Hur fungerar självvattnande krukor & blomlådor från Lechuza?
Fördelar med självbevattnande krukor
Hur planterar man i självbevattnande krukor från Lechuza?
Om din kruka ska stå inomhus: Se till så att pluggen i botten av krukan sitter i. För större krukor är det två pluggar.
Om din kruka ska stå utomhus: Ta ut pluggen i botten av krukan. Detta för att överflödigt regnvatten ska kunna rinna undan. För större krukor är det två pluggar som ska tas bort.
Sätt ner växten i krukan och fyll med jord.
Om du har en krukmodell med lyftram, så ska växtsubtratet bara fyllas upp till en tumsbredd under lyftramen. Detta för att det fortfarande ska gå att hålla i ramen när den sänks ner.
Under kommande 12 veckor ska växten först vattnas uppifrån på jorden och inte i vattenbehållaren. Detta för att det är denna tid rötterna behöver på sig för att bli såpass stora att de når ner till vattnet i krukan.
Om du har mycket stora krukor eller växter med mycket små rötter gäller dubbelt så lång tid – alltså 24 veckor.
När det gått 12 veckor (alternativt 24) fyller du på vattenbehållaren via påfyllningsröret, tills vattennivåmätaren står på max. För växter som bara behöver lite vatten, exempelvis kaktusar, ska vattenbehållaren bara fyllas till hälften.
Var tredje gång det är dags för vattning, ska du vattna direkt på jorden ovanifrån, och inte i vattenbehållaren. Detta för att reglera salthalten i jorden.
Hur ofta du sedan ska fylla på med vatten beror dels på krukans storlek, dels var den står placerad och dels på hur mycket vatten växten behöver. Generellt sett ska du vattna oftare ju varmare och ljusare krukan står.
Om vattennivåmätaren efter några dagar eller veckor står på "min", ska du nu inte fylla på med vatten. Detta för att växtens "torrperiod" nu börjar. Torrperioden varar i ungefär 2-10 dagar, beroende på krukans storlek, placering och växtsort. Efter att denna bevattningsfria period är över, kan du börja vattna igen.