Så rengör du din grill – steg för steg
Steg 1: Efter grillningen bör du alltid börja med att skrapa bort alla större matrester som fastnat på grillgallret.
Tips: Om du har svårt att få bort matresterna, prova att värma upp gallret först. Ett hett galler är lättare att rengöra än ett kallt, eftersom matresterna lossnar enklare. Använd sedan en grillborste för att skrapa av ytan.
Steg 2: Gå vidare med att sätta på locket och bränna ur grillen ordentligt. Sätt effekten på max och öppna spjället helt för att ge mycket syre till lågorna.
För kolgrillar: Lägg i extra bränsle, t.ex. papper, för att få fjutt på elden igen.
Steg 3: Därefter måste grillen svalna helt innan du kan fortsätta rengöra den.
Säkerhetstips: När grillen svalnar, se till att den står på en stabil yta och att inga barn eller husdjur är i närheten för att undvika olyckor.
Steg 4: Ta bort ev. aska och torka ur grillen med en fuktig trasa och diskmedel. En hushållssvamp kan användas på envisa fläckar.
OBS: Använd inte rengöringsmedel som är polerande eller frätande, t.ex. stålull, det kan skada grillens lack.
Steg 5: Lägg grillgallret i blöt tillsammans med diskmedel. Använd en grillborste i stål för att få bort de sista matresterna.
Steg 6: Se till att både grill och grillgaller är helt torra innan du ställer undan dem. Fukt kan korta ner grillens livslängd avsevärt.
Tips: Torka gallret och insidan av grillen med en mikrofiberduk för att undvika repor. Du kan också använda en luftkompressor för att blåsa bort fukt från svåråtkomliga delar.
Maximera livslängden för din grill
För alla grilltyper
- Förläng livslängden genom att förvara grillen under ett regnskydd eller i ett förråd under vinterhalvåret.
- Olja in grillgallret efter rengöring för att motverka rostbildning. Använd en värmetålig olja, som rapsolja.
- En ren grill är en effektiv grill. Fastbrända matrester blir bara svårare och svårare att få bort med tiden och kan dessutom ge upphov till ohälsosam rökutveckling.
- Rengör alltid grillen efter varje grillning enligt bästa praxis. Se vår guide ovan.
- Använd droppskålar när du grillar för att minska risken för fettbrand.
- Öppna lågor kan skada grillens lock.
- Grillens yta får inte målas eller vaxas – då minskar du värmetåligheten.
För kolgrillar
- Säker tändning: Använd en grillstarter eller en grilltändare istället för sprit eller bensin för att undvika brandrisk och giftiga gaser.
- Askrengöring: Töm askan regelbundet. Fuktig aska kan orsaka rost i grillens botten.
För gasolgrillar
- Kontrollera gasläckage: Kontrollera regelbundet slangar och kopplingar för gasläckage. En enkel metod är att applicera såpvatten på kopplingarna och se om det bildas bubblor.
- Vinterförvaring: Om gasolflaskan ska förvaras över vintern, se till att den är avstängd och står på en välventilerad plats.
För elgrillar
- Säkerhetsåtgärder vid rengöring: Koppla alltid ur elgrillen innan rengöring för att undvika elstötar.
- Förvaringsråd: Förvara elgrillen inomhus under regniga perioder eller använd ett vattentätt skydd för att skydda dess elektriska komponenter.