Så grillar du säkert – steg för steg
Klä dig rätt
Börja med att ta på dig säkra kläder. Använd inte kläder av konstfiber när du grillar. Ett grillförkläde och grillvante rekommenderas.
Se över brandskydd
Se till att ha en brandsläckare eller en hink med sand nära till hands om en olycka skulle inträffa.
Välj rätt placering
Grillen måste placeras på tillräckligt avstånd, minst 3 meter från brännbart material. På grund av den starka värmeutvecklingen kan lättantändliga material snabbt fatta eld. Grilla aldrig i stängda utrymmen som i garaget eller under tak.
Kontrollera grillen
Se till så att grillen är korrekt monterad och placerad på ett stabilt underlag.
Håll barn & djur på avstånd
Barn och husdjur ska hållas på avstånd från grillar för att minimera risken för olyckor.
Låt grillen stå
Grillar blir mycket heta och får inte flyttas när de används.
Dags att grilla
- För kolgrillar: Kontrollera att kolen glöder helt och hållet. Detta tar ca 45 minuter. Innan dess avger kolen ohälsosamma polycykliska aromatiska kolväten.
- Använd bara olja som tål upphettning vid grillning. Olja med fleromättade fettsyror är mycket känsliga för värme, oxiderar snabbt och kan bilda ohälsosamma ämnen. Oliv-, raps-, eller jordnötsolja innehåller övervägande enkelomättade fettsyror och klarar därför höga grilltemperaturer.
- Fett från grillköttet bör inte droppa ned på glöden eftersom ohälsosam rök kan uppstå. Särskilda droppskålar av aluminium eller emaljerat stål kan användas för att fånga upp fettet.
- Grilla inte rimmat kött. På grund av värmen kan ohälsosamma ämnen uppstå, så kallade nitrosaminer. Mest bekanta i den här gruppen är skinka, rökt fläsk, köttpaté och kassler. Inget av detta hör hemma på grillen.
Släck grillen & låt svalna
När grillningen är avslutad lägger du på locket på kolgrillen och stänger ventilationsspjällen. På gasolgrillen stänger du först av gastillförseln på flaskan och därefter brännaren.
Låt grillen svalna helt innan du börjar göra rent den. Läs om hur du rengör grillen här >>
OBS: Släck aldrig gasolflammor eller brinnande fett med vatten.
Förvara gasolflaskor säkert
Gasolflaskor får aldrig förvaras i direkt solljus, utan ska stå så svalt som möjligt. Stäng samtliga gaskranar efter användning och ställ flaskan i ett välventlilerat utrymme.
Sopsortera rätt
Grillavfall får enbart slängas i avsedda behållare av metall eller icke brännbart material.
Tre smarta tips för att grilla säkert
Vi visar hur du enklast tänder en kol- eller gasolgrill samt hur du håller koll på grilltemperaturen!
Sammanfattning
Eld är farligt – var därför noga med brandsäkerheten när du grillar. Lämna aldrig grillen obevakad utan håll den under noggrann uppsikt medan den är varm. Använd rätt sorts grillolja för att slippa farlig rök och lämpliga grillredskap för att undvika brännskador.