Skapa en grönsaksträdgård
För att lyckas med din grönsaksodling krävs det planering. Du bör bestämma hur stora bäddarna ska vara och vart de ska placeras. Det underlättar att ha en bädd som är cirka 1,30–2,50m bred. Då har du möjlighet att nå bädden från båda sidor. Men justera bäddens bredd utefter dina förutsättningar och behov. Du kan även välja att odla dina grönsaker i en
Det kan vara fördelaktigt med en huvudstig mellan din grönsaksodling. På så vis kan du enkelt köra en
Tillväxtperiod och skördetid
Olika grödor behöver längre tid på sig innan det är dags att skörda dem. Det vill säga att tillväxtperioden är olika lång för olika grödor. Beroende på hur länge du vill odla grönsaker under säsongen, så finns det plantor som är mer eller mindre lämpliga. Huvudgrödorna har en lång tillväxtperiod och innefattar bland annat potatis, morötter, gurkor, tomater, paprikor och auberginer. Mindre grödor är mer snabbväxta och kan även skördas snabbare. Dessa mindre grödor består av exempelvis sallad, spenat, kålrabbi och rädisor.
Du kan välja att antingen plantera mindre grödor med kort odlingstid först och plantera huvudgrödorna efter skörd. Eller så kan du plantera huvudgrödorna först. Exempelvis är spenat en bra förkultur för morötter, medan rädisor fungerar väl att plantera efter skördade potatisodlingar.
Nedan kan du ta del av vår planterings- och skördekalender, som du kan använda som riktlinjer när du ska plantera grönsaker. Den visar när det bäst lämpar sig att så, plantera och skörda olika typer av grönsaker.
Det är viktigt att du variera din odling, det krävs en väl genomtänk blandning av grönsaker, för att lyckats med att odla grönsaker. Det är rekommenderat att du byter odlingsplats på de flesta grönsakerna varje år. Detta är förebyggande mot skadedjur och sjukdomar. Det förhindrar även att näringsämnena försvinner från jorden.
Välj grönsaker till din grönsaksodling
När du har förberett inför odlingen kvarstår de viktigaste frågorna – Vilka grönsaker ska jag odla? Och hur odlar jag dessa grönsaker? Nedan går vi igenom de vanligaste grönsakerna du kan odla i din trädgård – och beskriver hur du tar hand om odlingen på bästa sätt.
Du kan välja att så sallad från
Tomater kan odlas redan i mars. De föredrar att växa i växthus eller inomhus, eftersom de måste vänja sig vid utetemperaturer. För att dina tomater ska vänja sig kan du placera dem utomhus en lite längre stund varje dag. Efter frosttiden kan du plantera tomaterna utomhus helt och hållet. Tomater behöver både luft och ljus när de växer, så lämna plats mellan dina tomatväxter, så kommer de må som bäst.
Beroende på sorten, kan tomater skördas mellan juni och oktober. Plocka de röda och mogna tomaterna. Tomater kan endast förvaras under kort tid, men förvara dem inte i kylskåpet då de snabbt tappar sin arom där. Välj att lägga in eller konservera tomaterna som en sås, om du vill att de ska hålla i flera månader.
Du kan odla paprika och chili från fröer, på en varm plast från mitten av januari till mars. Förslagsvis i ett växthus, men undvik att så fröerna utomhus eller i garaget. När fröerna spirar kan du placera plantorna med större avstånd mellan varandra. Från mitten av maj kan du plantera de små växterna utomhus för första gången. Se till att de planteras på en solig och skyddad plats. Paprikor och chili trivs även bra i
Med cirka 96 procent vatten är gurkan en kalorifattig grönsak, men väldigt populär – oavsett om den är färsk i en sallad, inlagd eller syltad. Det finns tre typer av gurka: drivgurkor,
Skötselråd för din grönsaksträdgård
Gurkor, tomater och liknande växter behöver mycket vatten, främst under sommaren när det är som varmast och när grönsakerna är mogna. Mängden vatten är begränsad, speciellt i krukor. Här är några tips för att förhindra att dina grönsaker får för lite vatten.
- Vattna på morgonen innan solen skiner på växterna. På särskilt varma dagar kan du vattna ytterligare en gång på eftermiddagen.
- Att vattna en gång rikligt och noggrant är bättre än att vattna mindre vid fler tillfällen.
- Häll inte vatten på bladen, då ökar risken för svampangrepp.
- Stoppa ner ett finger i jorden för att få en uppfattning om jorden är blöt, eller om det är dags att vattna växterna.
- Lägg kompost eller högkvalitativ jord i krukan eller rabatten innan plantering.
- Förse växterna med gödsel. Läs på om hur länge gödselns effekt håller. Applicera mer gödsel vid behov igen på sommaren, men senast i slutet av september.
Olika typer av fröer
Har du fortfarande gamla fröer från föregående år? Gör ett test för att se om de fortfarande går att använda:
- Lägg några fuktiga pappershanddukar i en skål.
- Strö några fröer ovanpå.
- Täck sedan skålen med plastfolie.
- Placera skålen på en ljus plats och se till att den är permanent fuktig.
- Om många fröer har grott efter några dagar eller veckor kan du börja så. Men ta hänsyn till de olika så-tiderna för de enskilda grönsakerna.
- Om inget händer eller bara ett fåtal börjar gro, är det bättre att köpa nya fröer.