Plantera pelargoner
När du kommer hem med din nya pelargon kan du plantera den i en
Använd pelargonjord eller
Vill du att dina pelargoner ska blomma rikligt, då ska du placera dem på en plats i full sol. Mycket sol betyder mycket blommor. Om dina pelargoner inte har mycket blommor kan placeringen vara en orsak. När det kommer till vädret gillar pelargonerna att stå skyddat. För stark vind kan bryta av skott och sorter med stora blommor bör särskilt skyddas mot regn, då blommorna ta skada.
Plantera om pelargoner
Den bästa tiden att plantera om pelargoner är när du tar fram dem inför våren. Då pelargonen behöver ny jord för att fortsätta utvecklas och blomma rikligt. Det går annars bra att plantera om pelargonen när du märker att den börjar växa ur sin kruka.
Beskära pelargoner
Observera:
Undvik att beskära vildarter, doftpelargoner, engelska pelargoner och unikpelargoner på våren. Dessa sorter bildar skott under vintern och blommar tidigt, vilket gör att du missar deras blomning om du beskär dem på våren. Klipp istället dessa sorter i slutet av september, eller i början på oktober.
Föröka pelargoner
Det vanligaste sättet att föröka pelargoner är att ta sticklingar i samband med att du klipper ner dem på våren. Se bara till att moderplantan är frisk och att pelargonsticklingen kommer få tillräckligt med ljus för att kunna utveckla rötter.
Sjukdomar hos pelargoner
Trots korrekt skötsel kan skadedjur och sjukdomar förekomma på pelargonerna. Här kan du se de vanligaste.
Pelargonrost
Med pelargonrost får ovandelen av växtens blad gula fläckar samt brunaktiga prickar. Ibland uppträder även ringar på undersidan av bladen. Anledningen till pelargonrost är en svamp och ringarna på bladens undersida är svampsporer.
Pelargonrost är mycket smittsamt, och sprids lätt till andra växter genom luften, så du bör ta bort de drabbade bladen snabbt. Undvik dessutom att vattna ovanifrån och skydda dem från regn.
Ullöss på pelargoner
Ullössen är nära släkt med sköldlöss, men de sitter inte fast på växten de angriper och saknar sköldar. De är ca 3 mm långa och såväl ägg och larver som fullbildade djur skyddas under vaddliknande bildningar. För övrigt ser skadorna ut ungefär som för sköldlöss. Lössen håller främst till i förgreningar, bladhörn och mellan tätt sittande stjälkar.
Ullöss sprider sig snabbt. Se därför till att plocka bort alla skadliga växtdelar och avlägsna alla löss du kan se.
Spindelkvalster på pelargoner
På bladens undersida hittar man med förstoringsglas de små djuren och deras ägg. Bladen vissnar så småningom ihop helt, på starkt angripna växter kan man se en slöja av tunna fina trådar som påminner om spindelnät.
Vita flygare på pelargoner
Vita flygare, även kallade mjöllöss kan du hitta på undersidan av bladen. När du berör plantan så flyger de vita små insekterna hastigt upp, för att strax återvända ner igen. De angripna plantorna blir klibbiga och ofta täckta av en svart beläggning, som beror på att sotsvampar växer i mjöllössens exkrementer. Drabbade blad torkar ut och faller av. Ta bort dessa så snabbt som möjligt. Plantorna försvagas successivt så insekterna suger i sig av växtsaften.
Vattna pelargoner
Gödsla pelargoner
Pelargoner är riktiga frossare, speciellt under tillväxtfasen. Se därför till att du gödslar dem så fort du planterar dem. Du kan också använda speciell pelargonjord som redan är förgödslad. Tre till fyra veckor senare bör du gödsla igen och sedan regelbundet varje till varannan vecka. Du kan använda flytande gödningsmedel för detta. Om du använder ett långtidsverkande gödsel redan från början bör du ändå gödsla då och då.
Från september kan du minska gödseltillförseln, då tillväxtperioden avstannar. Du kan börja tillföra näring till våren igen.
Övervintra pelargoner
Det är väl värt att övervintra dina pelargoner, då det kan ge dig både större och vackrare pelargoner inför nästa säsong. Idealtemperaturen vid övervintring av pelargoner är mellan 5-10 grader, du bör därför flytta in dem när frosten och kylan börjar smyga sig på.
Tips:
Tänk vatten, ljus och temperatur när du övervintrar dina pelargoner. Ju varmare pelargonen står, desto mer solljus och vatten kräver den. Ju svalare den står, desto mindre solljus och vatten kräver den.
Det ideala är att övervintra dina pelargoner i ett rum som kan hållas svalt – till exempel i ett garage, förråd eller i en källare. Med andra ord på ett ställe där de inte får för mycket ljus och det inte blir för varmt. Beskär pelargonen ordentligt innan vintervilan, genom att klippa bort vissna blad och blommor, samt grenar som ser trötta ut. Var inte rädd för att ta för mycket, klipper du ner pelargonen rejält blir den tät och fin inför våren. Vattna sparsamt ungefär en gång i månaden, utan näring.
Under mars månad är det dags att väcka pelargonerna till liv genom att ta fram dem i rumstemperatur. Placera dem på en ljus och varm plats, samt börja vattna dem mer. Tillsätt även lite
Frågor & svar om pelargon-skötsel
Varför blommar inte mina pelargoner?
Om dina pelargoner inte blommar kan det bero på flera orsaker:
- För lite ljus: om pelargonerna står för mörkt kan de få svårt att sätta nya knoppar.
- Näring: om dina pelargoner får mycket blad men inga blommor kan det bero på att det är för mycket kväve i jorden. Testa då att vattna med
näring för blommande växter . - Gamla stjälkar: tänk på att kontinuerligt plocka bort gamla stjälkar, för att uppmuntra pelargonen till att sätta nya knoppar.
- Efter övervintring: det kan ta ett tag innan övervintrade pelargoner börjar blomma. Se till att plantera dem i större krukor, med ny jord. Ställ dem på en ljus plats och tillsätt
växtnäring och eventuelltväxtbelysning .
Vilka pelargoner trivs inomhus?
Rekommenderade pelargonsorter att ha inomhus är tidiga engelska- och änglapelargoner, eller doft- och brokbladiga pelargoner.
Om du ska ha pelargoner inomhus behöver de ha gott om ljus, placera en
Varför får mina pelargoner gula blad?
Pelargoner kan få gula blad vid övervintring på grund av ljus- och temperaturförändringar. Detta är naturligt om du övervintrar dem svalt. De anpassar sig så småningom, men du kan behöva plocka bort några blad fram tills dess. Det kan också hjälpa att ställa plantan i ett ljust fönster, eller under en växtlampa.
Andra anledningar till att din pelargon får gula blad kan vara näringsbrist, övervattning, för liten kruka eller för tätt med jord. När du får gula blad kan du plocka bort dem, tillsätta lite
Svampsjukdomen pelargonrost kan även visa sig genom gula blad. Den upptäcks genom att bladen först får gula fläckar på ovansidan och små blåsor på undersidan. Därefter uppträder rödbruna ringar eller prickar. Om du misstänker pelargonrost behöver du isolera den från andra plantor och försiktigt klippa bort angripna blad. Låt den vara i karantän i cirka två veckor, tills du ser att inga nya angrepp visar sig.
Hur får jag bort löss och annan ohyra på pelargonen?
Bladlöss
Bladlöss är den vanligaste ohyran som pelargoner kan drabbas av och syns oftast genom att det är små vita smulor på bladen. Detta är ömsande skinn från lössen. Undersöker du plantan mer noggrant kan du se lössen sitta på toppen av pelargonen, på undersidan av bladen eller längs stjälken.
Om du upptäcker att din pelargon har bladlöss är det bra om du isolerar den från andra växter för att undvika spridning. Rengör även platsen den stått på med såpvatten.
För att bekämpa bladlössen kan du spraya pelargonen med en såplösning: 1 dl
Rotlöss
En annan ohyra som kan drabba pelargonerna är rotlöss, de är vita, några millimeter långa och kryper. Rotlössen sprider sig snabbt och du undviker dem enklast genom att gå igenom pelargonernas rötter varje vår och plantera om dem.
Om du upptäcker att din pelargon har fått rotlöss kan du ta en stickling från pelargonen och sedan slänga moderplantan. Gör därefter rent krukan, fatet och platsen den stått på noggrant.