Olika typer av plattor har olika tålighet
- Välj bearbetningsklass III eller IV (medelhög eller högre belastbarhet) för bästa tålighet.
- Välj glaserade plattor för bästa tålighet lämpat som kakel.
En glasyr förädlar ytan på kakel och klinker och ger dem ett vackert utseende och en tålighet mot kemisk och mekanisk nötning – exempelvis vattenbeständighet. Men det finns också oglaserade kakel och klinker. Dessa framhäver den naturliga färgen hos kakel och klinker, men de blir känsligare mot fläckar och fukt. - Välj genomfärgade plattor för maximerad livslängd.
Vid val av kakel och klinker kan det vara bra att överväga plattor som är genomfärgade. Sådana kakel och klinker har fördelen att färgen inte bara är på ytan – hela plattan är av likafärgat material. Om ett hårt föremål faller på plattbeläggningen och flisa slås av så märks det knappt, för därunder är färgen densamma. - Välj EN-normerade flint- och stengodsplattor för fastställd kvalité.
Uppmärksamma alltid EN-märkta produkter när du köper kakel och klinker. Den så kallade europeiska standarden är en viktig orienteringshjälp och fastställer minimikraven på kvalitén på flint- och stengodsplattor. EN-märkta plattor har reglerade minimikrav när det gäller nötningstålighet, vattenupptagning, måttolerans, ytjämnhet, frostsäkerhet och tryck- och böjfasthet.
Bra att veta:
På vissa typer av kakelplattor anges storleken i cirkamått. När kaklet bränns genomgår det en naturlig krympningsprocess på grund av den höga temperaturen. Därför kan det förekomma mindre måttavvikelser på 1 till 2mm. Av produktionstekniska skäl kan de verkliga måtten avvika från de som står på kartongerna eller i webbshoppen. Av detta skäl kalibreras eller rektifieras extra högvärdiga kakel och klinker. Måttet på dessa kakel och klinker anges med millimeternoggrannhet.
Olika typer av plattor lämpar sig för olika miljöer
- Välj klinker med värmediffusionsförmåga om du ska ha golvvärme.
- Välj keramiska plattor vid en eldstad.
Keramiska kakel och klinker är eldtåliga – därmed kan glöd, aska och liknande inte slita på ytan. - Välj EN-normerade plattor vid användning utomhus.
Väderfaktorer orsakar enormt höga spänningar i materialet. Därför bör du lägga EN-märkta, frostsäkra plattor av särskilt hög kvalité på balkkonger, altaner och liknande.
Olika typer av plattor ger olika visuella intryck
Olika material är en ren smaksak
- Välj klassiska keramikplattor för ett mer ekonomiskt alternativ och i en boendemiljö med hög påfrestning.
Tack vare bläckstrålemetoden går det att få exakta imitationer av natursten och marmorkakel. Detta är ett betydligt billigare alternativ till riktiga stenar. - Välj naturstenplattor för en naturlig och exlusiv känsla.
Med kakel och klinkerplattor i natursten får ditt hem en exklusiv och högkvalitativ känsla. Natursten har miljoner år på nacken. Varje kakel- och klinkerplatta är unik med ådror, färg och strukturskillnader – som bara finns i naturen. Beroende på hur den skapats skiljer man huvudsakligen mellan granit och marmor. Båda är naturliga stenar och därför är varje sten helt unik och förekommer bara en enda gång. Tänk även på att om du impregnerar och skyddar dina naturstensplattor kommer hållbarheten och slittålighet vara längre. - Välj flintgodsplattor för lättskötta, fläckfria och tåliga väggar.
Flintgodsplattor kan användas till en mängd olika ändamål, men det främsta området är som väggbeklädnad i våtutrymmen. - Välj stengods- och porslinsplattor för bland annat läggning utomhus.
Den låga vattenupptagningsförmågan gör materialet i plattorna särskilt väderbeständigt och därmed idealiskt för användning utomhus. Nya digitala trycktekniker möjliggör produktion av porslinskakel med träutseende, stenutseende och betongutseende som ser förvillande likt äkta material men har fördelarna hos keramiska plattor.
Viktig information:
Flintgodsplattor är porösa och har en hög vattenabsorption och är därför inte resistenta mot frost. Det är därför inte lämpligt att använda dem utomhus. För detta lämpar sig kakel och klinker i stengods eller porslin.
Läs mer om olika kakel- och klinkermaterial
Natursten
Granitplattor
Granit är en frostsäker och hård sten som används både inom- och utomhus. Om du lägger granitplattor rekommenderar vi att du arbetar från flera förpackningar samtidigt för att få ett vackert färgspel. De viktigaste egenskaperna hos granit är den extremt höga slitstyrkan och de nästan obegränsade designmöjligheterna med rika färger.
En mängd olika naturliga stensorter säljs under namnet granit. Det är viktigt att kolla på produktinformationen för att se exakt vilken stentyp som dina plattor är gjorda av. Granit hör till gruppen djupbergarter, men även vissa andra naturliga stenar (exempelvis metamorfa bergarter) säljs som granit, även om de skulle kunna tillskrivas en annan grupp stenar rent geologiskt. Detta betyder dock inte att de är sämre. De har samma egenskaper som "riktig granit" och är ibland till och med ännu tåligare.
Marmorplattor
Marmor används främst inomhus. Natursten utvinns i block i stenbrott och sågas sedan till plattor med ramsågar eller sågar med diamantklinga. Färgen och strukturen på plattan beror på de rådande förhållandena och temperaturen när den bildades – därför är varje marmorplatta unik.
Marmorplattor är lite mjukare än granitplattor, men ändå är marmor kännetecknat av en lång livslängd, enkelt underhåll och god skärbarhet. Marmorplattor kommer i en mängd olika färger och med olika ytor, därför är de mycket mångsidiga. Marmorplattor har ett exklusivt uttryck och höjer lyxkänslan i varje rum, tack vare den individuella texturen.
Naturstensliknande kakel och klinker
Trenden går ständigt mot mer keramikstensmaterial i naturstensutseende. Detta eftersom plattorna kombinerar fördelarna med keramik med egenskaper från äkta natursten.
Keramikplattor
Många föredrar numera en naturlig inredningsstil hemma. Keramikplattor i naturtrogna nyanser av grått, brunt och grädde är ett perfekt val och ger nästan på egen hand en riktig feelgood-stämning i ditt hem. På grund av kombinationen av olika mineral har varje platta sin egen struktur och olika nyanser och det gör dem unika. Fasadplattor i stenutseende är lämpliga för väggar och kan tack vare dess hållbarhet och halkmotstånd installeras i en boendemiljö med hög påfrestning – och även utomhus (till exempel kök, badrum, trappor, altan).
Bläckstråleskrivare - den moderna metoden för kakeltryck
Med bläckstråletryck kan kakel idag tryckas digitalt. Tack vare den senaste datatekniken och speciella scanningprogram kan man med digital tryckteknik trycka förvillande äkta naturstens- eller marmorsimitation. Vid tillverkningen skannas de ursprungliga stenarna i 3D, bilderna bearbetas vid behov och mönster och strukturer överförs sedan till imitationer. Kakel med tryckta bilder kan ge ett riktigt häftigt blickfång i hemmet.
Fördelar med bläckstrålemetoden
- kvalité, exakta imitationer av natursten och marmorkakel
- extremt precisa utskrifter
- billigt alternativ till riktiga stenar
- miljövänlig och förenklad tillverkningsprocess
Flintgods
Kakel och klinker i flintgods
Denna typ av kakel passar inomhus och används övervägande som väggbeklädnad.
Fördelar med kakel och klinker i flintgods
- Tack vare sin grovporighet är flintgodsplattor lättskötta och tåliga mot vanliga hushållsrengöringsmedel, syror och lut.
- Den glaserade ytan ger inte fläckar nån chans att fästa.
- De relativt mjuka plattorna gör det lätt att skära till kaklet. Att borra hål för rör är heller inte ett problem.
- Flintgodsplattor kan användas till en mängd olika ändamål, men det främsta området är som väggbeklädnad i våtutrymmen.
Flintgodsplattor är porösa och har en hög vattenabsorption och är därför inte resistenta mot frost. Det är därför inte lämpligt att använda dem utomhus. För detta lämpar sig kakel och klinker i stengods eller porslin.
Stengods- och porslinsplattor
Stengods- och porslinsplattor skiljer sig från kakel i flintgods genom en annan materialsammansättning:
- De är mycket motståndskraftiga och hållbara och kan läggas i många olika områden.
- Den låga vattenupptagningsförmågan gör materialet i plattorna särskilt väderbeständigt och därmed idealiskt för användning utomhus.
- Vid tillverkning av stengods- och porslinsplattor är bränntemperaturen (1150-1300 C) och presstrycket högre än för lergodsplattor.
Nya digitala trycktekniker möjliggör produktion av porslinskakel med träutseende, stenutseende och betongutseende som ser förvillande likt äkta material men har fördelarna hos keramiska plattor.
Extruderade stengodsplattor
Extruderade stengodsplattor, även kallade delade plattor, som kännetecknas av följande egenskaper:
- Liten vattenupptagning (< 3%)
- På grund av deras låga porositet mycket motståndskraftig mot frost
- Tät, väderbeständig struktur
- Halksäkra
- Lätta att rengöra
- Hög belastningsbarhet
- Rekommenderas särskilt för frostsäkra golv- och väggbeläggningar
- Brett spektrum av olika formstycken
Termen "extruderad" härstammar från tillverkningen av delade plattor. De genereras i en så kallad sträng som sedan skärs enligt längd och därmed även på bredden. Genom tillsats av flusspat och andra flussmedel i produktionen kan porositeten hos stengodsplattor minskas.
Oglaserade stengodsplattor är vanligen lämpliga för tung belastning, såsom industriella, kommersiella eller offentliga utrymmen. Stengodsplattor med glasyrer i sin tur används som en klassisk golvplatta. De tekniska egenskaperna hos glasyren bestämmer nötningsgrupperna och halkskydd hos plattorna.
Porslinsplattor
Plattor av porslin kännetecknas av en mycket låg kapacitet av mindre än 0,5% vattenabsorption och är således en vidareutveckling av stengodsplattor. På grund av deras höga brotthållfasthet och goda nötningsegenskaper används porslinsplattor ofta i offentliga miljöer och andra platser med högt slitage.
Av glaserade stengodsplattor skiljer sig glaserade porslinsplattor i synnerhet genom en högre brotthållfasthet och komplett frostbeständighet. De andra egenskaperna såsom kemisk resistens, halkmotstånd och hårdhet kan variera beroende på typen av yta. Porslinsplattor finns i ett brett utbud av bland annat sten-, trä-, tyg-, kork- och läderutseende.
Vad du behöver tänka på vid användning av porslin som väggbeklädnad:
- För korrekt installation behöver du rätt verktyg och expertkunskap.
- Porslinsmaterial är mycket svårt att skära på grund av sin hårdhet.
- Ett högkvalitativt kakelfix är obligatoriskt.
- Vid polerat porslin bör väggplattorna impregneras efter sättning, så att smuts hålls borta från porerna.