Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-11-21 klockan 09:31. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

Precis som människor så har även fiskar olika karaktärer – vissa är ensamvargar och behöver sitt eget område, medan andra fiskar håller ihop i par eller i hela stim. Så innan du ger dig ut för att köpa dina akvariefiskar så rådfråga en specialist om vilka fiskarter som är lämpliga för ditt planerade akvarium.

Generellt ska fiskar som delar samma akvarium ha samma behov när det kommer till ljus, temperatur på vattnet och textur. Se också till att köpa fiskar med olika levnadssätt i akvariet. Det finns fiskar som simmar vid vattenytan, andra sorter håller sig längre ner i akvariet. Det finns arter som gillar att gömma sig bland växter eller i olika typer av grottor, medan andra ligger på botten.

Det är också viktigt att du inte "överbefolkar" ditt akvarium, att du inte köper för många olika sorter. Speciellt som nybörjare bör du börja med några få fiskarter. Du kan sedan köpa nya fiskgrupper varannan vecka så att de enskilda grupperna kan lugna sig och hinner acklimatisera sig till sitt nya hem innan nya vänner kommer.

Akvariefisk i transportpåse

Innan du tillsätter fisk i ett nyinstallerat akvarium bör du vänta minst 1 vecka, så att vattnet kommer upp i rätt temperatur.

När du har köpt en ny akvariefisk transporteras denna i en påse från butiken. Det är viktigt att du ser till att de transporteras försiktigt, utan större skakningar och att det inte heller tar för lång tid. Ju längre transporttiden är, desto mer luft eller syre måste det vara i påsen – det är viktigt att du redan i djuraffären talar om detta så att de kan ge fisken rätt förutsättningar för sin transport.

Nu är det dags att installera fisken i sitt nya akvarium:

Placera försiktigt den slutna transportpåsen i akvariet i cirka 20 minuter för att vattnet i påsen ska få samma temperatur som akvarievattnet. Ju större temperaturskillnaderna är på vattnat i påsen och akvariet desto längre bör du vänta. Öppna sedan försiktigt påsen och tillsätt gradvis vatten från akvariet till påsen (upprepa 3-5 gånger var 5:e minut). På så sätt anpassas vattennivån och fisken vänjer sig sakta. Nu kan du släppa ut fisken ur påsen, in i sitt nya kungarike. Vattnet som finns i påsen ska inte ner i akvariet utan hällas bort.

Om du vill ta hand om din fisk så ska du se till att det finns optimala och artenliga vattenförhållanden i akvariet. Självklart ska du mata din fisk med rätt foder och se till att akvarietekniken alltid fungerar.

Fisksjukdomar beror ofta på dåliga djurhållningsförhållanden. I den mån du regelbundet uppmärksammar renligheten och den ekologiska balansen i ditt akvarium, bör knappast några fisksjukdomar uppstå. Om fisken blir sjuk, finns det effektiva läkemedel.

Typiska tecken på fisksjukdomar är andningsproblem, skador och/eller fläckar. Även avgränsning och slöhet hos sällskaplig fisk kan vara en indikation på en sjukdom.

Symtom Möjlig orsak
Små vita prickar på kroppen och fenorna Vita pricksjukan
Gula fläckar Sammetssjuka (Gulddamm)
Fisk snappar på vattnets yta efter luft Vattenkvalitén eller angrepp på gälarna av parasiter (Gälmaskar)
Överdriven slembildning, mjölkaktig eller något gråaktig hudfärg Vattenkvalitén, hudgrummling (Costia, Trichodina & chilodonella)
Slemhinnan droppar från gallan Vattenkvalitén, angriper gallan med parasiter
Fisk med parasit, syns som utstickande hårstrån Vattenkvalitén, huden infekteras av parasiter (Lernaea)
Molniga ögon Vattenkvalitén, skador, bakteriell infektion
Inflammation på fenor och kropp Vattenkvalitén, Bakteriell fenröta
Sårbildning Bakterier
Bomullsliknande beläggning på kroppen Munsvamp (Flexibacter columnris)
Mörka fläckar och slöhet Vattenkvalitet, eventuellt en parasitinfektion och bakteriell infektion
Snabb eller oregelbunden andning Vattenkvalitet, angrepp på gallen av parasiter
Attackerad mun av bomull boll-liknande fluff på huvudet Munsvamp (Flexibacter columnris)

Här är några grundläggande fakta och tips om fiskmatning:

  • Välj foder som är anpassat till dina fiskar (i form av flingor, granuler, tabletter, fryst, etc).
    Utfodra endast så mycket som fisken kan äta inom några minuter, rester kan påverka vattenkvaliteten. Maten ska ätas upp helt inom två till tre minuter.
  • Fodertabletter för bottenfiskar får dock ligga i akvariet en längre tid. Ej uppäten mat går ner i bottenmaterialet och främjar algtillväxten och bottenklimatet. Den biologiska balansen kan skadas på längre sikt och inte minst, fisken hamnar i dödlig fara.
  • Precis som hos oss människor så kan fel foder för fisken leda till hälsoproblem. Fetma, organskada och organsvikt kan vara resultatet. Vissa fiskar tigger mer mat genom att 'snappa' med munnen vid vattenytan, det är då lätt att man ger fiskarna för mycket mat. Fisk är mycket energibesparande varelser.
  • Att fasta en dag i veckan är bra för akvariefiskar, de får annars maten serverade på silverfat och det är inte deras naturliga miljö. Undantaget är ungfiskar, dessa bör istället matas flera gånger om dagen.
  • Eftersom akvarievatten främst förorenas av fiskavfall, är det viktigt att välja foder av hög kvalitet som fisken kan ta till sig maximalt av.

Olika utfodringsalternativ för akvariefisken

Fiskarnas behov ser olika ut, det gäller även när det kommer till matning. Vissa fiskar matas på ytan, andra matas längre ner eller på botten av akvariet.

Matform Foder Matintag
Konstant Flingor, crisp, sticks & torkade foderinsekter På vattenytan av akvariet
Terminal Flingor, granulat, gel-foder & crisp Mitten av akvariet
Mer sällan Flingor, granulat, gel-foder, tabletter, wafer & crisp På akvariets botten

För att säkerställa att din fisk matas korrekt bör du ta hänsyn till deras matvanor när du väljer mat. Om du har ett blandakvarium med både skygg och alert fisk är lämpligt att använda små trick när du matar. Svagare fisk kan också matas med vissa typer av mat.

Majoriteten av de vanligaste fiskarterna är omnivor, som ständigt är ute efter olika djur- och växtföda. Små kräftdjur, maskar, blötdjur, växter och alger står dagligen på matsedeln i fiskarnas naturliga miljö. Det finns också rena herbivor och köttätande.

Vid utfodring av fiskmat är det viktigt att säkerställa en balanserad och korrekt sammansättning av alla näringsämnen.

Näringsgrupp Funktion
Protein Oumbärliga byggstenar för bildande av nya vävnader och därmed för tillväxten
Fett Viktigaste energibesparingen och nödvändig för bildandet av kroppsceller
Vitaminer Stöder immunförsvaret och metabolism
Kolhydrater Främsta energikällan
Kostfibrer Främjar matsmältningen
Mineraler Byggmaterial för skelett och muskler, som bidrar till alla kroppsliga funktioner

De färgglada och ibland bisarra ryggradslösa djuren blir alltmer populära som akvariedjur. De fascinerande varelserna har nu tagit en självklar plats i akvariet. Dessa inkluderar sniglar, som inte bara berikar den biologiska mångfalden i akvariet, utan också enkelt tar tillvara på användbara funktioner.

Vem har inte sett sniglar i trädgården? Där äter de allt som kommer i dess väg så man blir kanske inte så sugen på att ha dem som husdjur. Men om du ser dessa djur i ett akvarium så kommer du snabbt förstå hur hjälpsamma och viktiga de är för naturens balans. En ramshorn snigel klarar till exempel av att ta bort alger från väggarna i ett nanoakvarium inom några dagar. Däremot förblir djuret inte ensamt speciellt länge, det är en självfertilt och kan föröka sig utan en partner. Men den lite bisarra, snygga snigeln är en outtröttlig hjälpreda som också rensar inredningen. En välkommen gäst i akvariet är zebrasnigeln. Snigeln med det intressanta husmönstret gillar att äta växtrester och alger, men lämnar friska växter åt sidan. Vattensniglar är inte bara användbara, många ser också käcka ut. Det finns många arter med ett färgstarkt hus, varav några är också lämpliga för odling i ett mycket litet akvarium.

Snäckor

Räkor finns i otroligt många färger och mönster. Räkor är lämpliga - beroende på arten - för både nybörjare och professionella akvarieägare. Red Fire-räkor är mycket lättskötta och en utmärkt räka för nybörjaren, men försäkra dig om att du vet hur den ska skötas om när det kommer till exempelvis matning. Det finns också räkor som är mer avancerade och kräver en helt annan typ av skötsel, de är attraktivare i färg och mönster och betydligt dyrare i inköp. Dessa arter kräver att du har stor kunskap bakom dig som akvarieägare. I sin naturliga miljö lever räkor i stora grupper, så du ska inte köpa enbart ett par stycken till ditt akvarium, utan minst tio stycken. De relativt små djuren kräver inte mycket utrymme, de är därför mycket populära att ha i nano akvarierna. Akvarieentusiaster kan verkligen arbeta hårt för att skapa de rätta miljöerna, där många växter är ett absolut måste. Växterna behöver inte alltid planteras ordentligt beroende på arten, man kan exempelvis placeras dessa på rötter eller på stenar för att skapa en mer naturlig miljö. Nanoakvarister har gjort det till en hobby att skapa en attraktiv levnadsmiljö för räkan och sedan observera dem där. I vissa fall skapas nanoakvarier, som kan beskrivas som små konstverk.

Räkor
upp