Samla dina kvitton digitalt – skaffa kundkonto och använd vår app >>

Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-11-05 klockan 01:03. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

Alla växter med ett underjordiskt lagringsorgan kallas för blomlökar. Löken har allt som krävs för att utvecklas till en praktfullt blommande växt. Lökarna är indelade i två grupper – de som blommar på våren ' höstlökar' och de som blommar på sommaren ' vårlökar'. De skiljer sig alltså inte bara i tidpunkten för blomning, utan även när du ska plantera blomlökarna.

De blomlökar som blommar på våren inkluderar bland annat krokusar, tulpaner, påskliljor, hyacinter och snödroppar. Med andra ord de växter som inleder våren och gör dig på gott humör efter allt trist vinterväder! Vårens blomlökar planterar du på hösten.

På sommaren blommar bland annat dahlior, begonior och liljor. Vårlökarna är mycket känsliga för frost och det är därför du bara ska sätta dessa blomlökar på våren. Till skillnad från vårblommorna måste sommarblommorna grävas upp på hösten så att de kan överleva den kalla vintern och blomma igen året efter. Dock undantag för liljan. Liljan är tålig och kan sättas både vår och höst.

Om du vill sätta blomlökar kan det vara bra att tänka på att de endast går att köpa under en ganska begränsad tidperiod:

  • Du kan vanligtvis köpa blomlökarna till vårblommorna i september och oktober.
  • Du kan köpa blomlökarna till sommar- och höstblommorna från mitten av februari till slutet av april.

Se till att blomlökarna är torra och mögelfria när du köper dem. Kolla också så att lökarna inte redan har groddar vid köp. Detta för att lökar som redan börjat växa gjort sig av med mycket energi. Till sist bör du tänka på att inte lagra blomlökarna under en längre tid, då det finns en risk att de torkar ut. Ju snabbare du sätter dem, desto bättre.

Ett soligt läge, näringsrik och väldränerad jord och rätt tidpunkt är avgörande för blomlökar. Vi har alla tips du behöver för att lyckas med din löksätting!

Blomlökar uppskattar inte för mycket vatten. Därför bör jorden vara genomsläpplig och näringsrik. Är jorden i din trädgård lerig och tung? Ta dig tid och arbeta in ett dränerande lager av sand eller grus i planteringshålet innan du sätter blomlökarna. Ett soligt läge är också viktigt.

När det kommer till planteringstiden beror det på om du vill sätta höst- eller vårlökar. Detta avgör tidpunkten för plantering.

Höstlökar: Beroende på hur vädret ser ut under hösten så sätter du höstlökarna någon gång mellan september och november. Det viktiga här är att blomlökarna sätts innan den första frosten.

Vårlökar: Du kan sätta vårlökarna så fort risken för nattfrost är över. I slutet av april är frostnätterna ofta över. Lökarna ska vara under jord senast i slutet av maj.

Sätta lökar

Att sätta blomlökar är inte svårt och kan göras i bara några få steg. Först gräver du ett planteringshål och tar bort jorden. Detta gör du lättast med ett lökjärn. Om jorden är lerig eller tung, lägger du ett dränerande lager av sand eller grus i planteringshålet. Planteringsdjupet beror på lökens storlek.

Tumregel: Sätt löken dubbelt så djupt som den är hög. Det finns dock ett undantag med begonior och dahlior, som ska sättas precis under ytan.

När planteringshålet är klart sätter du blomlöken: tryck försiktigt ner löken i jorden med spetsen uppåt. Du bör hålla ett mellanrum på 12cm för stora lökar och 5–7cm för små lökar. Gladioler sätts med ett mellanrum på 12cm, begonior på 25cm, liljor på 30cm och dahlior på 40cm mellanrum.

Innan du stänger igen planteringshålet med humusrik trädgårdsjord, kan du strö i lite benmjöl. Detta är ett bra gödningsmedel för just lökar. Vattna sedan direkt så att rotbildningen gynnas.

Sätta lökar

Har du ingen plats i trädgården eller bara en balkong? Då kan du sätta blomlökar i krukor eller blomlådor. Innan du sätter lökarna bör du se till att krukorna eller blomlådorna är frostbeständiga och att de har ett hål i botten, så att överflödigt regnvatten kan rinna bort. Lägg först ett lager av lecakulor eller krukskärvor i botten av krukan eller blomlådan. Detta skyddar kärlet från att spricka på vintern.

Tack vare lasagnemetoden kommer din balkong att blomma från tidig vår fram till maj om du sätter lökarna smart. När du använder lasagnemetoden sätter du olika lökar i jorden – i flera lager och förskjutna efter blomningstid och tillväxthöjd.

Läs mer om hur lasagnemetoden fungerar och få tips och inspiration av experten John Taylor >>

Sätta lökar i kruka

De lökar som inte kan kan vara kvar i jorden efter blomning bör du gräva upp och förvara inomhus till nästa säsong. För att göra detta skär du bort de vissnade blommorna direkt efter blomningen. När bladen och stjälkarna också har dött kan du ta upp lökarna ur jorden. Ta bort all jord från dem och se till att de är torra.

Det bästa sättet att förvara blomlökar är i en låda. Detta gör du genom att lägga lökarna lager för lager med ett lager tidningspapper emellan och ställ lådan på en torr och sval plats.

upp