8 tips för en lyckad köksrenovering
Köket är för de flesta den viktigaste platsen i hemmet, där familj och vänner samlas för att umgås, laga mat och äta middagar. Det är därför extra viktigt att ha ett kök att trivas i. Här listar vi 8 tips som är bra att ha i åtanke när du ska renovera ditt kök.
1. Planera efter dina förutsättningar
Vad har du för behov i köket? Kanske behöver du stora ytor för bakning, eller har du större behov av att ha ytor att umgås på i köket? Fundera på vad det är du saknar med ditt nuvarande kök och planera utefter det. Andra frågor som är bra att ställa till sig själv när man planerar köket är: Hur ska förvaringen se ut? Lådor, hyllor eller skåp? Hur många är det som brukar vara i köket samtidigt? Ska det finnas plats för en köksö? Gör en lista över dina och familjens behov och önskemål.
2. Kökets arbetsytor
Hur ofta lagas det mat, och i vilka volymer? Vid stora volymer är det fördelaktigt att ha en ordentlig arbetsyta. Arbetsytor kan man inte få för mycket av! Därför är det viktigt att ha med så mycket arbetsytor som möjligt när du planerar ditt kök. Dessutom tas mycket av ytorna upp av köksmaskiner, kaffebryggare med mera. Planera alltså in så mycket arbetsytor som är möjligt för storleken på just ditt kök.
3. Förvaring
Förvaringen i köket är viktig. Det är värt att lägga ner tid på att klura ut den optimala lösningen för just ditt kök. Vill du dölja, eller skylta med dina köksprylar? Köksmaskiner, bakredskap och plåtar kanske är något du vill dölja i lådor, medan glas och porslin är något du vill visa genom glasrutor eller öppen förvaring.
Finns det yta att bygga ett skafferi? Gör det! För visst kan vi vara överens om att skafferivaror alltid tar med plats än vad vi hade räknat med? Om du dessutom bygger skafferiet oisolerat blir det en sval temperatur där du bland annat kan förvara viner.
4. Köksö
Finns det yta för att bygga en köksö i ditt nya kök? Fördelarna med en köksö är många. Bland annat får du fler förvaringsmöjligheter och fler arbetsytor. Du får även en yta för familj och vänner att umgås vid, under exempelvis en matlagningskväll. Finns det plats för en köksö i ditt nya kök, rekommenderar vi att du skaffar en.
5. Golv
Om du även ska byta ut golvet i köket rekommenderar vi att du väljer ett slitstarkt golv som tål viss väta. Klinker passar utmärkt som golv i kök.
6. Planera för eluttag
Ofta behövs det fler eluttag än vad man tror. För att optimera ditt nya kök bör du planera antal eluttag och placeringen på dem tidigt i köksplaneringen. Vart kommer belysningen sitta? Vart ska kaffekokaren stå? Behöver du kunna ha mobilen nära till hands för att läsa recept och samtidigt kunna ladda den? Om du planerar att ha en köksö, glöm inte att också planera för eluttag i den. Dolda eluttag i skåp eller under bänkskiva kan vara ett alternativ.
Tänk på att anlita en elektriker för elinstallationerna i ditt nya kök.
7. Mät och skissa
Innan du börjar planera ditt kök bör du mäta noggrant, för att se vad som är möjligt och inte. Lägg mycket tid på detta, eftersom exakta mått är grunden för din köksplanering. Oavsett hur ditt kök är format, är inte ens den bästa köksplaneringen till någon nytta om måtten inte stämmer. Ett tips är att ta med dina skisser och idéer till en köksleverantör, där de kan hjälpa dig med förslag, och kanske att hjälpa dig tänka utan för boxen.
Tänk på väggarnas längd, rumshöjder, vinklar, tröskelhöjder, placering av fönster, dörrar, luckor och element. Beräkna med golvets tjocklek, om nytt golv ska läggas.
8. Anlita hantverkare
Vi rekommenderar att anlita proffs för denna typ av renovering. Stora delar av en köksrenovering berör vatten, el och eventuellt kakel och klinker, och det är därför viktigt att arbetet utförs korrekt. Om du anlitar ett proffs behöver du inte heller oroa dig för att saker inte ska fungera rätt. Vårt tips är att du istället lägger din tid och ditt fokus på alla val en köksrenovering innebär, med allt från materialval till funktionalitet.
Olika former på kök
Olika köksformer lämpar sig bättre i olika kök. Små kök är vanligtvis utrustade med en enradig bänkskiva, en U-formad eller L-formad bänkskiva. I större kök kan arbetsbänken vara i alla möjliga former samt att köksöar förekommer i större utsträckning då dessa kräver mer utrymme.
Enradigt kök
Enradiga kök utnyttjar raka och långa väggar på bästa sätt. Dessa typer av kök är mycket utrymmesbesparande och passar både mindre och smala kök.
Tvåradiga kök
Tvåradigt kök är en klassiker. Om ditt kök är tillräckligt brett så erbjuder tråradiga kök gott om utrymme för matlagning och förvaring.
U-format kök
Korta avstånd gör matlagningen enkel. Att utnyttja utrymme vid fönster och under arbetsbänken gör det U-formade köket både snyggt och mycket praktiskt.
L-format kök
Tack vare den öppna formen i L-formade kök kan ett matbord vanligtvis integreras i dessa typer av kök. Det är en läcker och luftig lösning i fyrkantiga kök.
Olika typer av spishällar
Ett funktionellt kök kräver framför allt bra utrustning. Tekniska apparater som ugnar, diskmaskiner och liknande kompletterar varje kök och gör matlagning till en riktig upplevelse. Spishällen är givetvis väldigt viktig vid matlagning, och oavsett vilken teknik du väljer, erbjuder spishällar med hög kvalité, funktioner som gör din vardag enklare och säkrare.
Induktionshäll
Kokzoner med induktionsteknik värmer upp endast där grytan står, men inte övriga ytor på hällen. Detta är fördelaktigt då inte överkokt mat eller fetter bildar brännskador på sidan, samt att du undviker brända fingrar. På en induktionshäll värms vatten upp i nästan samma hastighet som i en vanlig vattenkokare.
Ha i åtanke att det krävs att du har kompatibla kokkärl med en induktionshäll. Håll en magnet mot kokkärlet – om det är magnetiska så lämpar sig det kokkärl för induktionshällen.
Keramikhäll
Med en keramikhäll byggs värmen upp långsamt. Restvärmeindikatorn och barnsäkerhetslåset säkerställer att du inte kommer i kontakt med den heta spisen och bränner dig. Hällar i glaskeramik är vanligtvis enkla att använda via pekstyrning. Matrester och fettstänk kan enkelt rengöras på hällens släta glasyta.
Ett plus är att den mörka spisen ser väldigt elegant ut och är därmed ett bra komplement till ett modernt kök.
Gasspis
Gillar du mer "old school" eller vill laga mat som kockarna på TV? Vad sägs som en gasspis? Den önskade värmen kan regleras inom några sekunder, oavsett strömförsörjning. Gasspisar lämpar sig inte bara väl för gasrör, de flesta kan även omvandlas till flytande gas.
Observera risken för brännskador. Med en gasspis är risken för att bränna sig tyvärr stor. Detta är något du bör ha i åtanke när du ska välja en passande häll för dig och ditt kök.
Enkel köksrenovering
Har du en liten budget, men vill ändå förnya ditt gamla kök? Inga problem! Med små medel går det att fräscha upp köket och få det att kännas mer modernt.
Du kan exempelvis:
- Byta bänkskiva.
- Byta beslag.
- Kakla väggen bakom diskbänken.
- Måla väggar och köksluckor.
Inspiration: Bänkskivor
Bänkskivan är inte bara den centrala arbetsbänken i köket vid matlagning och bakning, utan också avgörande för kökets utseende. Utbudet av bänkskivor är dock enormt, och det kan vara svårt att hitta rätt i den uppsjö av varianter som finns. Välj bland annat mellan trä, sten, komposit och laminat. Nedan hittar du inspirerande bilder på olika typer av bänkskivor, som kan hjälpa dig på vägen mot rätt bänkskiva.
Inspiration: Köksfläktar
En bra köksfläkt är A och O för ett funktionellt kök. Köksfläktar används inte bara som en snygg inredningsdetalj i köket, de håller också ånga och obehagliga lukter borta från ditt kök. Nedan hittar du inspirerande bilder på olika typer av köksfläktar i olika stilar – för att du lättare ska hitta just den fläkten du är ute efter. Låt dig inspireras!