Samla dina kvitton digitalt – skaffa kundkonto och använd vår app >>

Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-11-04 klockan 23:26. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Odla med barn

Det finns alltid något att göra i trädgården. En bra anledning att komma ifrån dator, surfplatta och mobiltelefon och få lite frisk luft.

Om du tar dig tid kan du också lära dina barn hur naturen fungerar och vad som växer när. På så sätt kan du skapa vackra barndomsminnen och visa dina små trädgårdsmästare hur de kan hjälpa till i naturen. Med sin egen grönsaksplätt i trädgården kan de lära sig att ta ansvar och samtidigt lära sig var frukt och grönsaker i mataffären kommer ifrån. Om dina barn hjälper till i trädgården kan ni tillsammans skapa livsmiljöer för bin, fjärilar och andra djur och insekter. På det här sättet kan de lära sig sambandet mellan vårt ekosystem på ett lekfullt sätt.

Här hittar du massor av idéer om hur du kan introducera dina barn för trädgård, växter och natur.

Om du odlar frukt och grönsaker med dina barn lär de sig att trädgårdsarbete innebär en hel del arbete, uthållighet och tålamod.

Om du har mindre barn kan det räcka att arbeta i den befintliga trädgården eller balkongen tillsammans med dig. De kan hjälpa till med sådd, vattning och skörd. Om dina barn är lite äldre kan du låta dem ha en egen odlingsbädd eller en egen balkonglåda. Då kan de själva välja vad de vill plantera och lära sig att ta hand om sina plantor själva.

Om dina små trädgårdsmästare har ett eget projekt, kan det vara bra att se till att de börjar med snabbt växande växter. Växter som solrosor, rädisor eller jordgubbar är lämpliga för detta eftersom de växer relativt snabbt.

Se vår guide "Odla grönsaker – tips & råd" >>

Odla med barn
Odla med barn

Efter trädgårdsarbete kan du tillsammans med dina barn föra en trädgårdsdagbok. När växer vad och hur förändras det? Vilka djur upptäcktes? När mognade frukten/grönsakerna och kunde det skördas? Oavsett om det är med ord eller som en teckning kan ni memorera vad ni har lärt er.

Har du ingen trädgård? Inga problem, använd bara en upphöjd bädd på balkongen om den är stor. Om balkongen är lite mindre kan du enkelt skapa en vertikal odlingsbädd eller arbeta med balkonglådor och stora blomkrukor.

Innan du börjar så på våren kan du under vintern, tillsammans med dina barn, skapa en trädgårdskalender. Sedan kan de utefter kalendern välja vilka grönsaker de vill plantera. Du kan sedan ordna månaden för sådd och skörd som du vill.

Med vår plantering och skördskalender har du en överblick över när olika grönsaker kan sås och skördas.

Planteringskalender grönsaker
Bivänlig trädgård

Utforma en bi- och fjärilsvänlig trädgård tillsammans med dina barn.

Bin och fjärilar är hjältarna på våra ängar. Varje år arbetar de flitigt och säkerställer genom pollinering att allt blommar rikligt och att vi kan skörda mycket frukt.

Under de senaste åren har både bin och fjärilar tappat många av sina häckningsplatser och kan inte längre hitta tillräckligt med mat. Du kan börja mycket enkelt med en blomfröblandning som utfodringsplats för bin.

För att bin och fjärilar ska trivas i din trädgård eller på din balkong kan du plantera blommor tillsammans me dina barn, för att ge mat åt de små hjälparna. Du kan också förklara för barnen hur viktiga bin och fjärilar är för vårt ekosystem och för framgångsrika skördar.

I tabellerna nedan hittar du exemple på de växter bin respektive fjärilar tycker om.

Ett rum för 50 tack! Det finns många insekter i din trädgård som behöver ett hem – och det kan du erbjuda dem! Bygg ett insekthotell med dina barn, det är inte särskilt svårt.

När du bygger insektshotellet kan du också förklara för dina barn varför det är så viktigt att dessa djur också har ett hem och hur de bidrar till tillväxt och välstånd i natur och i våra trädgårdar.

Läs mer om hur du bygger ett insektshotell >>

Insektshotell

Ätbara blommor är en succé att odla med barn! Blommorna kan användas i sallader, i drycker eller varför inte på tårtor eller andra bakverk.

Tänk dock på att förklara för dina barn att inte alla blommor går att äta. Ät aldrig heller blommor som du är osäker på, då vissa bommor är giftiga. Ha som regel att bara äta de blommor som ni själva odlat och garanterat vet är ätbara.

Odla med barn

Populära ätbara blommor:

  • Ringblomma – smakar inte så mycket men är väldigt vacker att dekorera med.
  • Gurkört – en mild smak av gurka.
  • Krasse – vacker att dekorera med.
  • Lavendel – kraftig smak så se till att inte använda för mycket.
  • Gräslöksblomma – mild smak av gräslök.
  • Syren – smakar härligt sött.
  • Skogsviol – vacker att dekorera med.
  • Luktviol – mild syrlig smak.
  • Ros – mild, blommig smak.
  • Kryggtagetes – tydlig smak av citron.
  • Fläderblom – härlig flädersmak som passar såväl till saft som i glass och sallader.

Barn gillar att exprimentera och vill prova på allt. Därför bör du vidta försiktighetsåtgärder och plantera giftfria växter i din trädgård. Sedan kan dina barn leka runt och utforska som de vill, utan att du behöver oroa dig.

I tabellen nedan hittar du exempel på populära, giftfria växter som du kan plantera i din trädgård med absolut sinnesro.

När mörkret och kylan infaller kan det kännas svårare att involvera barnen i odling och plantering. Men oroa dig inte! Det finns massa roligt pyssel med växter som du och dina barn kan sysselsätta er med under vintern. Här kommer några tips!

Odla med barn

Ett bra och roligt projekt för barnen, inte bara under påsken: plantering av växter i tomma äggskal.

Suckulenter är lämpliga för detta projekt. Äggkartonger och äggskal kan målas i barnens favoritfärger och därefter planteras växten där i. Ställ planteringen på en trevlig plats, exempelvis på fönsterbrädan eller matbordet. Nu kan barnen förundras över tillväxten och också spraya plantorna med vatten då och då.

Att odla smörgåskrasse är enkelt och perfekt som första odlingsprojekt med barnen. Allt du behöver är en tallrik, bomull, krassefrön och lite plastfolie. Det är viktigt att du hela tiden håller fröna fuktiga och att de står ljust men inte i direkt solljus.

Gör så här:

  • Lägg en stor bit bomull på tallriken och fukta ordentligt med vatten.
  • Strö fröna i ett jämt lager över bomullen.
  • Ställ tallriken ljust och täck över med plastfolie första dygnet.
  • Se till att hålla bomullen fuktig hela tiden tills krassen börjar gro.
  • När krassen börjat växa (det tar några dagar) kan du ha den stående i ett fönster där den får ännu mer näring att växa.

Har du ingen trägård, men vill ändå visa dina barn hur grönsaker växer? Detta kan utan problem också göras på din fönsterbräda – gärna med rester av grönsaker. Testa dig fram! Oavsett om det är rödbetor, selleri eller potatis. Med vatten och lite tålamod kan du och dina barn skapa en lite miniträdgård inomhus.

Plantera sallad
Om du tar resten av ett salladshuvud och lägger det i vatten, utvecklas nya rötter snabbt. Du kan sedan omplantera den nya salladsväxten i en blomkruka. När salladen är odlad kan dina barn skörda den.

Plantera champinjoner
Svampar kan också planteras i blomkruka. Du behöver en blandning av kompost, planteringsjord och lite kaffesump. Sedan kan du plantera svampstammen så att den övre delen sticker upp över jorden. Dina barn har då till uppgift att hålla jorden fuktig hela tiden!

Plantera ananas
Du kan också odla frukt inomhus med dina barn. Men det krävs lite mer tålamod för detta. Om du skär av bladen på spetsen av en ananas och lägger dem i vatten i två veckor, bildas de första rötterna. Under de första månaderna växer växten, men sedan tar det 2-3 år innan det har blivit en ny ananasplanta.

Det du odlar måste inte alltid vara något ätbart! Vad sägs som att pyssla ihop en gräsfigur tillsammans med dina barn?

Gör så här:

1. Skär ut en kvadrat på 40x40cm ur en jutesäck.

2. Fördela 2 nävar gräsfrön i mitten på tygbiten, i en cirkel på cirka 10cm i diameter. Fyll sedan upp med sågspån för att kunna forma en rund boll.

3. Klipp ett snöre på ca 1m. Ta tag i alla fyra ändar på tygbiten och forma en rund boll. Spänn tyget ordentligt och knyt fast med snöret.

4. Hur vill du att din gräsfigur ska se ut? Du kan exempelvis måla huvudet med tusch och använda brickor och skruvar som ögon. Ställ huvudet i en kruka och måla den som en kropp. Låt fantasin flöda!

Anleitung: Graskopf
upp