Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-11-21 klockan 09:14. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

Frukt och grönsaker från egen odling – det fungerar även på balkongen! Bara du väljer rätt plantor, som exempelvis dvärg- och pelarträd, kryddor och mindre grönsaker.

För att dina plantor ska utvecklas optimalt i krukorna är vårt tips att välja en bra och näringsrik jord samt att gödsla regelbundet. Våra ­ FloraSelf®-produkter är särskilt utvecklade efter växternas behov och många av dem passar för ekologisk odling. Med hjälp av frukt- och bärgödsel kan du ge dina växter en extra skjuts framåt mellan mars och sept­ember. Gödseln fungerar också som ett skydd mot svampar och sjukdomar.

Petunior, småpetunior och deras vänner som blommar mycket och länge drar blickarna till sig. Men också sötpotatis och alunrot gör sig bra i olika växtkombinationer – även utan blommor!

För att din blommande oas på balkongen inte bara ska göra intryck på dig utan även på dina grannar är tricket att utnyttja varje ledig centimeter. Här vet kreativiteten inga gränser! Häng upp, häng ovanför, stapla och så vidare.

Dvärgfruktträd behöver inte beskäras oftare än vanliga fruktträd. De håller sig små tack vare sina genetiska egenskaper och behöver bara beskäras då och då för att behålla sin form. Det är bara frukterna som inte håller sig till dvärgstorlek, utan blir precis lika stora som på vanliga träd och håller smakmässigt samma kvalité. Därför är dvärgträd perfekta för små utrymmen! Tips: odla blommande ettåriga växter i samma kruka som ditt fruktträd. Det bästa är att välja bivänliga sorter, för du behöver pollinatörer till dina blommande fruktträd.

Pelarfruktträd och spaljéfruktträd gör en rik fruktskörd möjlig även på liten yta. Säg adjö till frukt från snabbköpet och odla dina ­favoritfrukter hemma hos dig! Tänk dock på att päron, nektariner, persikor och aprikoser älskar varma och soliga husväggar.

Många kryddväxter och mindre grönsaker är perfekt lämpade för odling i krukor eller pallkrage, och passar därför väldigt bra på just en balkong.

Odla på höjden
Denna trend härstammar ursprungligen från idén om att göra städerna grönare och passar alla som har en begränsad yta till sitt förfogande. Nuförtiden finns det speciella väggmoduler och upphängningssystem för så kallad ”Vertical Gardening”. Men odlingskärlen kan också bestå av klassiska lådor, gamla väskor, lastpallar eller lerkrukor. Låt fantasin flöda.

Läs mer om smarta lösningar för små ytor >>

Låt grönsakerna dingla
Snackgurkor och ampeltomater måste inte till varje pris ha markkontakt. Du kan helt enkelt hänga upp dem i amplar. Det finns till och med krukor med inbyggd vattenreservoar så att plantan inte torkar ut så fort. Var noggrann med monteringen så att väder och vind inte rår på din grönsaksampel.

Odla på balkongen

Medelhavskryddor såsom rosmarin, lavendel, salvia och timjan behöver en sandig och genomsläpplig jord. När du vattnar måste vattnet alltid kunna rinna undan väl ur ­krukan, kryddväxter trivs inte med att stå i blöt.

Planteringstips

1. Nedre lager
Lerkruksskärvor eller lecakulor: så att vattnet kan rinna undan och att rötterna inte behöver stå i blöt.

Planteringstips

2. Mellanlager
Fiberduk: så att jorden hålls på plats och du kan återanvända lecakulorna igen.

Planteringstips

3. Övre lager
Jord: för kryddväxter och grönsaker finns det speciella jordsorter som är ekologiska. Glöm inte att gödsla!

1. Rengör krukorna och kärlen noggrant för att få bort skadedjur, ägg och svampar. Med en noggrann rengöring får du även bort oönskade problem från förra säsongen utan att behöva använda gifter.

2. Innan du börjar plantera: Ett tips är att stå vid ett planteringsbord, alternativt täcka golvet med exmepelvis tidningar. Det besparar dig trist rengöringsarbete och irritation efteråt.

3. Om din plantering ändå smutsar ner balkongen, tänk på att det är mycket enklare att göra rent när allt är torrt. När det är torrt kan du även använda dammsugaren.

Genom att starta med en bra planering sparar du mycket arbete och kostnader längre fram. När du inreder balkongen är det viktigt att ta hänsyn till just din balkongs förutsättningar. Det finns balkongväxter som älskar sol, medan andra föredrar svalkan i skuggan. Bara den som känner till på vilken plats växterna trivs bäst kan lyckas med sina odlingsprojekt. Växter i små eller stora krukor behöver en bra dränering så att vattnet kan rinna undan. Ett bevattningssystem eller självvattnande krukor gör att du slipper tänka på att vattna lika ofta. Även om balkongen är långt borta från skadedjuren på marken, finns det vissa saker att ha i åtanke:

  • Värme: skydda växterna med solskydd såsom markis eller parasoll.
  • Regn: utskjutande tak eller andra skyddade platser räddar dina växter från att drunkna. Det är dock viktigt att använda sig av krukor med hål i botten, så överflödigt vatten kan rinna ut.
  • Blåst: ett insynsskydd eller balkongskydd på sidan av balkongen ger inte bara skydd mot insyn, utan även mot vinden.

Odla på balkongen
upp