Bär arbetshandskar när du skär till och arbetar med stålreglar, för säkerhets skull. Använd en plåtsax när du kapar profilerna. Skär först de två sidoplåtarna och böj sedan av profilen vid skiljelinjen. Nu kan du enkelt skära bort resten.
Så monterar du stålreglar
Dags att bygga nya innerväggar? Stålreglar passar perfekt som skelett för detta då de inte rör på sig, och därmed riskerar inte ytan att spricka. Här visar vi hur du går tillväga för att montera stålreglar – steg för steg!
Det här behöver du till ditt projekt
Verktyg | Material |
---|---|
|
Montera stålreglar – steg för steg
Sätta upp stålreglar
Ibland behöver du skarva en stålregel. Det går att göra på flera olika sätt. Ett av dem är att sätta ihop två stålreglar med en extra bit skena. Skenan passar exakt över stålregeln. Skruva sedan ihop profilerna med plåtskruvarna eller sätt ihop dem med en crimptång.
I väggar med stålreglar kan du installera kablar och andra ledningar mycket bra. Öppningar för kablar finns redan förstansade på stålreglar och behöver bara böjas upp. Genom att böja upp den bildas en avrundad yta som man kan lägga kabeln mot utan att den skadas.
Montera profiler
Fördelen med icke bärande väggar med stålreglar är att du kan isolera dem från konstruktioner runt omkring; detta är till stor fördel när det gäller ljudisoleringen. För att isolera skenorna från golvet och taket samt stålreglarna från väggarna runt omkring, klistrar du på en polyetenduk på profilernas baksida. Duken är självhäftande med en öppen häftande yta. Bredden på polyetenduken beror på profilens bredd.
Klistra fast polyetenduken på skenor och stålreglar. Fäst sedan reglarna med ett mellanrum på 50cm med skruvpluggar i golvet, taket och väggen. Borra hålen till pluggarna och ta bort borrdammet. Slå i skruvpluggarna i hålen med en hammare. Använd en skruvdragare för att efterjustera eller ta bort dem. Monteringen är betydligt enklare med de här än med så kallade spikpluggar.
Skenorna och stålreglarna sätts bara ihop och riktas in. Stick först in reglarna där nere och sedan där uppe i skenan. Ställ alltid reglarna i en riktning, det vill säga den öppna sidan på reglarna ska alltid peka åt samma håll – med undantag vid väggen mitt emot: där måste du vända på regeln. Rikta in skenan vid golvmarkeringen med ett vattenpass och sedan stålregeln. Skenan och regeln skruvas inte ihop vid kopplingarna. Du kan fästa dem med en crimptång så att de inte rör på sig. Ordentligt fäst blir det inte förrän gipsskivorna satts dit.
Metallstagen sätts in med ett avstånd som här hälften så brett som gipsskivorna och du måste ta hänsyn till eventuella dörröppningar eller installationer.
Sätt ihop stålreglar
För att fästa metallställningsprofiler i varandra gör du det med crimptången. Först sticker du in stålregeln i önskat läge i skenan. Vid punkterna där regel och skena möter varandra, kommer tången till användning. Stynsytorna på tången har en grovt strukturerad stansprofil. När du trycker ihop tånghandtagen stansas den här profilen in i metallen. regeln och skenan stansas då ihop. Hela konstruktionen får dock inte den nödvändiga stabiliteten förrän gipsskivor har satts dit.
Hela konstruktionen fylls med eldfast isoleringsmaterial och kläs sedan med ett eller flera lager gipsskivor.
Bygg in en dörr
Om du vill bygga in en dörr bör ställningarna till höger och vänster om dörren göras med stabiliseringsreglar. Dessa är bättre lämpade än vanliga stålreglar, eftersom de är gjorda av tjockare plåt.
För att få en stabilare förbindelse mellan skena och stabiliseringsreglar sätter du dit vinkelbeslag för dörrposter. Stickförbindelserna gör att profilerna håller säkert.
Tillsammans med stabiliseringsregeln bygger du in en regel för dörröverstycken. Kapa den till rätt längd. De förstansade markeringarna motsvarar standardmått för dörrkarmar. Regeln bör stå ut på båda sidorna. På rätt höjd kan du fästa regeln med tejp. Ovanför profilen för dörröverstycket sätter du in extra stålregel, beroende på dörrens bredd.
Rekommenderade mått på väggöppningen utefter modulmått på dörrar hittar du här >>
HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.