Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-11-21 klockan 09:14. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

För att lyckas med din grönsaksodling krävs det planering. Du bör bestämma hur stora bäddarna ska vara och vart de ska placeras. Det underlättar att ha en bädd som är cirka 1,30–2,50m bred. Då har du möjlighet att nå bädden från båda sidor. Men justera bäddens bredd utefter dina förutsättningar och behov. Du kan även välja att odla dina grönsaker i en högbädd.

Det kan vara fördelaktigt med en huvudstig mellan din grönsaksodling. På så vis kan du enkelt köra en skottkärra mellan, vilket underlättar arbetet. Ha i åtanke att jorden blir lerig och sjunker när det regnar, därför kan det vara bra att använda markbeläggning som barkmull och täckbark för att skapa en stig. Då förhindrar du även ogräs från att växa på stigen.

Odla grönsaker

Du kan även välja att rama in din grönsaksodling. Det finns olika tillvägagångssätt och olika material som kan användas för att ge din odling en bättre struktur genom inramning.

Exempelvis kan du använda:

  • Rabattkanter i trä eller kantskydd i metall, som ger stabilitet samtidigt som de är mycket eleganta.

  • Snigelkanter och staket som håller sniglar borta från dina grönsaker.

  • Låga buskar som exempelvis järnek, dessa skapar en vacker naturlig miljö för din odling.

Bygg din egen snigelkant, vi visar hur du gör >>

Marken där du ska odla grönsaker är avgörande för hur odlingens tillväxt och avkastning blir. Nedan följer några tips, på hur du skapar en bra miljö när du ska odla grönsaker.

  • Rensa bort allt ogräs. Det är även viktigt att ta bort flerårigt ogräs som nässlor, maskrosor, kvickrot, kirskål och mossa.

  • Vänd jorden i grönsakslandet vartannat år efter växtsäsongen, förslagsvis på senhösten. Under vintermånaderna bör jorden lämnas ifred eftersom frosten bryter upp jordklumpar i mindre smulor.

  • Berika kraftigt komprimerad och lerig jord med sand och kompost på våren. Du kan förbättra urlakade eller sandiga jordar med kompost eller högkvalitativ planteringsjord.

Jord & gödsel

Olika grödor behöver längre tid på sig innan det är dags att skörda dem. Det vill säga att tillväxtperioden är olika lång för olika grödor. Beroende på hur länge du vill odla grönsaker under säsongen, så finns det plantor som är mer eller mindre lämpliga. Huvudgrödorna har en lång tillväxtperiod och innefattar bland annat potatis, morötter, gurkor, tomater, paprikor och auberginer. Mindre grödor är mer snabbväxta och kan även skördas snabbare. Dessa mindre grödor består av exempelvis sallad, spenat, kålrabbi och rädisor.

Du kan välja att antingen plantera mindre grödor med kort odlingstid först och plantera huvudgrödorna efter skörd. Eller så kan du plantera huvudgrödorna först. Exempelvis är spenat en bra förkultur för morötter, medan rädisor fungerar väl att plantera efter skördade potatisodlingar.

Nedan kan du ta del av vår planterings- och skördekalender, som du kan använda som riktlinjer när du ska plantera grönsaker. Den visar när det bäst lämpar sig att så, plantera och skörda olika typer av grönsaker.

Planteringskalender grönsaker

Det är viktigt att du variera din odling, det krävs en väl genomtänk blandning av grönsaker, för att lyckats med att odla grönsaker. Det är rekommenderat att du byter odlingsplats på de flesta grönsakerna varje år. Detta är förebyggande mot skadedjur och sjukdomar. Det förhindrar även att näringsämnena försvinner från jorden.

Odla grönsaker
Odla grönsaker

När du har förberett inför odlingen kvarstår de viktigaste frågorna – Vilka grönsaker ska jag odla? Och hur odlar jag dessa grönsaker? Nedan går vi igenom de vanligaste grönsakerna du kan odla i din trädgård – och beskriver hur du tar hand om odlingen på bästa sätt.

Du kan välja att så sallad från sallatsfröer, eller att köpa grönsaksboxar där salladen redan är uppdriven och redo att planteras ut. Följ anvisningen på fröpåsen när det kommer till hur långt avstånd det ska vara mellan fröerna, samt hur djupt ner i jorden de ska planteras. Sallad gillar porös och humusrik jord. De trivs i solen men vill inte har det för varmt, med temperaturer över 20 grader kommer salladen förmodligen inte gro. Skiftande temperaturer främjar tillväxten. Låt fröerna ligga på en blötlagd tidning på en sval plats ett dygn innan de planteras på plats, då gror de snabbare.

Odla grönsaker sallad

  • Marken ska inte vara för torr, vattna regelbundet och se till att vattna rikligt.

  • Undvik kvävegödsel, gödsla endast med kompost. Annars finns det en risk att din sallad lagrar för mycket nitrat, vilket kan skada salladen.

  • Se upp för sniglar. Använd salladshuvar, snigelkant eller snigelfritt för att skydda din sallad.

Du bör endast skörda salladen när den är torr, det minskar nitratinnehållet. Skörda förslagsvis på kvällen eller när solen fortfarande skiner. Beroende på vad för typ av sallad du har odlat, kan du skörda hela salladshuvudet eller endast plocka enskilda blad.

Tomater kan odlas redan i mars. De föredrar att växa i växthus eller inomhus, eftersom de måste vänja sig vid utetemperaturer. För att dina tomater ska vänja sig kan du placera dem utomhus en lite längre stund varje dag. Efter frosttiden kan du plantera tomaterna utomhus helt och hållet. Tomater behöver både luft och ljus när de växer, så lämna plats mellan dina tomatväxter, så kommer de må som bäst.

Beroende på sorten, kan tomater skördas mellan juni och oktober. Plocka de röda och mogna tomaterna. Tomater kan endast förvaras under kort tid, men förvara dem inte i kylskåpet då de snabbt tappar sin arom där. Välj att lägga in eller konservera tomaterna som en sås, om du vill att de ska hålla i flera månader.

  • Vattna alltid underifrån och regelbundet, men inte för mycket. Ju längre tomater står blöta, desto större risk är det att de får svampsjukdomar.
  • Tomaterna bör skyddas från för mycket regn, förslagsvis under ett litet tak.
  • Gödsla med organisk tomatnäring.
  • Bryt bort små skott som växer ut mellan stammen och bladgrenen, för att öka skörden. Man säger att man tjuvar tomatplantan.
  • Placera blompinnar i mitten för att stödja stora tomatplantor.
  • Ta bort blommor som börjar bildas i slutet av augusti. Dessa kommer inte hinna mogna innan frosten kommer.
  • Tomatplantor bör aldrig utsättas för temperaturer under 10 grader.

Odla grönsaker tomater
Odla grönsaker tomater

Plommontomater är mycket saftiga och söta.

Köp fröer i webbshoppen >>

Odla grönsaker tomater

Körsbärstomater är både krispiga och söta.

Köp fröer i webbshoppen >>

Odla grönsaker tomater

Romatomater är smakrika och passar perfekt i soppor och såser.

Köp fröer i webbshoppen >>

Odla grönsaker tomater

Bifftomater är stora och mycket goda att grilla.

Köp fröer i webbshoppen >>

Du kan odla paprika och chili från fröer, på en varm plast från mitten av januari till mars. Förslagsvis i ett växthus, men undvik att så fröerna utomhus eller i garaget. När fröerna spirar kan du placera plantorna med större avstånd mellan varandra. Från mitten av maj kan du plantera de små växterna utomhus för första gången. Se till att de planteras på en solig och skyddad plats. Paprikor och chili trivs även bra i krukor på exempelvis balkongen eller altanen.

Odla grönsaker paprika & chili

  • Vattna din paprika och chili underifrån.

  • Eftersom paprika och chili är släkt med tomaten, kan de gödslas med tomatgödsel.

  • Gödsla de unga växterna så att de får tillräckligt med näringsämnen när de är utomhus.

  • Paprika och chili bör aldrig utsättas för temperaturer under 10 grader.

Paprika och chili växer tidigt på året, men de tar lång tid på sig att mogna. Beroende på sorten kan mognadsprocessen ta flera veckor. Skulle solen försvinna och temperaturen sjunka kan du ta in växterna i slutet av september. Låt dem stå inomhus i ett fönster och mogna, då kan du fortfarande skörda paprika och chili på hösten.

Med cirka 96 procent vatten är gurkan en kalorifattig grönsak, men väldigt populär – oavsett om den är färsk i en sallad, inlagd eller syltad. Det finns tre typer av gurka: drivgurkor, slanggurkor och frilandsgurkor. Den optimala platsen för gurkväxter är varm och skyddad från stark vind. Gurkor trivs i en lös och porös humusjord. Du kan förvänta dig en rik skörd om du gödslar jorden och vänder den ordentligt innan du sår. Du kan så gurkfröer inomhus från slutet av april. Gurkorna kan sedan planteras ut när det blivit varmare, då de är känsliga mot frost och kyla.

  • Vattna regelbundet och underifrån. Bladen bör få så liten vatten på sig som möjligt. Undvik att vattna med för kallt vatten.
  • En spaljé kan hjälpa din gurka att växa högre, och då blir även skörden större.
  • Hindra mögel genom att lämna ungefär 60cm mellan plantorna vid plantering.
  • Ta bort döda löv direkt.
  • Du bör ha i åtanke att du endast kan plantera gurkor på samma plats i fyra år.
  • Jorden bör bytas ut innan du sår nya gurkor.
  • Gurkor får aldrig utsättas för temperaturer under 10 grader.

Du kan skörda gurkor ungefär två veckor efter blomningen. En mogen gurka är slät, och jämnt grön.

Odla grönsaker gurka

Zucchini älskar sol och utrymme. Lämna minst tre meter mellan varje planta. Zucchinifröer trivs i porös och humusrik jord. Du kan odla zucchini i växthus eller på fönsterbrädan tidigast från mitten av april. I mitten av maj, efter frosten, kan växterna planteras utomhus.

Odla grönsaker zucchini

  • Vattna växterna regelbundet och underifrån, bladen bör aldrig vara blöta.

  • Placera ett lager kompost som gödsel runt plantorna för att främja tillväxt. Se till att lagret med kompost inte är för tjockt.

  • Använd snigelskydd då zucchinis är populära växter bland sniglarna.

  • Zucchinis bör aldrig utsättas för temperaturer under 10 grader.

Beroende på vilken typ av zucchini du väljer, kan de skördas efter ungefär 8 veckor. När det gäller storväxta sorter, kan de skördas när zucchinin är ungefär 15-20cm långa. Om du skördar regelbundet kommer nya blommor att fortsätta komma, så du kan skörda din zucchini fram till hösten. Men ta inte för lång tid på dig när du ska skörda zucchini. De förlorar mer och mer av sin smak när de blir för stora.

Beroende på morotssort, kan morötter sås från slutet av mars till i slutet av april. Raderna där morotsfröerna ska spridas bör ligga med ungefär 25cm mellanrum. Fröerna bör placeras med 2-3cm mellanrum, använd fröband för att få rätt avstånd.

  • Vattna plantorna ofta.

  • Plocka regelbundet bort ogräs som växer mellan plantorna.

  • Använd kompostjord för att berika jorden på våren.

Du kan tidigt skörda dina första morötter, medan de fortfarande är små och söta. Men du kan även låta morötterna stanna kvar i jorden längre.

Odla grönsaker morötter

Bönor är relativt lätta att odla. Så bönor i maj, efter frosten. Plantera dem på en solig och skyddad plats. Bönor behöver porös jord som är uppblandad med kompost. Placera sex bönfröer i 2-3cm djupa gropar. Bönor bör inte planteras tillsammans med ärtor, gräslök, fänkål, purjolök eller lök.

Odla grönsaker bönor

  • Vattna växterna regelbundet. Skvätter det upp jord på baljorna kan dessa ruttna, så vattna försiktigt.

  • Du kan lämna rötterna från skördade växter i jorden som gödselmedel för efterföljande fröer.

  • Du bör inte odla bönor på samma plats nästkommande år.

Efter ungefär 8 veckor kan du skörda de första gröna bönorna, alltså beläggningar som inte är helt mogna. Klipp av baljorna och låt stjälken växa upp igen. Efter den första skörden kan du skörda nya gröna bönor två till tre gånger i veckan fram till hösten.

Beroende på sorten, kan du så rädisor på våren, sommaren eller hösten. De viktigaste växtsäsongerna är dock på våren och hösten. Så fröerna ungefär 1cm djupt ner i jorden, i rader med 10cm mellanrum. Enskilda växter bör ha ungefär 5cm mellanrum. Rädisor växer fort, fröerna gror efter bara en vecka.

  • Vattna rädisorna rikligt.

  • Gödning hjälper knölarna att utvecklas.

  • För att undvika sjukdomar bör du hålla din skörd av rädisor med 3 års-intervaller.

Efter fyra veckor kan du skörda de första rädisorna. Var noga med att du skördar i tid. Om rädisorna stannar i marken för länge kan de bli bruna och få en konstig smak.

Odla grönsaker rädisor

Gurkor, tomater och liknande växter behöver mycket vatten, främst under sommaren när det är som varmast och när grönsakerna är mogna. Mängden vatten är begränsad, speciellt i krukor. Här är några tips för att förhindra att dina grönsaker får för lite vatten.

  • Vattna på morgonen innan solen skiner på växterna. På särskilt varma dagar kan du vattna ytterligare en gång på eftermiddagen.

  • Att vattna en gång rikligt och noggrant är bättre än att vattna mindre vid fler tillfällen.

  • Häll inte vatten på bladen, då ökar risken för svampangrepp.

  • Allt vatten som runnit ut kan tas bort från krukfatet eller planteringarna efter ungefär en halvtimma.

  • Stoppa ner ett finger i jorden för att få en uppfattning om jorden är blöt, eller om det är dags att vattna växterna.

Gödsel ger växter näring vilket i sin tur kommer hjälpa dina grönsaker att växa snabbare.

  • Lägg kompost eller högkvalitativ jord i krukan eller rabatten innan plantering.

  • Förse växterna med gödsel. Läs på om hur länge gödselns effekt håller. Applicera mer gödsel vid behov igen på sommaren, men senast i slutet av september.

Odla grönsaker

Fröer spelar en stor roll i hur lyckad skörd du får. Om du inte vill bli besviken över skörden, bör du använda nyinköpta fröer, från kända tillverkare.

HORNBACH fokuserar på kvalitet när det gäller fröer.

Alla fröer är inte ”bra”. Oavsett tid och väderförhållanden, är kvalitén på utsädet avgörande. Kvalitén avgör om dina fröer gror, växer, blomstrar och ger en riklig skörd – eller stannar kvar i jorden, för att torka och dö.

Av den anledningen ser HORNBACH till att bara erbjuda högkvalitativa fröer, till exempel från kvalitetsmärket FloraSelf.

Har du fortfarande gamla fröer från föregående år? Gör ett test för att se om de fortfarande går att använda:

  • Lägg några fuktiga pappershanddukar i en skål.

  • Strö några fröer ovanpå.

  • Täck sedan skålen med plastfolie.

  • Placera skålen på en ljus plats och se till att den är permanent fuktig.

  • Om många fröer har grott efter några dagar eller veckor kan du börja så. Men ta hänsyn till de olika så-tiderna för de enskilda grönsakerna.

  • Om inget händer eller bara ett fåtal börjar gro, är det bättre att köpa nya fröer.

upp