Vad är en saltvattenpool?
En saltvattenpool är egentligen en vanlig pool. Den avgörande skillnaden är att en saltvattenpool kräver att en saltklorinator installeras. I en saltvattenpool använder du nämligen salt istället för klor, för att desinficera poolvattnet. Den främsta anledningen till att välja denna lösning är att salt både är bättre för huden, och mer miljövänligt, än klor.
Saltklorinatorn omvandlar saltet till klor. Du tillsätter salt i poolen tills rätt salthalt har uppmätts, och fyller på någon gång per säsong. Tänk på att du inte kan tillsätta vilket salt som helst. Ett speciellt poolsalt ska användas, då det är rent och utan föroreningar.
Eftersom salthalten i en saltvattenpool är mycket lägre än i havet (0,3%-0,4% gentemot ca 3,5%), behöver du inte uppleva samma irriterade ögon som ett havsbad kan orsaka. Garanterat avslappnat bad!
Fördelar & nackdelar med en saltvattenpool
Fördelar med en saltvattenpool
- Mer miljövänligt
Hantering av salt är betydligt mindre miljöfarligt än klorpuckar. - Mindre klormängd och klorlukt
Det klor som skapas av saltet i saltklorinatorn, är inte lika mycket som om du skulle tillsätta klorpuckar, och klornivåerna är oftast jämnare. Dessutom reducerar saltklorinatorn halten bundet klor, vilket gör att det luktar mindre klor. - Billigare drift
En saltklorinator som drivs på el, är betydligt billigare än att behöva köpa klorpuckar. - Bättre för huden
Saltvatten är betydligt bättre för huden. Speciellt för de med känslig hy. De som är överkänsliga mot klor, upplever oftast inte något problem i saltvattenpooler.
Nackdelar med en saltvattenpool
- Dyrare att köpa
Själva saltklorinatorn kostar en del att köpa och även att installera. Det gör att den initiala kostnaden blir högre än med en vanlig klorpool. - Kräver manuella mätningar
Du bör kontrollerar klornivåerna med jämna mellanrum för att säkerställa att nivåerna är rätt. Och om en givare på saltkloriantorn går sönder, riskerar nivåerna bli farliga. Du kan mäta klornivåerna med speciella teststickor. - Saltklorinatorn kräver underhåll
Saltklorinatorn kan gå sönder, och på några års sikt behöver den underhållas. Detta slipper du med en klorpool.
Observera:
Salt skapar rost. Till och med rostfria detaljer kan rosta i en saltvattenpool. Poolen, lampor, stegar med mera, bör därför vara i plast eller titan.
Så fungerar en saltklorinator
För en saltvattenpool behöver du specialsalt för just ett saltvattensystem. Du kan inte använda jodiserade salter för detta. Du häller saltet direkt i poolvattnet. Som regel behöver du cirka 3kg salt för 1000l vatten.
Detta ska resultera i en saltkoncentration på 0,4%. Tänk dock på att den exakta mängden salt beror på vilken saltklorinator du har. Se därför till att noga läsa bruksanvisningen till saltklorinatorn, för att ta reda på hur mycket salt som faktiskt behövs. Efter att ha tillsatt salt i poolvattnet, låter du filterpumpen vara igång i 24 timmar, så att saltet kan lösas upp.
Vid filtrering pumpas det saltberikade vattnet genom elektrolytiska lagringsceller, i själva saltklorinatorn. Elektrolys separerar natrium och klorid. Därmed bildas det aktiva ämne som behövs för rening av badvattnet. Kloret som skapas bekämpar effektivt mikroorganismer som virus, bakterier och alger. Och eftersom kloret inte avdunstar, behöver du bara tillsätta mer salt när du fyller på poolen med mer sötvatten.
Rätt pH-värde i poolen
Det är viktigt att poolvattnet håller rätt pH-värde (mellan 7,2 och 7,6). Ett för högt pH-värde gör att vattnet kan irriterar huden och effekten hos desinfektionsmedlet i saltet minskar. Ett lägre pH-värde kan framkalla korrosionsskador på poolutrustningen, samt vara aggressivt mot huden.
Det är vanligare att pH-värdet blir för högt, än att det blir för lågt, i en saltvattenpool. Det är därför viktigt att ha koll på pH-värdet i poolen.
Läs mer om hur du kontrollerar, och håller ett bra pH-värdet i poolen >>
Förbered din saltvattenpool inför vintern
Detta är en generell beskrivning för att förbereda din pool inför vintern. Det är viktigt att du följer de instruktioner som följer med just din utrustning.
1. Kontrollera poolvattnet. pH-värdet bör under vintern ligga på mellan 7,4 och 7,6. Alkaliniteten bör ligga på 100 till 120 ppm ((mg/l). Och till sist klorhalten på 1-3 ppm (mg/l).
2. Rengör poolen noggrant. Dammsug botten och tvätta rent vattenlinjen.
3. Töm saltvattnet från alla ledningar för att förhindra att de fryser och spricker.
4. Vattennivån bör sänkas till bräddavlopp och inlopp.
5. För att övervintra saltvattenpoolen på rätt sätt bör du också ta bort tillbehör, så som stegar och trampoliner.
6. Du måste också förbereda pooltekniken för vintern. Beroende på modell, behöver du övervintra filter, saltklorinatorn och liknande delar. Saltklorinatorn ska stängas av och cellen tömmas på vatten. Kontrollera bruksanvisningen som följer med din utrustning.
7. Avslutligen täcker du poolen med ett vinterskydd.