Odla kiwi i Sverige
Ja du hörde rätt, det går att odla kiwi i Sverige. De vanliga kiwifrukterna som vi köper i mataffären, som exempelvis 'Jenny', kräver dock växthus i vårt klimat. Men minikiwi, som är bättre anpassad för våra breddgrader, går att odla utomhus. Minikiwin ger krusbärsstora, gröna frukter och smaken är lik den köpta kiwins.
Kiwi trivs i ett soligt och skyddat läge, gärna i ett växthus, mot en spaljé eller vägg. Jorden ska vara genomsläpplig men fuktighetshållande. Det rekommenderas att förbättra jorden med planteringsjord, naturgödsel eller kompost för att ge plantorna bästa möjliga start.
Odla minikiwi
Minikiwi är en 3-4 meter hög klätterväxt. Frukterna mognar i september och behöver inte skalas för att ätas. De kan odlas i zon 1-5, beroende på sort. För att minikiwi ska sätta frukt krävs både han- och honplantor, men det går bra att odla flera honplantor till varje hanplanta. Exempelvis pollineras plantorna ’Anna’ och ’Paula’ av hanplantan ’Oskar’.
Är kiwi självpollinerande?
Inte alla kiwiplantor är självpollinerande. Kiwi är faktiskt tvåbo, vilket innebär att det finns både han- och honplantor. För att kiwihonor ska ge frukt måste det finnas en hanväxt i närheten. En hankiwi kan pollinera upp till fyra honplantor om de placeras smart.
Det finns även självpollinerande kiwibär, som sorten Actinidia deliciosa 'Jenny' och Actinidia chinensis 'Skylet'. Dessa sorter har blommor som pollinerar sig själva och är därför lättare att odla för den som inte vill hantera flera plantor.
Så planterar du kiwi
Kiwi behöver mycket ljus men gillar inte att vara i gassande sol. Det bästa läget är halvskugga eller ett halvsoligt och skyddat läge, där plantan får ljus men är skyddad från den mest intensiva solen. Gärna framför en husvägg som utstrålar lite värme. Detta är särskilt viktigt på vintern när temperaturen sjunker under noll. Kiwin trivs bäst i jord med mycket näring och lite syra, med ett optimalt pH-värde runt 5,0. Undvik lime, lera och fasta jordar. Lossa i stället jorden, blanda i sand och tillsätt kompost för bästa resultat.
Tips: Kiwiplantor trivs i jord med ett lågt pH-värde, blanda ut jorden med rhododendronjord för att den ska bli surare.
I samband med att du tar bort plastkrukan från plantan så skär försiktigt i rotklumpen. Gör några ytliga snitt med en kniv, inte djupare än en centimeter. Detta för att rötterna ska frigöras och samtidigt främja ny rottillväxt. Innan du planterar ner rotklumpen i jorden så kan du placera den i en hink med vatten, så att rötterna blir mättade. Välj gärna regnvatten då kiwiplantor ogillar kalk. När du planterar ner rotklumpen i jorden så ska du inte plantera plantan djupare än tidigare, då finns det en risk att plantan i stället ruttnar. Till sist, vattna ordentligt!
För att ge dina kiwiplantor nödvändigt stöd och hjälpa dem att växa på ett kontrollerat sätt, är det viktigt att använda ett klätterhjälpmedel, som en spaljé. Kiwiplantor kan bilda skott som blir upp till två meter långa, vilket kräver att de hålls under kontroll.
Välj gärna regnvatten när du vattnar, då kiwiplantor ogillar kalk.
Gödsla kiwi
Att ta hand om kiwiplantor är relativt enkelt. Det viktigaste är att hålla jorden fuktig. Vanligtvis behöver du inte gödsla dina kiwiplantor mycket. Gödsla din kiwiplanta på våren och försommaren med ett gödsel med lågt pH-värde, som ett rhododendrongödsel. Om det inte finns några frukter på skotten, är gödselmedel inte nödvändigt.
Beskära kiwi
Att beskära kiwi är en viktig del av växtvården som bidrar till en starkare och mer produktiv planta. Minikiwin beskärs på senhösten, precis som vinrankor. Under uppbyggnadsfasen följer beskärningen samma principer som för vinrankor. För att beskära korrekt, sparar man 4-6 långskott på varje huvudgren. Dessa långskott kommer att bilda sidogrenar, som i sin tur producerar nya skott till våren. Det är på dessa nya skott som blommorna och senare frukterna bildas. Genom att beskära regelbundet och noggrant säkerställer du att kiwiplantan håller en bra form och främjar fruktsättningen.
Under den årliga beskärningen är det också viktigt att ta bort svaga, döda eller skadade grenar. Detta hjälper till att förbättra luftcirkulationen och minska risken för sjukdomar. Genom att fokusera på att behålla de starkaste och mest vitala grenarna, bidrar du till en frisk planta som ger en riklig skörd.