Välja hallonbuskar
Hallon delas in i två huvudtyper: sommarhallon och hösthallon. Att välja rätt sort beror på när du vill skörda dina bär. Sommarhallon bär frukt på fjolårsskotten och skördas i juli och augusti. Dessa börjar mogna tidigt på säsongen och ger bär under en kortare period. Hösthallon bär frukt på årsskotten och skördas från september till den första frosten. De förlänger hallonsäsongen och kan ge bär ända fram till oktober.
Tips: För att få en lång skördeperiod kan du kombinera båda typerna av hallonbuskar i din trädgård.
För sommarhallon kan du till exempel välja sorter som 'Preussen', 'Malling Jewel' och 'Glen Ample'. Dessa ger en tidig skörd på fjolårsskotten och skördas i juli och augusti.
För hösthallon kan du överväga sorter som 'Autumn Bliss', 'Heritage' och 'Polka'. Dessa ger skörd på årsskotten och förlänger säsongen, med bär från september till den första frosten.
Plantera hallonbuskar
Du kan också odla hallon i en hink eller kruka - perfekt om du endast har balkong eller en mindre uteplats. Se till att behållaren är tillräckligt stor, krukans diameter bör vara minst 30cm. Använd jord med högt näringsinnehåll och se till att dräneringen är bra genom att lägga exempelvis
Letar du efter något med det lilla extra? Ta då en titt på sorten 'Black Jewel' hallon. Det är ett sött och aromiskt sommarhallon som kan skördas i juli till augusti.
Binda upp hallon
För att säkerställa att dina hallonbuskar växer optimalt och ger en riklig skörd, är det viktigt att binda upp dem. Detta gäller särskilt för sommarhallon som kan nå imponerande längder upp till 2 meter. Utan stöd riskerar de långa skotten att brytas av eller växa längs marken, vilket leder till att de inte får tillräckligt med sol och möglar snabbare.
Bygg en enkel spaljé genom att slå ner två pålar i ändarna av raden där du planterat hallonen. Sträck två till tre snören mellan pålarna eller fäst tunna trästag för extra stöd. Genom att binda upp skotten längs dessa snören eller stagar, säkerställer du att de får tillräckligt med ljus och luftcirkulation, vilket minskar risken för sjukdomar och förbättrar fruktkvaliteten.