Vid rökning används ett speciellt slags träspån som producerar aromatisk rök under grillningen. Denna rök tas upp av maten som får den karaktäristiska röksmaken. Vanligtvis röker man vid låg temperatur och under lång tid, men det går även att få till röksmak snabbt om du har den rätta grilltekniken. Här listar vi några tips för dig som vill röka på en vanlig grill.
Snabbrökning – för dig som snabbt vill ge maten en rökig touch
Snabbrökning på kolgrill – steg för steg:
1. Fyll ett aluminiumtråg med vatten och placera det på kolgallret i den indirekta grillzonen.
2. Strö 1,5–2 nävar blötlagda träspån direkt på grillglöden.
3. Stäng locket, men se till att ventilationsspjällen är öppna.
4. Lägg maten som ska grillas rakt över glöden så fort röken börjar utvecklas.
5. Grilla maten på båda sidor tills den är lagom brynt. Lägg den sedan i den indirekta värmezonen så att den tillagas på eftervärmen (med stängt lock)
Snabbrökning på gasol- eller elgrill – steg för steg:
1. Låt först grillen nå önskad temperatur.
2. Ställ en öppen röklåda med blötlagt träspån på grillgallret.
3. Stäng locket.
4. Lägg maten på grillen först när träspånet börjar pyra och det kommer rök genom locket.
5. Stäng röklådan.
6. Stäng locket och låt grillningen ha sin gång.
Långsam rökning – för en starkare och mer intensiv smakupplevelse
Långsam rökning på kolgrill – steg för steg:
1. Ställ ett aluminiumtråg med vatten i mitten mellan grillkolet och kolgallret. Vattenångan bidrar till att hålla temperaturen låg och köttet saftigt.
2. Lägg maten som ska grillas i mittläge, ovanför aluminiumtråget.
3. Strö 1–2 nävar blötlagda träspån direkt på grillglöden.
4. Stäng locket, men se till att ventilationsspjällen är öppna.
5. Grilla i minst 2–4 timmar. Gärna längre. Fyll på med träspån då och då, eftersom de bara avger rök i cirka 15–20 minuter.
Långsam rökning på gasol- eller elgrill – steg för steg:
1. Ställ först en öppen röklåda med blötlagt träspån på grillgallret.
2. Lägg maten på grillen medan den värms till önskad temperatur. Långsam rökning görs vid max 100 °C. Lägre temperaturer ger intensivare smakresultat, men tar längre tid.
3. Stäng locket och tillaga maten, minst 2–4 timmar. Kontrollera värmen då och då, samt fyll på med mer vatten och träspån vid behov.
Sammanfattning
Med en vanlig grill, röklåda och träspån kan vem som helst få till en härlig rökarom. Tänk bara på att planera noggrant, eftersom rökning helst kräver lång tid i grillen. Om du är riktigt seriös med din rökning så finns det speciella rökgrillar att köpa – dessa kallas ofta rökar eller smokers. Med en sådan rökgrill kan du noggrant styra temperatur och rökmängd för att få till den perfekta rökningen.