Är höns rätt val för mig?
Innan du skaffar höns bör du överväga om det är rätt val för dig. Har du tillräckligt med plats, tid och energi för att skaffa höns?
Du bör ha följande punkter i åtanke innan du skaffar höns:
- Höns är sociala djur och gillar att leva i grupp. Gruppen består normalt uteslutande av hönor, eftersom att det är de som lägger äggen. Om du skaffar en tupp bör du endast skaffa en, då det annars kan uppstå krig mellan tupparna.
- Tänk på att följa de regler som finns. Dels de som din kommun har, men även de som finns i djurskyddslagen.
- Hönsen behöver ett inrett hönshus och en utegård.
- Du behöver kolla till dina höns minst varje morgon och kväll.
- Hönshuset måste städas minst en gång i veckan och rengöras grundligt i alla fall två gånger om året.
- Det finns olika raser som skiljer sig åt i storlek, fjäderdräkt, färg och karaktär.
- Det utrymme som krävs bör ej underskattas. Läs mer om hur mycket utrymme höns behöver på Jordbruksverket >>
Hur sköter jag om mina höns?
Höns äter ungefär 100-150g foder om dagen. Köksavfall (eller matrester) som äppelskal, pasta, ris eller potatis är också ett varierat och prisvärt sätt att erbjuda hönsen högkvalitativt foder. Tänk dock på att inte skämma bort hönsen med enbart matrester och att inte ge dem kryddstark mat. Hönsen ska ha tillgång till rent vatten hela tiden.
Skötsel på sommaren
Kontrollera vattenautomaten regelbundet på sommaren, då det är extra viktigt att hönsen har tillgång till färskvatten under denna period. Höns gillar att "bada" i dammiga golv. Detta är helt naturligt och främjar hönsens fjäderunderhåll. För att hjälpa dem kan du lägga lite sand i ett hörn av utegården.
Se till att det finns tillräckligt med skugga för hönsen på sommaren. Ett gammalt parasoll eller en sträckt duk räcker.
Skötsel på vintern
Höns klarar sig bra ute året runt – förutom när det är mycket snö under en längre period, eller när det är alldeles för kallt eller blött. När snön börja smälta kan du hjälpa hönsen att hålla sig torra genom att lägga ut täckbark på marken där de vistas.
Hönshuset bör vara isolerat så att hönsen har ett frostfritt ställe att värma sig på. Vatten ska alltid finnas tillgängligt, och du bör ha koll så att det inte fryser – alternativt ha en värmelampa över vattenautomaten.
Hönornas äggproduktion styrs av hur mycket ljus de får. Därför är det normalt att de lägger färre ägg under vintern. Du kan främja äggproduktionen genom att sätta in belysning i hönshuset och låta hönorna vistas ute under de ljusa timmarna under vinterhalvåret.
Välj rätt utrustning till din hönsgård
Först och främst behöver du bestämma vart själva hönshuset ska stå. Tänk på att det finns tillräckligt med yta för hönsen att vistas utomhus i anslutning till hönshuset.
Hönshus
Hönshuset bör bestå av:
- Väderbeständigt tak.
- En lucka där hönsen kan ta sig in och ut.
- En dörr eller ett öppningsbart tak, för att du ska kunna komma åt att städa.
- Fönster – som helst inte ska sitta rakt åt söder.
- Belysning – så att du kan se ordentligt när du ska städa hönshuset.
- Sittpinnar.
- Reden – helst en bit upp från golvet då höns gillar höjden.
- Vattenautomat.
- En matplats där alla höns ska kunna äta samtidigt.
Välj att antingen köpa ett färdigt hönshus, bygga ett eget eller använda exempelvis en lekstuga som hönshus. Golvet bör vara täckt med halm eller spån. Om du ska ha värphönor ska du se till att det finns tillräckligt med halm i redena för att hönorna har det bekvämt när de lägger ägg.
Hönshuset måste rengöras regelbundet, framförallt för att hålla sjukdomar borta. Dessutom ska hela hönshuset städas ordentligt minst två gånger per år.
Utegård
Höns mår bra av att kunna vistas utomhus. Optimalt är att kunna hägna in utegården med stängsel för att hålla rovdjur borta. I utegården bör hönsen ha tillgång till vatten, men också grus och sten. Som vi nämnde tidigare ska det finnas en skuggad plats i utegården, men gärna också en sandhög som hönsen kan bada i och gärna några leksaker.
Startutrustning för din hönsgård
- Höns av önskad ras
- Hönshus
- Stängsel till utegården
- Vattenautomater
- Fodertråg
- Foder
- Halm och spån
- Sand
- Sittpinnar