Så sätter du kakel
Planering och underarbete är A och O! I vår steg för steg-guide för att sätta kakel visar vi vad du behöver tänka på innan du sätter igång att kakla och sedan hur du sätter själva kaklet. Oavsett om du ska sätta kakel i köket, badrummet eller i en helt annan miljö. Vad väntar du på? Sätt igång!
Det här behöver du till ditt projekt
Verktyg | Material |
---|---|
Observera:
Av försäkringsmässiga skäl bör hantverk i våtrum vara fackmannamässigt utfört. Är du osäker – rådfråga en behörig hantverkare.
Sätta kakel – steg för steg
Vår steg för steg-guide innehåller den information du behöver för att lyckas med ditt kakelprojekt – med allt från hur du förbereder underlaget till hur du sätter kakelplattor och fogar.
Planera därefter kakelmönstret inför själva plattsättningen. Det blir snyggast om plattorna är ordnade symmetriskt. När du sätter dit kakelplattorna bör du sträva efter att placera dem symmetriskt runt tvättställ och andra sanitärobjekt.
Ju högre materialets måttolerans (exempelvis grovkeramik), desto större blir även fogbredden.
Det finns en rekommenderad fogbredd för varje kakel/klinker. Mer information finns i respektive produkts beskrivning. Bästa möjliga fogbredd som passar till plattornas storlek beräknar du enligt följande:
Typ av kakel/klinker | Fogbredd |
---|---|
Keramikplattor till 150mm kantlängd | 2mm |
Keramikplattor från 150mm kantlängd | 2-8mm |
Spaltplattor/klinker | 4-10mm |
Ytorna i duschen och badkaret måste tätas noggrant mot vatten. Vattenanslutningar förses med
Efter att tätningsband och tätningsmanschetter monterats, tätas duschområdet inom din markering med en flytande tätning två gånger. Applicera med en utslätande
Påbörja arbetet genom att förbereda underlaget inför plattsättningen. Följ tillverkarens anvisningar och kontrollera att rätt produkter används beroende på väggmaterial och om du arbetar i våtrum eller ej.
Om väggen ska kaklas från golv till tak börjar du vid golvet med en rad helt kakel. Om du planerat att kaklet ska sluta i en viss höjd börjar du på denna höjd med hela kakelplattor (markera höjden innan).
Sätt därefter kakelplattorna mot fixet och tryck samtidigt fast dem. Se till att du inte sätter kakelplattor där det inte finns något fix. När alla kakelplattor är på plats skall fixet torka innan fogning. På väggar är den normala fogbredden 2-3mm.
Observera:
Av tillverkningstekniska skäl är det möjligt att det uppkommer färgavvikelser mellan enfärgade plattor, dekorer och nivåplattor och sockellister. Därför ska du med tanke på brännfärgen ta plattor från flera olika kartonger för att skapa ett harmoniskt slutresultat.
Vid ytterhörn låter du kakelplattan sticka ut med kakeltjockleken samt fixets tjocklek. På den andra väggen skärs kakelplattan av så att fogbredden bibehålls.
Det finns olika metoder för att göra hål i kaklet. Det är dock alltid viktigt att exakt märka ut hålets mittpunkt.
Kakelhålsågen lämpar sig för lite större hål, som exempelvis strömbrytare eller eluttag kräver. Tänk på att stänga av slagfunktionen på borrmaskinen.
Se till att inget fix sticker ut från fogarna. Skrapa bort eventuella fixrester (till exempel med en liten träkil).
Efter att fogmassan har härdat och blivit matt rengörs kaklet först med en fuktig
HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.
Tips:
Det kan alltid förekomma att du efter en tid måste byta ut kakel och klinker. Därför är det inte fel att spara en del kakel och klinker som ett förråd för att möjliggöra ett byte i samma färgton även efter några år.