Knyt upp ett snöre för att kunna mäta ut placeringen av plantorna. Gräv planteringshålen lika djupa som rötterna är höga, men dubbelt så breda.
Så planterar du häck – steg för steg
En häck är fortfarande ett mycket populärt insynsskydd i trädgården. Det skyddar dig inte bara från nyfikna ögon och vind, utan fungerar också som en livsmiljö för många djur. Vi visar dig hur, när och var du kan plantera en häck. Vi har även tips om du vill skapa en berså.
När ska du plantera din häck?
Om du vill plantera en häck vid rätt tidpunkt beror det på vilken sorts häck det är du ska plantera. Det beror mycket på om du köper barrotade eller krukodlade häckar. Du kan läsa ännu mer om detta här >>
Kortfattat:
- Krukodlade häckar kan du i princip plantera året runt.
- Blommande och lövprydda häckplantor är planteringstiden från september till början av maj.
- Vintergröna häckar kan du plantera september till oktober.
- Barrotade häckplantor planteras november till mars.
Plantering av häck: planteringsavstånd
Rätt planteringsavstånd säkerställer att varje planta får tillräckligt med utrymme, ljus, vatten och näringsämnen för att växa optimalt. Beroende på om du väljer en friväxande häck eller en formell häck gäller följande planteringsavstånd:
- Friväxande häckar som syren, spirea och häggmispel har ett rekommenderat planteringsavstånd på cirka 1m.
- Formella häckar: Denna typ av häck består vanligtvis av endast en växtart, klipps minst 1 gång om året, har en rak tillväxt och är täckande. Till dessa hör framför allt thuja, lagerhägg, idegran, järnek och avenbokshäckar. Det rekommenderade planteringsavståndet är ca 0,5m.
Det här behöver du
Redskap | Material |
Plantera häck – steg för steg
Gräv planteringshål
Luckra upp jorden
Är jorden kraftigt packad, luckra först upp den genom att vrida spaden. Har rotklumpen på plantan säckvävnad? Öppna påsen, men ta inte bort den.
Du kan strö ut ett lager kogödsel i det nygrävda planteringshålet för att hjälpa till med tillväxten och främja rotbildningen. Blanda gödseln med planteringsjord för en lös jordstruktur.
Plantera häcken
När du planterar häcken ska den övre kanten vara i nivå med jorden. Tryck försiktigt till den nya jorden och forma samtidigt en bevattningskant så att vattnet inte rinner ut åt sidan senare.
Vattna häcken ordentligt
Har alla häckplantor planterats? Då måste du vattna dem ordentligt, en gång i veckan i torrt väder. Sprid ut ett lager med täckbark ovanpå jorden, den ser till att jorden inte torkar ut lika fort.
Skapa en berså
Att skapa en vacker berså med hjälp av häckplantor är ett utmärkt sätt att skapa en lugn och avskild plats i din trädgård.
Det här behöver du
Redskap | Material |
Förberedelse av bersån
Du kan planera bågen direkt när du planterar häcken eller använda en befintlig häck och låta häckplantorna växa till rätt form. Det är inte svårt att forma en häckbåge. Hur länge du behöver vänta på den färdiga bågen är grön beror också på vilka växter du väljer.
Lämpliga häckväxter
En lämplig planta för att skapa en berså är till exempel avenbok. Den växer trädliknande med ett tydligt ledande grenverk. Du behöver detta för att forma bågen. Du kan förvänta dig 20-40cm tillväxt per år. Oavsett vilken häckväxt du väljer bör du hålla dig till en sort – blanda inte växterna.
Planering
Planera häckbågen med ett spänt snöre och måttstock. Det är upp till dig att bestämma bredden efter dina behov. Du vill kanske att din bänk eller trädgårdsstol ska passa in senare, mät utefter detta.
Planteringshål
Häckväxter bör växa tillsammans för att bilda en sluten enhet, men de behöver ett lämpligt avstånd när de planteras. Följ rekommendationen för den valda sorten, som kan vara två eller flera plantor per löpmeter. Gräv planteringshålen i två gånger rotklumpens diameter. Välj djupet på planteringshålet så att rotklumpen ligger i jämnhöjd med den omgivande jorden. För att göra jorden fin och lös, stick ner spaden i botten av planteringshålet och vrid den fram och tillbaka.
Skapa en berså – så gör du
Plantering av häckväxter
Innan du placerar plantan i marken, placera den i en hink med vatten tills rotområdet är väl genomblött. Blanda under tiden den uppgrävda jorden med kompost, exempelvis kogödsel eller naturgödsel. Detta är organiska långtidsgödselmedel och idealiskt för häckväxter.
Ta sedan upp plantan ur hinken och riv lite i rötterna. Detta kan du göra genom att försiktigt lossa rötterna från rotklumpen med en kniv. Placera sedan plantan i planteringshålet och fyll runt om med den uppgrävda jorden. Tryck lätt på jorden med foten så att den plattas till. Vattna sedan väl.
Förbered bågform
Som ett tillfälligt stöd för häckbågen behöver du ett växststöd som du kan böja i önskad form. Du kan även använda dig utav en färdig rosenbåge. Fäst den böjda stången på båda stjälkarna med ett uppbindningssnöre. Plantan kommer sedan växa längs med stången eller bågen. Sedan, under årens lopp, dra upp ett eller två starka skott på varje sida på bågen.
Ta bort växtstöd
När plantorna har vuxit ihop på mitten kan du ta bort växtstödet. Klipp häcken regelbundet och forma önskad båge.
Skapa en fyrkantig spaljé
Du kan också skapa en kvadratisk form istället för den runda bågen. Då kan du använda raka växtstöd som klätterhjälpmedel. Dessa tas också bort i mitten efter att plantorna har vuxit ihop.
Beskärning av häckar
Om du snabbt vill ha en tät häck kan du klippa de nyplanterade häckplantorna till en tredjedel direkt efter plantering. I och med denna beskärning skapar du en bra grund för en sund tillväxt av plantan. Vill du veta när du annars ska klippa häcken? Och vad handlar underhållsbeskärning, formklippning och radikal beskärning om? Ta då en titt på vår guide för att klippa häckar här >>