Så inomhus
Starta odlingssäsongen genom att så inne – förkultivera! Att förkultivera innebär att man påbörjar odlingen av växter inomhus innan de flyttas ut till sin slutgiltiga växtplats utomhus. Denna metod används för att kunna förlänga växtsäsongen, speciellt i klimat där växtsäsongen är kort på grund av kalla temperaturer. Genom att börja odla tidigt kan du ge dina växter en tidig start och tjuvstarta odlingssäsongen.
Det här behöver du
Jord & planteringskrukor
Häll ut såjord på planteringsduken och smula sönder klumparna. Välj sedan ut vilka planteringskrukor och fröer du vill använda. Chili, tomater och olika salladssorter är till exempel populära fröer för förkultivering.
"För mig är det här litegrann som att baka. Jag älskar att blanda jord." /John Taylor
Fyll upp krukorna
Fyll på krukorna med tillräckligt mycket jord. Välj såjord framför blomjord, då blomjord innehåller mer torv och grus som binder fukten, och blir därmed tyngre. Använder du blomjord så blanda gärna in perlite i jorden, så att den blir luftigare och syre och fukt kan ta sig igenom den. Efter detta kan du använda dig av en kloss för att jämna till jorden. Då får du en jämn såyta och tar samtidigt bort luftrum som kan bildas i jorden.
"Om vi har en såjord som känns för tung och att den är för fuktig, blandar vi in lite perlite. Så den både kan hålla och släppa vatten." /John Taylor
Placera fröerna
Öppna upp förpackningen med fröer och placera ut 4-5st i handen, beroende på vilken sort du väljer. Placera ut fröerna jämnt i krukan. Täck sedan med ett tunnt lager jord, och sedan med vermikulit, för att behålla fukten i jorden och samtidigt släppa ner ljus till fröerna, så att de lättare gror.
Om flera fröer sås tillsammans i en lite större kruka är det viktigt att dessa separeras vid omskolning. Då får de chansen att växa sig större i separata krukor där de har mer utrymme.
"Ett liten trick är att blöta toppen på en trästicka, så blir det väldigt lätt att plocka upp ett frö åt gången med fukten, för att sedan placera det på jorden i krukan. Regeln är sedan att täcka fröet med lika mycket jord som fröet självt är tjockt." /John Taylor
Vattna din sådd
Nu när fröerna är välplacerade och lätt täckta med både jord och vermikulit, är det dags för nästa avgörande steg: vattning. Använd en vattenspruta för att noggrant fukta jorden. Detta är också stunden att börja tänka på näringslösningar som kan stödja dina plantors tillväxt från start.
"Vi överlever inte utan mat och växterna överlever inte utan näring. Så är det bara." /John Taylor
Sätt etikett
När du har vattnat, är det viktigt att märka upp dina krukor med plantetiketter.
"Det är många av oss som tror att vi kommer komma ihåg allting som vi har sått, för att vi gör just nu, men det gör vi aldrig. Så ALLTID etiketter." /John Taylor
Placera krukan i växthustråget
Nästa steg är att sätta krukan i växthustråget. Bra att tänka på då är att kontrollera temperatur och fuktighet noggrant. Det växthustråget som John har valt, har smarta ventiler upptill för just denna anledning. Om kondens byggs upp, vilket innebär att för mycket vatten ansamlas, riskerar detta att droppa tillbaka ner på krukan. Detta kan kväva plantorna, främja mossa och till och med få frön att ruttna. Är det för varmt, är det bara att öppna ventilen igen för att justera klimatet.
Rekommenderade temperaturer vid förkultivering:
- De flesta plantor: 18 till 22 grader. Se till att temperaturen inte sjunker under 16 grader.
Detta är en generell rekommendation för att starta de flesta plantor inomhus för att försäkra god grodd. - Chilipeppar och paprika: Upp till 24-25 grader.
Detta är specifika plantor som föredrar varmare förhållanden.
Tänd belysningen
Nästa steg är växtbelysningen.
"Har man inte belysning, får man långa rangliga plantor för att de måste leta efter solen. Oftast knäcks de plantorna sedan när vi flyttar dem. Så skaffa belysning vad ni än gör. Det är en jättebra investering och det ser himla fint ut också." /John Taylor
Se tydligare steg-för-steg i filmen med John Taylor
Omskolning av plantorna
Omskolning är en viktig process i trädgårdsodlingen som främjar plantornas tillväxt och välbefinnande genom att överföra dem från en mindre till en större kruka. Här följer en guide till hur du omskolar dina plantor:
När ska du omskola dina plantor?
- Det är dags att omskola när plantans rötter börjar bli trångbodda eller syns utanför dräneringshålen.
- En planta som inte växer trots god omvårdnad kan behöva mer plats.
- Den idealiska tidpunkten för omskolningen är när rötterna visar sig, eller tillväxten har stannat av.
Hur går en omskolning till?
- Den nya krukan bör vara större än den föregående, men inte så stor att den leder till vattenansamling.
- Lägg ett lager av grus eller lecakulor i botten för att främja god dränering.
- Fyll planteringskrukan med högkvalitativ jord som är lämplig för plantans art och behov.
- Var varsam när du flyttar plantan för att undvika rotskador.
- Vattna plantan försiktigt efter omskolningen, för att minska stress och hjälpa den etablera sig.
"Något intressant med tomater är att jag kan stoppa en hög stam ganska långt ner i krukan. En tomatstam som kommer ner i jorden kan nämligen utveckla nya rötter från stammen. Så var inte rädd att plantera en tomatplanta ganska djupt." /John Taylor
Vad bör du tänka på efter omskolningen?
- Inspektera rotsystemet för att upptäcka eventuella tecken på sjukdomar eller skadedjur i ett tidigt stadie.
- Fyll på och ge plantan ny, näringsrik jord för att främja fortsatt hälsa och tillväxt.
- Glöm inte att fylla på med växtnäring, för att plantorna ska orka ge en riklig skörd.
- Innan plantorna ska planteras ut, när det inte längre finns någon risk för frost, är det viktigt att ha en avhärdningsprocess. Här vänjer du plantorna vid andra förhållanden, genom att lyfta ut och in plantorna dagtid, under ungefär 10 dagar.
Genom att följa dessa steg kan du säkerställa att dina plantor får den bästa möjliga starten i sina nya hem och fortsätter att blomstra. Omskolning är inte bara viktigt för att ge plantan mer utrymme, utan också ett tillfälle att bidra till dess övergripande hälsa och välbefinnande.