Hur sätter man potatis?
Potatis kan du odla på friland i trädgårdslandet, i en pallkrage, i en stor hink eller potatiskruka – läs mer om hur du odlar potatis i kruka/hink. Tänk på att potatisen vill växa på en solig plats. I södra Sverige brukar man börja sätta potatis någon gång i mitten av april, medan i norra Sverige kan det vara bra att vänta till mitten av maj.
Steg 1: Börja med att rensa odlingsplatsen från ogräs.
Steg 2: Blanda jorden med gödsel (använd sparsamt med gödsel). Du kan använda naturgödsel eller kogödsel. Har du inte möjlighet att blanda jorden med gödsel kan du istället strö över trädgårdsgödsel.
Steg 3: Dra upp cirka 10cm djupa fåror med ungefär 60cm mellanrum.
Steg 4: Lägg ner potatisarna i fårorna med ett avstånd på 20-30cm från varandra. Täck med jord. Observera: Sena potatissorter kräver mer plats för att utvecklas till fullo och för att ge en bra skörd.
Steg 5: Vattna efter att du täckt potatisen med jord. Vattna sedan regelbundet under hela knölutvecklingen.
Observera: Vid blomning är det extra viktigt att plantan inte torkar.
Steg 6: När du ser de första bladen från plantorna, kan du försiktigt dra upp mer jord kring dem. Detta för att potatisen ska utvecklas bättre och för att de inte ska bli utsatta för ljus. Potatis som utsätts för ljus blir gröna och går inte att äta.
Steg 7: Rensa bort ogräs om det behövs.
Tänk på:
Om du sätter dina potatisar i april, då det fortfarande finns risk för frostnätter, bör du skydda din odling med fiberduk.
Vilken jord är bäst till potatis?
Potatis är relativt lätta knölar och har inga stora krav på hur tillvaron ska se ut. En lucker och mullrik sandjord trivs de bäst i. Har du en väldigt lerig jord, kan du blanda upp denna med exempelvis barkmull. Ska du odla din potatis i krukor, hinkar eller direkt i säcken så väljer du en planteringsjord för detta.
Du bör vara försiktig med att gödsla din potatisodling. Tillsätter du för mycket kväve till din odling, riskerar du att få mer blast än potatisknölar. Har du ett potatisland, kan du vända ner kogödsel eller naturgödsel i jorden innan sådd. Du kan använda samma gödsel i mindre odlingar, men det går även bra att köpa en påse trädgårdsgödsel, som du även kan använda till dina andra plantor.
Skörda potatis
Efter ungefär 2-3 månader är det dags att börja skörda din potatis. Ofta har potatisarna vuxit till ätbar storlek i samband med att de blommar, eller snart därefter. Om du är osäker på om de är redo att skördas, kan du försiktigt sticka ner handen i jorden och känna efter. Känns potatisarna för små, så vänta en vecka eller två innan du testar igen.
Skörda helst potatisen efterhand som den ska användas. Om du vill lagra en del av potatisen, kan du klippa bort blasten och sedan låta knölarna ligga kvar i jorden i cirka 3 veckor. Potatisens skal blir då tjockare och gör att den blir bättre att lagra. Tänk alltså så här: Ju senare potatisen skördas, desto tjockare skal och därmed bättre hållbarhet får den. Sena potatissorter kan lagras länge om de placeras i luftiga lådor, i ett mörkt och svalt utrymme.
Plantera potatis i potatiskruka eller hink
Steg 1: Skaffa en potatiskruka, hink eller balja. Tänk på att behållaren du skaffar måste vara mörk och ha dränering. Köper du en vanlig hink eller murarbalja bör du alltså göra hål för dränering.
Steg 2: Täck botten av behållaren med cirka 10cm planteringsjord.
Steg 3: Lägg i dina sättpotatisar. Räkna med ungefär 1 potatis per 5 liter utrymme. Täck med cirka 5cm jord.
Steg 4: När blasten börjar synas kupar du med extra jord (puffar in extra jord runt plantorna). Detta för att hela tiden ha jord som täcker potatisen och förhindrar ljus att komma in. Fortsätt kupa plantorna fram tills att du skördar. Vattna vid behov.
Steg 5: Till en början kan du ha odlingen inomhus. När risken för frostnätter är över, kan du ställa ut odlingen på en varm och ljus plats och se till att jorden vattnas regelbundet så att inte jorden torkar ut.
Steg 6: Efter cirka 8-12 veckor ger plantorna sin första skörd. Har du en potatiskruka, lyfter du upp innerkrukan och skördar försiktigt de färdiga potatisarna direkt ur krukan. Sätt tillbaka innerkrukan och låt nya potatisar växa till sig. Använder du en hink/balja kan du gräva med fingrarna, för att känna hur stora potatisarna är och avgöra när det är dags att skörda.
Vanliga potatissorter
Passa på att sätta både tidiga och sena potatissorter, så kan du skörda potatis från tidig sommar till sen höst. Tänk på att de tidiga potatissorterna inte går att lagra särskilt länge. Nedan ser du exempel på olika potatissorter – från tidiga till sena.
Tidiga potatissorter (färskpotatis)
- Magda: En oval potatis med gult skal och gult, fast kött. Magda är en mycket tidig färskpotatis som ger en bra skörd och trivs i de flesta jordar. Bör konsumeras under sommarsäsongen.
- Arrow: En oval potatis med ljusgult skal och vitt, fast kött. Arrow växer sig snabbt stor och ger en bra skörd. Bör konsumeras under sommar- och höstsäsongen.
- Swift: En rund potatis med gult skal och vitt, fast kött. Potatisen är den tidigaste av färskpotatissorterna och trivs bäst på lättare jordar. Förgrodda gärna inomhus innan plantering. Bör inte lagras, utan konsumeras direkt.
Medeltidiga potatissorter (sommarpotatis)
- Princess: En rund potatis med gult skal och gult, fast kött. Potatisen är en tidig sommarpotatis med goda odlingsegenskaper, som gör det lätt att lyckas med potatisodlingen.
- Connect: En lätt mjölig potatis med ljusgult skal och ljusgult kött. En god potatis som passar till det mesta – mos, fritera, rosta, steka eller baka. Connect är resistens mot de vanligaste potatissjukdomarna och blev årets potatis 2020.
- Inova: En oval potatis med gult skal och gult, fast kött. Inova ger en bra skörd och gror snabbt. Potatisen har en god smak och bra kokegenskaper.
Sena potatissorter (höst- och vinterpotatis)
- King Edward: En gulvit, mjölig potatis med en god, smörig smak. En av de populäraste potatisarna i Sverige som passar fint till mos.
- Blå Kongo: En medelsen potatis med blåviolett färg och mjöligt kött. Potatisen har en god smak och trivs i de flesta jordar.
- Sparrispotatis: En avlång potatis med gult skal och gult, fast kött. Sparrispotatisen är en delikatesspotatis känd för sin goda, nötiga smak. Potatisen trivs i jordtyper som sand samt lättlera och har goda lagringsegenskaper.
Lagra potatis
Förvara dina höst- och vinterpotatisar på rätt sätt för att få dem att hålla så länge som möjligt. Det första du bör göra efter att du skördat potatisen är att lagra in den.
Lagra in potatisen
För att undvika skador på dina skördade potatisar, vill det till att du först lagrar in dem på rätt sätt. Ta bort all jord från potatisarna och lägg dem i papplådor eller på tidningspapper i ett mörkt rum med normal rumstemperatur. Gärna med lite högre luftfuktighet om möjligt. Efter ungefär 10 dagar ska potatisarna vara redo för den kommande vinterförvaringen. Släng de potatisar som är mjuka, har gröna fläckar på sig eller är skadade.
Vinterförvara potatisen
När det är dags för vinterförvaring ska potatisarna istället ligga på ett ställe med låg temperatur. Det optimala stället är en plats med en temperatur på mellan 4-7 grader, där luftfuktigheten är upp mot 90%, och helst med god ventilation. Den idealiska platsen är givetvis en jordkällare, men har man inte det, kan det funka med en mörk källare eller ett mörkt garage. Vid optimala förhållanden kan potatisen hålla i upp till 6 månader. Men ju högre temperatur potatisen ligger i, desto lägre hållbarhet har de.
Observera:
Under inlagring får potatisarna inte utsättas för ljus, då det bildas klorofyll och det giftiga ämnet solanin utvecklas.