Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-11-21 klockan 11:14. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

Vi människor utgör det största hotet mot bin och fjärilar. Vi berövar dem två grundläggande saker: boplats och mat.

Genom att skapa en livsmiljö för bin och fjärilar hjälper du även andra nyttoinsekter, såsom nyckelpigor, blomflugor och guldögonsländor. De livnär sig också på nektar och pollen, samtidigt som deras larver slukar mängder av skadedjur, till exempel bladlöss.

Bin är de viktigaste insekterna ur ett ekonomiskt och ekologiskt perspektiv, eftersom de pollinerar över 80 procent av det vi odlar utomhus. Utan dem skulle jordbrukets skördar och den biologiska mångfalden vara allvarligt hotade.

Den stora fördelen med bin är att de, när de väl fått mersmak för en växt, koncentrerar sig på den arten och effektivt sprider pollen från blomma till blomma.

När man pratar om bin tänker man ofta på honungsbiet, som sköts av människan. Men bara i Sverige finns det cirka 270 andra biarter som också behöver din hjälp.

Odla med barn

Trädgårdsgurun John Taylor förklarar hur du kan gå tillväga för att skapa en trädgård som bin och fjärilar älskar. Han går även igenom och visar upp olika växter som är extra uppskattade av samtliga insekter. Titta på videon för att få alla tips och tricks du behöver för att skapa en bi- och fjärilsvänlig trädgård.

Det finns flera sätt att göra dina trädgård mer tilltalande för bin. Du kan enkelt tillverka en bivattnare och ställa ut i trädgården, du kan göra om en del av trädgården till en blomsteräng och du kan välja att plantera växter som bin gillar i rabatten och i krukor. På denna sida kan du läsa mer om vilka växter bin gillar.

Bivänlig trädgård

Med en bivänlig trädgård får du inte bara njuta av vackra blommor, utan du hjälper samtidigt till att stärka den biologiska mångfalden. Win-win!

Tänk på att plantera växter som blommar vid olika tidpunkter under säsongen – för att säkerställa att trädgården är bivänlig så länge som möjligt under året. Det finns en mängd olika växter som bin gillar. Inte bara i rabatten, utan även bland örter och buskar. I tabellen nedan hittar du ett urval av växter och träd som bin gillar.

Växter bina har tillgång till på våren: Växter bina har tillgång till på sommar-höst:

Ett insektshotell är inte bara en plats där insekterna kan sova över, utan även en plats för övervintring.

Se till att insektshotellet ligger i ett hörn av trädgården och skyddat från regn och vind. Om möjligt, rikta insektshotellet åt syd eller sydost, för bästa läge. Det är framför allt viktigt med mycket sol när insekter använder insektshotellet för häckning. En annan fördel med en plats med mycket sol, är att värmen hjälper till att förhindra svampangrepp och röta på insektshotellet.

Ditt insektshotell bör ha hål med olika diametrar. En diameter på 4mm är lämplig för mindre, vilda biarter. En diameter på 6mm är idealisk för exempelvis bladskärarbin, medan fruktmurarbin och rödmurarbin behöver en diameter på 8mm.

Så bygger du ett eget insektshotell >>

Insektshotell

Har du ingen trädgård, men vill ändå göra något för bin och andra insekter? Förvandla din balkong till ett bivänligt blomsterparadis! Det finns många växter som bina gillar och som går att plantera i krukor och balkonglådor. Försök gärna skapa ett vindskydd runt platsen där du planterar bivänliga blommor. Exempel på vindskydd kan vara insynsskydd eller balkongskydd.

Det finns gott om balkongväxter och örter som passar de hårt arbetande bina. Du kan plantera dem i det kärl som passar din balkong bäst – i blomlådor, balkonglådor, krukor, väggkrukor eller amplar.

I tabellen nedan hittar du ett urval av örter och blommor som passar på en balkong och som bin gillar.

Levande växter
Örter som bin gillar: Blommor som bin gillar:

Både fjärilar och nattfjärilar har blivit ovanligare på många platser de senaste åren. Förlusten av fjärilarnas livsmiljö och deras viktigaste födoväxter har gjort att många fjärilsarter nu är rödlistade, det vill säga att de är utrotningshotade.

Med endast några få åtgärder kan du hjälpa till att attrahera och främja dessa magnifika, mångsidiga och ekologiskt viktiga insekter.

Fjärilar – mångfaldiga överlevnadskonstnärer

Många fjärilslarver livnär sig endast på en specifik växtart, vilket är huvudorsaken till den kraftiga minskningen av arter. Efter en tid kläcks larven, som egentligen bara äter och växer. Den utsätts dock för många fiender och svårigheter. Genom evolutionen har det skett intressanta anpassningar för att larven ska kunna undvika att bli uppäten: Vissa fjärilsarter lägger otaliga ägg för att säkerställa att några larver överlever. Andra har larver som har samma färg som sin omgivning och i princip smälter in i landskapet. Vissa äter endast på natten, medan andra har varningssignaler i form av färger och mönster för att signalera att de är giftiga för fienden.

I puppstadiet slutar fjärilen att äta, och kroppen genomgår en omvandling som kan ta flera veckor eller månader.

Vuxna fjärilar livnär sig främst på nektar, och vissa arter kan också äta sockerhaltiga utsöndringar från bladlöss eller mogna frukter.

De flesta fjärilslarver är harmlösa och orsakar ingen eller obetydlig skada på våra grödor. Men bland dem finns också några fruktade skadedjur som kålmal, vecklare och buxbomsmott.

Fjäril

I många fall livnär sig larven på andra sorters födoväxter än den vuxna fjärilen. Även om det vanligtvis finns tillräckligt med föda för vuxna nattfjärilar, är det i synnerhet vissa larvfödoväxter som det är brist på.

Den absoluta favoriten bland födoväxter för larver är brännässlan, som inte är speciellt attraktiv men absolut nödvändig. Larverna till påfågelsfjärilar, nässelfjärilar, amiralfjärilar och kartfjärilar livnär sig uteslutande på brännässlor. Vissa arter lägger ägg på brännässlor som växer på traditionella ängsplatser (soliga och torra), medan andra tenderar att lägga sina ägg i halvskuggiga, fuktiga skogsklimat. På så sätt är inte larverna i vägen för varandra.

Så om du vill främja fjärilar på ett hållbart sätt behöver du nässlor i trädgården. Helst en klunga i ett soligt läge och en i ett halvskuggigt/skuggigt läge.

Andra viktiga födoväxter för larver är så kallade ärtväxter, som ofta odlas som gröngödselväxter, eftersom de samlar kväve från luften i symbios med jordbakterier. Välkända arter är rödklöver, käringtand, esparsette och lusern. Larverna är beroende av dessa växter, som också är utmärkt mat till vuxna nattfjärilar.

För att vara på den säkra sidan kan du lämna kvar åtminstone några av plantorna till nästa vår, och tänka på att klippa försiktigt och inte för mycket, eftersom vissa nattfjärilar övervintrar i växterna som larver, puppor eller ägg.

Buskar, såsom slån och brakved är också viktiga larvväxter för citronfjäril, segelfjäril och andra arter. Tistlar är också en viktig växt för fjärilarna i din trädgård.

Det finns många andra uppskattade växter för fjärilarna. Dock är det svårt att få dem att trivas permanent. Men du har definitivt gjort en viktig insats med växterna ovan.

Fjärilar är mer krävande än till exempel bin. Och precis som för insektskamraterna gäller generellt: enkla blommor ger betydligt mer nektar än förädlade blommor. Ofta finns det tillräckligt med föda på sommaren. Under våren och hösten blir det mer kritiskt.

Även om det vanligtvis finns tillräckligt med föda på sommaren, är sommarsyrenen idealisk för att observera fjärilar. Det är därför bäst att plantera sommarsyrenen på ett soligt till halvskuggigt läge.

Odla med barn

Följande växter, från lökväxter till buskar, är mycket populära bland vuxna fjärilar:

Precis som för bin, är det inget som slår en blomsteräng med växter som både fjärilar och larver gillar lika mycket.

Bin och fjärilar
upp