rengöringsmedel som ska ligga ett tag, för att sedan regna bort, bör du se till att lägga på rengöringsmedlet en dag som följs av några regnfria dagar – då ger rengöringsmedlet bäst effekt. Om du använder exempelvis Grön-fri från Jape dör all påväxt omgående, men sitter kvar på ytan under en tid. Alger försvinner normalt efter cirka ett år och lav efter cirka två år.

Det finns lite olika sätt att tvätta tak på. Och beroende på vilket material taket är av, så använder man olika tillvägagångssätt.

1. Undvik högtryck när du tvättar plåttak.

2. Tvätta plåtttaket med en mjuk borste eller svamp ihop med ett vanligt rengöringsmedel, så som diskmedel.

3. Skölj sedan av taket med en slang eller tryckspruta. Om du har mossa eller alger på ditt plåttak kan du eventuellt använda speciella medel för detta, men se alltid till att följa tillverkarens instruktioner.

1. Undvika att använda en högtryckstvätt när du tvättar takpannor. Detta för att det finns en risk att det höga trycket gör att pannorna spricker.

2. Se först till att få bort all ytlig smuts, så som löv och mossa. Detta gör du enklast med en sopborste.

3. Applicera sedan rengöringsmedlet jämt över hela taket. Det finns två olika varianter här. Den ena varianten kopplar du rengöringsbehållaren direkt på vattenslangen eller högtryckstvätten, och den andra varianten blandas ut direkt i en tryckspruta. Om du kopplar på behållaren direkt på högtryckssprutan så se till att inte använda högt tryck när du applicerar medlet på taket.

4. När du lagt på rengöringsmedlet är egentligen jobbet klart. Medlet tar död på alger och mossrötterna och så småningom spolar regnet bort rengöringsmedlet.

Papptak tvättas på samma sätt som takpannor.

1. Ta först bort ytlig smuts och mossa.

2. Lägg sedan på ett anti-algmedel jämnt över hela taket.

3. Låt sedan regnet ta hand om resten.

Tvätta tak

Det är väldigt viktigt att hålla efter hängrännorna på ett hus för att takavvattningen ska fungera felfritt. Hängrännorna bör rensas och rengöras minst en gång på hösten och en gång på våren. Har du träd nära huset, fylls hängrännorna snabbt med löv, barr och annat skräp och en rensning kan behövas oftare än om du inte har träd i närheten av huset. Det finns speciella takrännerensare från exempelvis Gardena och Kärcher som är framtagna just för rengöring av hängrännor, men det går också fint att använda:

  • En kvast – för att sopa bort allt löst skräp
  • En stege – för att kunna arbeta säkert och stabilt
  • Arbetshandskar – för att skydda händerna
  • En hink – för att få med dig vattnet upp på stegen
  • Ljummet vatten ­– för att kunna tvätta rent i hängrännorna
  • En tvättsvamp – för att kunna tvätta bort smuts i hängrännorna
  • En S-krok – för att kunna hänga hinken med vatten på stegen

Börja med att rensa hängrännorna från löv, barr, grenar och smuts med hjälp av en kvast. När du fått bort allt löst skräp sköljer du rent med ljummet vatten och tvättar bort resterande smuts med en tvättsvamp. För att undvika att löv och annat skräp hamnar i stuprännorna kan du använda lövstopp. Detta säkerställer att löv och annat större skräp hålls borta från stuprännorna.

Tvätta hängrännor
upp