Samla dina kvitton digitalt – skaffa kundkonto och använd vår app >>

Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-11-05 klockan 01:11. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

Olika träslag ger olika mycket värmeenergi. Ju tätare träet är desto mer energi innehåller det. Det viktigaste är att veden får torka ordentligt innan du eldar med den.

Träslag Energivärde (kWh/m³)
Bok 3000
Ek 2900
Björk 2650
Al 2350
Asp/gran 2000

Det är viktigt att du sedan förvarar din ved på ett korrekt sätt, det kan vara avgörande för hur kvalitén i slutändan blir.

Ved skall alltid hållas torr! Det är det absolut viktigaste. Så antingen ska den förvaras i ett vedskjul, garage, eller förråd alternativt under en presenning om det inte finns en byggnad att förvara veden i. Fuktinnehållet varierar beroende på träslag, säsong m.m. En tumregel är att veden brinner som bäst när det återstår maximalt 20% vatten i den.

För att veden ska torka ordentligt bör du vara särskilt uppmärksam på dessa tre faktorer:

  • Bra exponering för värme
  • Tillräcklig lufttillförsel
  • Skydd mot regn och andra väderpåverkan

Observera: Förvara aldrig veden i stängda rum, det måste finnas en tillströmning av luft.

När den lagras utomhus torkar veden naturligt genom sol och vind. Hur länge den ska lagras kan man inte med säkerhet säga. I slutändan är den avgörande faktorn alltid fuktigheten i veden.

Ved ska inte förvaras längre än fyra år. Efter det kan dem gasrika beståndsdelarna i veden inte förångas och den biologiska nedbrytningsprocesser minskar brännvärdet.

Stapla ved

Den optimala lagringen av veden är en sak, men den ska inte bara skyddas utan också staplas säkert, här är några punkter som du bör tänka på när du staplar och torkar din ved:

1. Stapla alltid vedträna med barken uppåt, så att veden inte ruttnar.

2. Förvara alltid vedträna med barken uppåt, så att veden inte ruttnar.

3. Börja igen i den andra raden, men lägg loggarna över. Sen fyll i hela raden.

4. Stapla nu växelvis rader över, så trähögen blir stabil och säker.

Har du inget vedskjul att stapla din ved i, inga problem! Gör en fristående 'hög' som är skyddad från fukt. Till exempel skyddar en presenning ovanifrån och Euro-pallar, stenar eller trädgårdsplattor som placeras under. Stapeln kan också placerad torrt under ett lutande tak. Ska du staplade längst med husväggen?Husets södra sida rekommenderas då för detta. För att garantera god ventilation bör vedstaplarna vara minst 10–15cm från husväggen och skyddad från den fuktiga marken.

upp