När ska man plantera rosor?
I södra Sverige kan du plantera dina rosplantor både under tidig vår och under hösten. Rosornas rötter växer så länge temperaturen i jorden är över fyra grader.
Bor du i norra Sverige kan det vara att föredra att plantera rosorna under våren, för att vara säker på att de hinner rota sig innan kylan kommer. Rosen dör inte om den planteras sent på hösten, men det kan dock ta längre tid för den att komma igång sedan på våren.
Om du ska plantera rosor i krukor kan du göra det under hela säsongen, så länge du undviker den varmaste tiden på sommaren, samt perioden då det är tjäle i marken. Om du planterar rosorna i krukor under tidig vår eller höst, har de god tid på sig att rota sig innan det blir för varmt respektive för kallt.
Bästa platsen att plantera rosor
Rosor trivs bäst i en solig till halvskuggig plats. Undvik att plantera rosor i söderläge och på för blåsiga ställen i trädgården. Rosorna trivs heller inte för nära husväggen eller under tak, då dessa platser ofta riskerar att bli för torra. Klätterrosor trivs bättre på en pergola, spaljé eller rosenbåge, än mot en vägg.
Vilka växter kan jag plantera med rosor?
Rosor passar i de flesta miljöer, så länge det finns sol och inte är för torrt. Så vilka växter du kan plantera med rosor, handlar egentligen mer om hur de samspelar utseendemässigt. Om du samplanterar rosorna med exempelvis perenner, får du både grönska och blommor nere vid rosens, annars så nakna, stam. En vanlig kombination är rosor och lavendel, men dessa är egentligen inte optimala att samplantera. Rosor behöver mycket näring, lerhaltig och mullrik jord, medan lavendel vill ha sandig och näringsfattig jord. Om du ändå vill plantera rosor ihop med lavendel, rekommenderar vi att du inte ger lavendeln för mycket näring.
Jord, vatten & gödsel till rosor
Rosor växer gärna i mullrik jord med lätt lerhalt, som lagrar näring och vatten bra. Det är lämpligt att plantera rosen med speciell rosjord som du blandar ut med den befintliga jorden.
Vattna rosor
Rosor har en stor bladyta som gör att stora mängder vatten kan avdunsta snabbt. Dessutom är växten mycket törstig av naturen, så regelbunden vattning är mycket viktig för växtens hälsa.
Vattna rosorna med jämna mellanrum efter plantering, lite oftare till en början.
Under varma dagar kan du också vattna dem på morgonen och kvällen. Det gäller även rosor som är planterade i krukor. Det är dock viktigt att inte övervattna rosorna, då de är väldigt känsliga för detta.
Gödsla rosor
Rosengödsel främjar växtens naturliga tillväxt och säkerställer bildandet av många och frodiga blommor. Den balanserade kombinationen av näringsämnen är anpassad till växtens behov. Gödsla rosorna före regn, alternativt vattna efteråt. Första gödslingen skall göras så tidigt som möjligt på våren, efter att snön har smält undan. Efter första blomningen i juni, bör du gödsla en gång till. Undvik att gödsla dina rosor efter juli. Allt för sen gödsling gör att rosorna går in i vintervila för sent, och riskerar att blommorna får vinterskador.
Hur planterar man rosor?
Steg 1:
Packa upp rosen så fort du tagit hem den. Om du inte planterar den direkt, täck den med fuktiga trasor och ställ i skuggan.
Steg 2:
Plantera helst rosen direkt. Låt den stå i en hink med vatten, medan du gräver själva planteringsgropen.
Steg 3:
Gräv planteringsgropen. Den bör vara ungefär 40cm bred och 40cm djup.
Steg 4:
Placera nu rosen i det grävda hålet. Se till så att knölen som sitter ovanför rötterna, hamnar ungefär 10cm under jordytan. fyll upp med rosjord blandat med den befintliga jorden.
Steg 5:
Vattna rosen och fyll på med mer jord vid behov.
Plantera rosor i kruka
När du planterar rosor i kruka gäller samma förhållanden mellan jord och växt, som när du planterar i marken, alltså 40cm brett och 40cm djupt.
Vid plantering i kruka bör du använda rosjord. Rosjorden ger värdefulla näringsämnen och säkerställer optimala förhållanden. Bra dränering och regelbunden vattning är också särskilt viktigt.