Om du har ett stort utbud av olika frukter, kan du skörda mellan maj och september. Det finns mycket du kan använda frukt till. Exempelvis för att göra kakor, sylt, pajer, glass och saft. De frukter som blir över kan frysas in eller kokas ner. Det kanske låter gammaldags, men det är ett bra sätt att dra nytta av din egen odling året om.
Höstens månader är den bästa tiden för äpplen och päron. Om ett träd bär mycket frukt kanske du inte hinner ta hand om all frukt. Men du kan förvara frukten, och på så vis utnyttja skörden året om.
- Längre hållbarhet: Rätt förvaring kan signifikant förlänga fruktens hållbarhet, vilket minskar risken för att den ska bli dålig innan du hinner konsumera den.
- Bevarad näringsrikedom: Korrekt förvaring hjälper till att bevara fruktens näringsinnehåll, inklusive vitaminer och antioxidanter, som kan försämras snabbt vid felaktig förvaring.
- Färsk smak: Rätt temperatur och luftfuktighet kan hjälpa till att bibehålla fruktens naturliga saftighet och smak.
- Mindre svinn: Genom att förvara frukten så att den håller längre, minskar du mängden matavfall, vilket är bra för både miljön och plånboken.
- Säsongstillgänglighet: Genom att förvara skörden kan du njuta av din favoritfrukt även under dess lågsäsong.
- Flexibilitet i användningen: När frukten är väl förvarad har du tid att planera hur du vill använda den, vare sig det är till färsk konsumtion, bakning, konservering eller till och med infrysning för framtida bruk.
- Ekonomisk fördel: Att skörda och förvara din egen frukt kan minska kostnaderna för att köpa frukt i butik, speciellt när det gäller organisk eller lokalt odlad frukt.