Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-11-21 klockan 09:44. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

Hallon delas in i två huvudtyper: sommarhallon och hösthallon. Att välja rätt sort beror på när du vill skörda dina bär. Sommarhallon bär frukt på fjolårsskotten och skördas i juli och augusti. Dessa börjar mogna tidigt på säsongen och ger bär under en kortare period. Hösthallon bär frukt på årsskotten och skördas från september till den första frosten. De förlänger hallonsäsongen och kan ge bär ända fram till oktober.

Tips: För att få en lång skördeperiod kan du kombinera båda typerna av hallonbuskar i din trädgård.

För sommarhallon kan du till exempel välja sorter som 'Preussen', 'Malling Jewel' och 'Glen Ample'. Dessa ger en tidig skörd på fjolårsskotten och skördas i juli och augusti.

Tulameen Frukterna av Tulameen-sorten är stora och kännetecknas av en god, måttligt söt, aromatisk smak. De ljusa,
medelröda och glänsande frukterna är lätta att plocka och hålla bra. Skörden börjar i juli.
Willamette Det hallonet 'Willamette' är en riktig delikatess för smaklökarna. Under skördeperioden från juli till augusti förser den oss med härligt doftande och saftiga röda till mörkröda frukter, som visserligen är något mindre i storlek, men i stället fasta och extra aromatiska.
Schönemann Sorten Schönemann imponerar med sin söta, milt syrliga
smak, som skiljer den från andra sorter. Deras mycket stora frukter är lämpliga för många användningsområden.
Skörden börjar i juli.
Glen Coe Detta sommarhallon är en toppensort med mörkvioletta frukter med en underbart aromatisk och hallonaktig smak. Bären mognar ständigt efter hand och kan skördas från slutet av juni till början av september. Sorten är resistent, har inga taggar och bildar inga (eller mycket få) utlöpare.

För hösthallon kan du överväga sorter som 'Autumn Bliss', 'Heritage' och 'Polka'. Dessa ger skörd på årsskotten och förlänger säsongen, med bär från september till den första frosten.

Autumn Bliss Stora mörkröda hösthallon. Mognad aug-okt. Rikligt med saftiga konformade bär. Trivs i soliga och vindskyddade lägen. Upprättväxande något taggig. Behåll den näringsrika, mullrik joden fuktig under hela säsongen. Ingen kalkning. Bör bindas upp.
Heritage En härlig söt hallonsort som ger två skördar per säsong om den blir lite ompysslad. Först ger den mindre tidig skörd på sommaren som följs upp med en ofta riklig skörd på hösten. Ger stora saftiga bär som lämpar sig såväl för inläggning, frysning eller att äta färska.
Mormorshallon Klassisk sort med medelstora röda bär. Mognar i juli-aug. Söta och välsmakande. Upprättväxande och bör bindas upp. Trivs i soliga lägen gärna vindskyddat. Planteras i näringsrik, mullrik gärna ej kalkrik jord. Behöver kontinuerlig bevattning.
Preussen Rikligt med mattröda bär något kägelformade. Söt och mild smak, utmärkt till desserter. Mognar juli-aug. Upprättväxande och bör bindas upp. Trivs i soliga lägen gärna vindskyddat. Planteras i näringsrik, mullrik gärna ej kalkrik jord. Behöver kontinuerlig bevattning.
Ottawa Medelstora mörkröda hallon med en fantastisk smak. Perfekt för nordiska förhållanden då den är en av de mest härdiga hallonsorterna samtidigt som den ger en riklig skörd som kommer på tvåårsskotten. Grenarna som burit frukt skärs ner helt på hösten för att stimulera tillväxten av nya skott och en bra skörd nästföljande säsong.
Malling Promise En tidig röd hallonsort som ofta kan ge en mycket riklig skörd. Planteras gärna i full sol, klarar sig med ganska sparsam bevattning och beskärs genom att skott som har burit frukt avlägsnas helt på hösten.

När du vill plantera hallonbuskar är tidpunkten inte avgörande, så länge marken inte är frusen. Det bästa är att välja en dag med milda temperaturer, antingen på hösten eller våren, för att ge dina växter de bästa förutsättningarna att etablera sig.

Välj en solig plats med väldränerad, näringsrik jord. Undvik områden där marken är tung och blöt. Hallonplantor föredrar en jord med något lägre pH-värde, precis som blåbär. Placera hallonplantorna cirka 50cm från varandra i rader, och ha cirka 1,5 meter mellan raderna för att ge plantorna tillräckligt med utrymme att växa.

Gräv ett hål som är tillräckligt stort för att rymma hela rotklumpen på hallonplantan. Placera hallonbusken i hålet så att rotklumpen är precis under jordytan. Fyll på med jord, exempelvis planteringsjord eller rhododendronjord och tryck försiktigt till för att undvika luftfickor. Efter plantering, vattna rikligt för att hjälpa rötterna att etablera sig. Lägg ett lager av kompost eller halm runt plantorna för att behålla fukt och minska mängden ogräs.

Plantera hallon

Du kan också odla hallon i en hink eller kruka - perfekt om du endast har balkong eller en mindre uteplats. Se till att behållaren är tillräckligt stor, krukans diameter bör vara minst 30cm. Använd jord med högt näringsinnehåll och se till att dräneringen är bra genom att lägga exempelvis lecakulor i botten av krukan.

Letar du efter något med det lilla extra? Ta då en titt på sorten 'Black Jewel' hallon. Det är ett sött och aromiskt sommarhallon som kan skördas i juli till augusti.

För att säkerställa att dina hallonbuskar växer optimalt och ger en riklig skörd, är det viktigt att binda upp dem. Detta gäller särskilt för sommarhallon som kan nå imponerande längder upp till 2 meter. Utan stöd riskerar de långa skotten att brytas av eller växa längs marken, vilket leder till att de inte får tillräckligt med sol och möglar snabbare.

Bygg en enkel spaljé genom att slå ner två pålar i ändarna av raden där du planterat hallonen. Sträck två till tre snören mellan pålarna eller fäst tunna trästag för extra stöd. Genom att binda upp skotten längs dessa snören eller stagar, säkerställer du att de får tillräckligt med ljus och luftcirkulation, vilket minskar risken för sjukdomar och förbättrar fruktkvaliteten.

Att beskära hallonbuskar är avgörande för att hålla dem friska och produktiva. Hur du beskär dina hallon beror på om du har sommar- eller hösthallon, då de två sorterna kräver olika beskärningsmetoder. Genom att noggrant följa dessa beskärningsråd för sommar- och hösthallon, kan du säkerställa att dina hallonbuskar förblir friska, produktiva och ger rikliga skördar år efter år.

Sommarhallon utvecklar sina frukter på två år gamla skott. Efter skörden på sommaren ska du beskära de grenar som har burit bär. Dessa grenar är ofta lätt att känna igen eftersom de är lite mer taggiga, bruna och bedagade jämfört med de nya skotten. Klipp dessa grenar nära marken. Nästa år kommer nya skott att utvecklas och dessa kommer att bära frukt året därpå. Behåll ungefär tio nya skott per kvadratmeter för att säkerställa en god skörd och ge kvarvarande skott tillräckligt med ljus och näring.

Hösthallon bär frukt på årets nya skott. Efter skörden på hösten bör du klippa ner alla grenar till marknivå. Ett alternativ är att endast toppa de övre delarna som har burit frukt, vilket möjliggör en ytterligare skörd från den nedre delen av skottet kring midsommar nästa år. Denna metod innebär att du beskär grenarna helt först efter att de har gett frukt två gånger. Observera dock att hösthallon inte alltid hinner mogna i kyligare zoner. För bästa resultat i sådana områden, välj tidigblommande sorter eller odla dem i ett tunnelväxthus eller växthus.

Beskära hallon

För att få en riklig och högkvalitativ skörd är det viktigt att regelbundet gödsla dina hallonbuskar. Hallon växer bäst i jord som alltid är fuktig men inte blöt. Här är några enkla tips för att hålla dina hallon välnärda och friska:

  • Kompost: Täck jorden runt plantorna med ett lager kompost. Det hjälper till att hålla jorden fuktig och tillför viktiga näringsämnen.
  • Årlig gödsling: I början av mars, arbeta in ett långsamt verkande bärgödsel i jorden runt plantorna. Detta ger en jämn tillförsel av näringsämnen under hela växtsäsongen.
  • Gödsling av krukodlade hallon: För hallon i kruka, använd ett flytande gödningsmedel. Blanda gödseln i vattnet och vattna plantorna ungefär en gång i veckan under blomningsperioden.
  • Extra näring på våren: När odlingen har etablerats, ge buskarna extra näring genom att tillföra kompost eller kogödsel. Detta främjar tillväxten och bidrar till en riklig skörd.

Gödsla hallon
upp