Håll dig aktiv och upplev sommarens äventyr med en powerstation, din mobila strömkälla.

Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-07-17 klockan 18:09. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Plantera vinbär

Att plantera vinbär i din trädgård är en fantastisk idé av flera skäl! Vinbärsbuskar är lättskötta och kräver inte mycket mer än lite vatten och en solig plats för att trivas. De ger en riklig skörd av läckra bär som kan användas på otaliga sätt i köket – från hemgjord sylt och saft till desserter och sallader.

Plantera vinbär

Odla och sköta vinbär

Vinbär kommer i olika färger: vita, röda och svarta. Svarta vinbär är en separat art och deras frukter smakar något starkare än de röda eller vita vinbären. Sorter som Ben Tirran och Titania har en smak som påminner om röda druvor.

En av de mest kända sorterna är Jonkheer van Tets, vars frukter mognar tidigt. Här kan du börja skörda redan i juni. Växter av sorten Vita Versailles ger vanligtvis mogna och smakrika frukter i juli och låter dig inte vänta länge. De vita sorterna är för övrigt inte lika sura.

Vinbär är fullproppade med vitaminer och antioxidanter, vilket gör dem till ett hälsosamt tillskott i din kost.

Buskarna växer på soliga och delvis skuggade platser, men precis som för många andra bärbuskar gäller: mycket sol ger aromatiska frukter. Eftersom växterna är extremt robusta och tål kalla vintrar bra, behöver du inte ta några speciella hänsyn till detta när du väljer plats.

Önskar du hög avkastning av smakrika bär, plantera då dina vinbär i ett soligt läge.

Planteringsavståndet beror på vilken typ av buske du valt. Vita och röda vinbär kräver mindre utrymme än de svarta. För de röda och vita sorterna rekommenderas ett avstånd på 150 till 180 cm mellan plantorna. Svartvinbärsbuskar kan nå höjder på upp till 200 cm och bli upp till 150 cm breda. Plantera därför med ett avstånd på minst 200 cm. Om du vill plantera flera rader med vinbär, se till att det finns tillräckligt med utrymme mellan raderna.

Svarta vinbär

Svarta vinbär har små, mörka bär som växer i klasar. De har en distinkt, kraftig smak som är både söt och syrlig. Bladen på busken är också mycket aromatiska och används ibland i te. Svarta vinbärsbuskar är härdiga och tål kyla bra, vilket gör dem idealiska för nordiska klimat. De blommar tidigt på våren, och bären är vanligtvis mogna att plocka från mitten till slutet av sommaren. Växten har ett kompakt växtsätt och kan nå en höjd av 1–2 meter.

Användning: Svarta vinbär används ofta till sylt, gelé, saft och vin. De är också populära i bakning och matlagning för att ge en rik smak. Deras höga halt av C-vitamin gör dem till ett utmärkt tillskott i kosten för att stärka immunförsvaret. Utöver detta används svarta vinbär ofta i hälsokostprodukter på grund av deras antioxidativa egenskaper. De kan även användas i kryddor och marinader för att ge en unik smakprofil till kött och fiskrätter. Bären kan frysas för att användas senare, vilket gör dem mycket praktiska att ha till hands.

Bladen på busken är också mycket aromatiska och används till både te och saft.
Svarta vinbär

Röda vinbär

Röda vinbär har klara, röda bär som också växer i klasar. Smaken är syrligare än svarta vinbär men fortfarande söt. Busken har ett vackert, frodigt lövverk som gör den attraktiv i trädgården. Röda vinbärsbuskar är något mer anspråkslösa än sina svarta kusiner och växer bäst i soliga till halvskuggiga lägen. De blommar också tidigt på våren och bären är klara att skörda från mitten av sommaren. Buskarna kan bli upp till 1,5 meter höga och har ett spridande växtsätt.

Användning: Röda vinbär används ofta i desserter som pajer och tårtor, samt i gelé och saft. De passar också bra som garnering i olika maträtter och sallader. Liksom svarta vinbär är de rika på C-vitamin och innehåller dessutom höga halter av antioxidanter. Röda vinbär kan även användas i olika drycker, som cocktails och lemonader, för att tillföra en uppfriskande syrlighet. De kan torkas och användas i müsliblandningar eller energibars. Tack vare deras dekorativa utseende är de populära som färska bär i bakverk och sallader.

Röda vinbär är oftast något sura att äta direkt.
Röda vinbär

Vita vinbär

Vita vinbär är en albinoform av röda vinbär, med klara, nästan genomskinliga bär. Smaken är något mildare och sötare jämfört med röda vinbär, vilket gör dem tilltalande för dem som föredrar en mindre syrlig smak. Busken ser likadan ut som den röda vinbärsbusken, med samma frodiga lövverk och växtsätt. Vita vinbärsbuskar blommar också tidigt på våren, och bären är mogna att skörda från mitten till slutet av sommaren. De är lika härdiga som andra vinbärsbuskar och trivs i soliga till halvskuggiga lägen.

Användning: Vita vinbär används på liknande sätt som röda vinbär, i desserter, safter och gelé. De är också en vacker dekoration på tårtor och i sallader på grund av deras ljusa och attraktiva utseende. Deras mildare smak gör dem till ett utmärkt val för fruktsallader och som en frisk kontrast i syrliga desserter. Vita vinbär kan också användas i drycker, både alkoholhaltiga och alkoholfria, för att ge en subtil sötma och syra. Precis som andra vinbär kan de frysas och användas vid behov, vilket gör dem till en mångsidig ingrediens i köket.

Smaken är något mildare och sötare jämfört med röda vinbär.
Vita vinbär

Plantera vinbär

Steg 1: Välj rätt plats

Vinbärsbuskar trivs bäst på en solig plats, men de kan också planteras i halvskugga. Välj en plats med god dränering för att förhindra att rötterna blir stående i vatten.

Steg 2: Förbered jorden

Vinbär föredrar en mullrik och väldränerad jord med ett pH-värde mellan 6,0 och 6,5. Om din jord är tung lerjord kan du förbättra den genom att tillsätta kompost eller torv för att förbättra strukturen och dräneringen. En jord att rekommendera för vinbär är rosjord & perennjord.

Steg 3: Plantera bärbusken

Gräv ett hål som är dubbelt så brett och lika djupt som rotklumpen på din vinbärsbuske. Om rötterna är sammanflätade, lossa dem försiktigt med händerna och låt rotklumpen stå i en hink med vatten i cirka en timme. Placera bärbusken i hålet så att rotklumpens översta del är i nivå med markytan. Fyll tillbaka jorden runt rötterna och tryck till lätt för att ta bort eventuella luftfickor.

Steg 4: Gödsling

När du planterar din vinbärsbuske kan du blanda ner lite kompost i jorden för att ge den en näringsrik start. Du kan också använda en balanserad gödsel, men undvik att övergödsla, då det kan skada rötterna.

Steg 5: Vattna

Vattna busken ordentligt efter plantering för att sätta jorden runt rötterna.

Steg 6: Lägg ut ett lager täckbark

Lägg ett lager täckbark runt basen av busken. Detta hjälper till att bevara fukt, förhindrar ogräs och håller jorden jämn i temperatur.

Gödsla vinbär

Vinbär är näringskrävande och behöver regelbunden gödning. Ge dina växter näring två gånger om året: på våren när vinbären börjar växa och på hösten innan växterna fäller sina löv. Arbeta in kompost eller hornspån i jorden, eller använd en bra bärgödsel. Var dock försiktig när du blandar in gödselmedlet, eftersom vinbär har grunda rötter.

Beskära vinbär

Att beskära vinbär är viktigt för god skörd och hälsosamma buskar. Beskär alla sorter första gången ganska snart efter plantering genom att förkorta alla skott med en tredjedel så att du till slut har kvar tre till fem starka skott.

Röda och vita vinbär:

  • För stark skörd: Röda och vita vinbär ger frukt på tvåårigt trä. Håll busken till åtta-tolv skott.
  • Efter skörd: Klipp av skott äldre än fyra år precis ovanför marken. Gallra busken genom att ta bort döda delar och förkorta äldre sidoskott till cirka en centimeter. Se till att skotten inte korsar varandra och att de första 40 cm från marken är fria från sidoskott. Nya sidoskott kan lämnas kvar.

Svarta vinbär:

  • För stark skörd: Svarta vinbär bör ha så många årsskott som möjligt. Klipp av alla skördade skott nära marken. Ta bort svaga unga skott och se till att minst lika många skott växer tillbaka som du tog bort. Åtta till tio långa skott är idealiskt.
  • Efter skörd: Klipp av skott äldre än fyra år nära marken. Förkorta alla skott med en tredjedel under de första tre åren tidigt på våren innan knoppning.

Beskära vinbärsbuske

Du kanske också är intresserad av

upp