Vilken katt passar mig?
När du har bestämt dig för att du vill ha en katt, kvarstår frågan; Vilket katt är rätt för dig? Nedan har vi listat en del frågor som du bör ställa dig själv, och som förhoppningsvis kommer hjälpa dig på traven vid valet av kattras.
Hur mycket tid har jag?
De flesta katter vill inte vara ensamma under en längre tid. Om din vardagliga sysselsättning kräver att du spenderar flera timmar hemifrån, kan det vara ett bra alternativ att skaffa fler katter. Speciellt om du väljer att ha dina katter som innekatter. På så vis slipper dina katter vara ensamma, samtidigt som de kan hålla sig sysselsatta genom att leka med varandra. Exempelvis så är Siames mycket sociala, och bör därför inte lämnas själva under lång tid.
Det finns även katter som behöver mer omsorg och vardaglig skötsel än andra katter. Långhåriga katter, som exempelvis Perser, kräver daglig pälsvård. Därmed att det viktigt att du ser till att du har tid att ta hand om din katt.
Vill jag ha en innekatt eller en utekatt?
Om du bor i en lägenhet, eller i ett hem där din katt inte har möjlighet att vistas utomhus, kan det vara passande att skaffa en lugnare katt som trivs som innekatt. Ragdolls och Sphynx är två kattraser som lämpar sig väl som innekatter. Vill du ge din katt möjlighet att springa fritt utomhus så kan du välja en kattras som trivs som utekatt, exempelvis en Norsk Skogskatt eller en Huskatt.
Vilken karaktär passar mig?
När du ska välja katt bör du fundera över vilka egenskaper du vill att din katt ska ha. Naturligtvis är alla katter unika när det gäller deras karaktär och personlighet. Men det finns vissa egenskaper som är knutna till olika raser. Det finns exempelvis kattraser som tenderar att vara lugnare, och andra kattraser som vanligtvis är mer aktiva. Läs noga på om just den kattrasen du är intresserad av, och ta ditt beslut därefter.
Förbered inför kattens inflytt
För att skapa ett välkomnande och bekvämt hem för din katt, bör du förbereda några saker innan katten flyttar in. Då kommer din katt lättare anpassa sig till sitt nya hem, och till dig.
- Ett eget krypin – Bli inte förvånad om din katt helst sover i din säng eller på soffan. Men att skaffa en egen bohåla till din katt är bra när din katt vill ha egentid.
- Matskålar & vattenbehållare – Innan din katt flyttar in, är det viktigt att du har skaffat kattmatskålar och vattenbehållare. Du kan välja mellan att köpa bland annat skålar, foderautomater eller aktiveringsmatskålar.
- Kattmat – Lika viktigt som att skaffa matskålar, är det att rusta upp med kattmat. Du kan även köpa kattgodis för att ge din katt något gott att äta mellan måltider.
- Kattlåda – Beroende på om du köper en kattunge eller en äldre katt, kan den vara mer eller mindre van vid att använda kattlåda. Det är något som bör tränas upp. Glöm inte att även köpa kattsand till kattlådan.
- Leksaker – Som med alla djur är det viktigt att din katt har leksaker att sysselsätta sig med. Det finns en stor variation av olika kattleksaker som du kan skaffa till din nya kompis.
- Kattskötsel – Beroende på hur mycket och hur lång päls din katt har, är det fördelaktigt att skaffa en kam eller en borste till din katt. På så vis kan du hjälpa katten att hålla pälsen vacker under en längre tid. Du kan även borsta av katthår som annars lätt sprider sig i hemmet.
- Klösmöbler – Vare sig du vill eller inte, kommer din katt behöva vässa sina klor. Istället för att soffan ska bli förstörd kan det vara en stor fördel att skaffa klösträd och klösmöbler till din katt.
- Kattillbehör – Det finns många kattillbehör som kan vara bra att skaffa till din katt, beroende på hur du bor. Exempelvis ett skyddsnät ifall din katt trivs ute på balkongen, eller en transportväska om du ska ta med din katt till exempelvis veterinären.
- Katthalsband och kattsele - Vill du ta med din katt ut så kan det vara fördelaktigt att ha katthalsband och kattsele. Då kan du ta med din katt på promenader, utan att vara orolig över att den skulle springa bort.
Så sköter du om din katt
Katter ses vanligtvis som självständiga djur. Jämför du exempelvis en katt och en hund, kräver katter mindre uppmärksamhet och tid än hundar. Men du behöver fortfarande ta hand om din katt för att den ska må bra. Katter behöver matas, lekas med, uppfostras och skötas om precis som alla andra husdjur.
Mata din katt
En optimal kost för katter är balanserad och rik på protein. Katter gillar vanligtvis både torrfoder och blötfoder. Det finns specialanpassad kattmat som är framtaget för att passa specifika kattraser, samt om du har en innekatt eller en utekatt. Se till att du ger din katt varierad mat som är anpassad till din katts specifika behov.
- Variera kattmaten och fördela måltiderna över dagen vid fasta tidpunkter.
- Maten ska vara rumstempererad och inte kommer direkt ur kylskåpet.
- Byt ut vattnet från vattenbehållaren med färskt vatten minst en gång om dagen.
- Kattgräs är ett nödvändigt kosttillskott till din katt. Kattgräs gör det lättare får din katt att kväva hårbollar och absorbera viktiga näringsämnen.
- Det finns kattmjölk som är anpassat efter katters specifika behov.
- Ta bort överblivna matrester och rengör kattmatskålarna noggrant inför varje måltid.
Uppfostra din katt
Det finns olika sätt att uppfostra katter så de lär sig nya saker, och tar efter beteenden. Nedan listar vid 6 saker som du kan tänka på, för att det ska bli lättare att uppfostra din katt.
1. Ha tålamod
Din katt kan behöva tid på sig att vänja sig vid sitt nya hem. Ha tålamod om din katt skulle gömma sig och inte vilja leka den första tiden. Försök att hålla dig nära katten och tala med en mild röst, så kommer din katt sakta men säkert känna sig som hemma.
Har du en utekatt bör du inte släppa ut katten det första du gör. Låt katten stanna inomhus de första veckorna innan den släpps ut. Det kan ta ett tag för din katt att känna igen sitt nya hem och det nya området. Beroende på kattras och din katts karaktär, bör utekatter hållas inomhus ungefär 3 veckor innan de släpps ut för första gången.
2. Analysera beteenden
När din katt hälsar på dig genom att gnugga huvudet, stryka med kroppen eller krama dina ben, är det en gest av affektion och förtroende. När två katter gillar varandra gör de samma sak. Analysera din katts beteenden. Med tiden kommer du kunna avgöra vad som får din katt att spinna och vad som får katten att väsa. Alla katter är olika. Exempelvis tycker vissa katter om att bli kliade på magen och på bakbenen, medan andra katter inte gillar det alls.
3. Kommunicera tydligt
Katter är känsliga för buller och andra höga ljud. Försök att ha en mjuk och lugn röst när du pratar med din katt. Endast katter som litar på sin ägare, lyssnar på sin ägare. Kortkommandon med tydliga instruktioner är lättare för katter att förstå än längre meningar. Att exempelvis säga ”Nej” kombinerat med kattens namn, gör det lättare för katten att förstå vad du menar.
Med katter bör du vara konsistent. Att förbjuda din katt att tigga vid bordet, och sedan mata den vid bordet nästa dag, kan göra att din katt blir förvirrad och inte vet vad som gäller.
4. Få din katt rumsren
Ligger din katts kattlåda på en ostörd plats, blir det lättare att få din katt rumsren. Om kattlådan inte används direkt kan du försiktigt placera katten i kattlådan efter varje måltid. Katten kommer på sikt skapa förståelse för detta och börja använda kattlådan självmant. Skulle din katt fortfarande ha problem med att använda kattlådan så kan du kontrollera följande:
- Är kattlådan ren?
- Har du använt en ny kattsand som din katt kanske inte gillar?
- Använder du ett särskilt rengöringsmedel i kattlådan som din katt inte gillar?
- Har du flyttat placeringen av kattlådan?
- Vilka förändringar har skett i kattens miljö som kan göra den stressad?
5. Förhindra upprivna möbler
Ibland kan det vara svårt att förstå sig på sina husdjur. Men när katter river upp mattor, möbler och tapeter är det inte illa menat. Katter måste vässa sina klor regelbundet. Du kan skydda dina möbler genom att skaffa klösträd och klösmöbler. För att få din katt att sluta vässa klorna på soffan, och istället använda klösträdet kan du konsekvent avbryta katten när den river på fel plats. Ta med katten till klösmöbeln och beröm katten när den river sin klösmöbel istället.
6. Få din katt att sluta tigga mat
Det kan bli tröttsamt med katter som ständigt tigger mat och hoppar upp på matbordet. Om din katt tidigare har fått en matbit genom att bete sig på detta vis, kommer katten att prova lyckan om och om igen. Om du ignorerar när din katt tigger från första början och inte ger med dig, kommer katten snart att ge upp och sluta tigga.
Ta hand om din katts hygien
Katter är mycket rena djur. Det är lätt att märka av då de spenderar stora delar av dagen på att rengöra sin egen päls. Men ibland kan katter behöva lite hjälp på traven när det kommer till att ta hand om sin hygien. Nedan följer några viktiga tips på hur du kan hjälpa din katt med sin hygien.
Pälsen
Som tidigare nämnt rengör katter sin päls dagligen. Men du kan även hjälpa din katt att ta hand om pälsen. Att borsta din katt kan vara nödvändigt oavsett om din katt är långhårig eller korthårig. Långhåriga katter kan behöva borstas flera gånger i veckan, medan korthåriga katter kan behöva borstas någon gång i månaden.
Ibland kan du även behöva bada eller duscha av din katt. Men många katter avskyr att bli blöta, så tvätta bara din katt om det är nödvändigt. Det finns särskilt kattschampo som du kan använda för att göra rent din katts päls.
Klorna
Kattens klor bör ibland trimmas. Har du en innekatt kan du behöva klippa klorna oftare än om du har en utekatt. Är du erfaren kan du klippa klorna själv. Om du är osäker eller ovan bör du låta en yrkesprofessionell klippa kattens klor.
Kattlådan
Ta bort smutsig kattsand varje dag. Beroende på vad för typ av kattlåda du har, kan du behöva tvätta kattlådan med varmt vatten någon gång i veckan. Använd inga starka rengöringsmedel när du gör rent kattlådan.
Matskålen
Många katter är finsmakare. Det innebär att de äter lika mycket med ögonen som med munnen. Därmed kan många katter välja att avstå från maten ifall den serveras i en smutsig matskål. Se därför till att du håller matskålen ren inför varje måltid, och att du byter ut till färskt vatten minst en gång om dagen.
Lek med din katt
Det finns få katter som inte blir exalterade när de ser en rörlig leksak. Kattungar är särskilt leksugna, men det finns även äldre katter som älskar att leka. Det finns många olika kattleksaker som du kan skaffa till din katt. Katter älskar allt från mjuka möss, bollar som rullar och leksaker som prasslar och rafsar. Ge din katt flera olika leksaker att välja bland, så kan du vara säker på att din katt inte kommer tröttna.