Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-11-21 klockan 11:01. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

Övervintring av växter är en metod för att skydda växter från de kalla och ofta hårda vintermånaderna. Det innebär att man antingen flyttar in växterna till en skyddad plats, täcker dem för att skydda dem mot frost, eller på annat sätt säkerställer att de överlever vintern. Detta är särskilt viktigt för fleråriga växter och känsliga arter som inte är anpassade för att klara av de kalla vinterförhållandena.

Vinterskydd för växter

Att övervintra växter erbjuder flera fördelar:

  • Kostnadsbesparing: Genom att övervintra fleråriga växter slipper du köpa nya plantor varje år, vilket kan spara pengar i längden.

  • Miljövänligt: Att ta hand om och återanvända befintliga växter minskar behovet av att köpa nya plantor, vilket minskar efterfrågan på produktion och transport av växter.

  • Möjlighet att behålla favoritväxter: Om du har speciella växter som du är fäst vid, kan övervintring säkerställa att de överlever till nästa säsong.

  • Förebygger förluster: Vissa växter kan vara svåra att få tag på, eller ta lång tid att växa till en vuxen storlek. Övervintring kan hjälpa dig att behålla dessa växter över tid.

Trädgårdsmästaren John Taylor förklarar hur du skyddar dina känsliga växter under vintern. Han går även igenom och visar upp olika vinterskydd. Titta på videon för att få alla tips och råd du behöver för att övervintra dina växter.

Det är inte alla växter som behöver övervintras, men vissa är mer känsliga för kyla än andra. Här är några vanliga typer av växter som ofta övervintras:

  • Fleråriga örter: Dessa växter återkommer varje år men kan behöva skydd under vintern, särskilt om de är känsliga för frost. Exempel på dessa är hosta, astilbe, lammöron och pion.

  • Lökar och knölar: Växter som dahlior, gladiolus och kanna-liljor har lökar eller knölar som kan grävas upp och lagras under vintern.

  • Vissa buskar och träd: Unga eller känsliga buskar och träd kan behöva extra skydd mot kyla.

För att övervintringen ska bli lyckad finns det flera faktorer att tänka på:

1. Plats
Välj en skyddad plats, som ett garage, växthus, eller ett kallt men frostfritt rum. Alternativt kan du ställa växten tätt intill fasaden. Om du övervintrar inomhus, se till att platsen är sval och ljus.

2. Vattning
Växter behöver fortfarande lite vatten under vintern, men vattna sparsamt för att undvika rotröta. Vattenbehovet varierar beroende på växttyp och övervintringsplats.

3. Luftfuktighet
Se till att det finns tillräcklig luftfuktighet om växterna övervintras inomhus, särskilt för tropiska växter.

4. Skydd mot skadedjur
Kontrollera växterna för skadedjur innan du tar in dem och håll ett öga på eventuella angrepp under vintern.

5. Beskärning och nedklippning
För vissa växter kan det vara lämpligt att beskära dem lätt innan övervintringen för att minska utrymmet de tar upp och för att främja en starkare tillväxt till våren. Detta gör du bäst med en sekatör eller grensax.

Du kan läsa mer om övervintring av växter här>>.

Beskära hallon

Generellt sett föredrar växter att övervintra på en ljus och måttligt varm plats. Det innebär att du bör hålla temperaturen mellan 5 och 10 °C. Detta är en tumregel, men det är bra att läsa på om vilken temperatur som passar just dina växter.

Det idealiska klimatet är en vinterträdgård. Men det finns också mindre krävande växter som trivs med att övervintra i en ljus källare eller ett garage. Vissa växter kan till och med övervintra i mörker, till exempel lövfällande krukväxter som fuchsia.

Växthus vinter

Innan du flyttar dina växter till rätt plats, ta en noggrann titt på dem. Ser du gamla löv eller tecken på skadedjur? Detta kan få negativa konsekvenser när växterna övervintras. Ta därför bort de gamla bladen. Placera växter som är angripna av skadedjur separat och behandla dem först.

När växterna är placerade där de ska övervindras bör du undvika att placera krukorna för tätt och besöka dina växter regelbundet för att kontrollera dem för skadedjursangrepp. Se till att det finns god ventilation. Kom också ihåg att vattna växterna – men mycket mer sparsamt än på sommaren. Växterna får inte torka ut. En kontroll en gång i veckan eller varannan vecka är lämpligt. Om din växt övervintrar i mörker behöver den ännu mindre vatten.

Förutom de exotiska växter som behöver förvaras på rätt plats finns det också tåliga krukväxter som kan övervintra utomhus – med rätt vinterskydd. Krukväxter har dock ett problem på vintern: rotklumpen fryser mycket snabbare i en kruka än hos växter som står planterade i marken.

De fina rötterna är särskilt känsliga för stora temperaturvariationer. Isolera därför krukan för att kompensera för dessa variationer. Vinterskyddsmattor av naturmaterial som fårull, kokosfibrer, jute eller halm är väl lämpade för detta. Alternativt kan du använda bubbelplast.

Se även till att planteringskärlet inte har direkt kontakt med marken. Om det står direkt på marken kan det frysa fast och dräneringshålet kan täppas till. En skiva frigolit kan vara till hjälp. En planteringsvagn är dock idealisk, eftersom du då kan flytta krukan till en skyddad plats, till exempel mot husets vägg. När vi talar om plats: Om möjligt, placera inte krukväxterna som skyddas på detta sätt i direkt solljus. Växlingen mellan värme under dagen och kyla på natten kan skada dem.

Det bästa vinterskyddet för vintergröna växter är ett lager fleece. Välj en ljus fleece för att släppa igenom så mycket ljus som möjligt. För vintergröna växter bör du hitta en plats där de får maximalt med ljus utan att stå i direkt solljus.

Har du flera växter som behöver skyddas med fleece? Om du inte vill linda in varje växt individuellt kan du använda en fleecehuva. Under fleecehuvan finns det plats för flera växter. En öppning med dragkedja framtill gör det enkelt att öppna fleecehuvan när du behöver vattna dina växter.

Även om lövträd inte längre har blad behöver kronan fortfarande skydd. I detta fall kan du använda jute istället för fleece. Jute är inte genomskinligt, men eftersom det inte finns några blad kvar spelar det ingen roll.

Det är främst barken du skyddar. Föreställ dig en kall men solig vinterdag: Solen värmer ena sidan av stammen medan den andra sidan ligger i skugga. Denna temperaturskillnad kan skapa starka spänningar och orsaka sprickor i barken. Genom dessa sprickor kan skadedjur tränga in, vilket kan orsaka allvariga skador på speciellt fruktträd och rosor.

Så här fäster du vinterskyddet på rätt sätt:

Börja med att försiktigt binda ihop de unga skotten på kronan med mjukt rep. Om du beskär kronan på våren blir det enklare att knyta ihop den på hösten. Dessutom är det bättre för växten att göra korrigerande beskärningar på våren istället för på hösten. Om du beskär växten innan den börjar växa på våren kan snitten läka snabbt och bidra till en tätare förgrening av kronan. Placera en jutepåse eller fleecehuva över växtens krona. Använd under inga omständigheter plastfolie, då den inte släpper igenom luft och kan skada växten. Se till att bladen är torra när du packar in dem, annars kan de frysa fast i skyddet. Fäst skyddet med juteband eller jutesnöre för att säkerställa att det inte lossnar i starka vindar.

Vinterskydd växter

Genom att följa dessa råd kan du hjälpa dina växter att överleva vintern och komma tillbaka starkare när värmen återvänder. Övervintring kan kräva lite extra arbete, men belöningen av friska och vackra växter gör det väl värt ansträngningen.

Kolla in följande kategorier för att kunna införskaffa dig rätt redskap när du övervintrar dina växter.

upp