Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-11-21 klockan 09:47. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

Duschväggar finns i alla möjliga varianter, både fasta och rörliga. Vad du väljer är naturligtvis en smaksak och en avvägning mellan funktion och plånbok. Oftast är en fast duschvägg billigare medan mer avancerade rörliga dörrar kostar lite mer. Har du begränsat med utrymme kan rörliga inåtgående dörrar bli perfekt då de i infällt läge tar minimalt med plats. Ibland kanske en kombination med både fasta och rörliga väggar blir bäst medan en helt fast duschvägg går att få väldigt elegant och stilren. Undersök marknaden noga innan du bestämmer vad som blir bäst för just ditt badrum.

Montera duschväggar

Det finns en del viktiga saker att tänka på innan du monterar duschväggar. Olika våtzoner och korrekt håltagning i våtrumsväggarna är något du bör ha koll på innan du monterar dina nya duschväggar och nedan berättar vi hur du går tillväga.

Badrum delas in i olika våtzoner. Hela golvet och utrymmet i och omkring själva duschutrymmet eller badkaret räknas som våtzon 1. Våtzon 2 börjar 1 meter ut från duschen/badkaret. Duschväggar hamnar därför per automatik alltid i våtzon 1, vilket innebär att det krävs särskild uppmärksamhet vid själva monteringen. Det är mycket viktigt att eventuella skruvhål och liknande tätas på korrekt sätt för att inga fuktskador ska inträffa. Försäkringsbolagen ställer krav på att all infästning i våtzon 1 utförs på ett fackmannamässigt vis och att man strikt följer Byggkeramikrådets branschregler för våtrum.

Våtzoner badrum

När du gör infästningar med skruv och plugg i badrum innebär det att du kommer att bryta den fuktspärr som finns bakom ytmaterialet, vanligtvis kakel. För att det inte ska uppstå en fuktskada behöver du därför täta i skruv- eller borrhålet på rätt sätt. För att kunna göra det bör den bakomvarande väggen bestå av ett massivt material exempelvis betong, murverk eller träregel. Endast skivmaterial är alltså inte godkänt för infästning.

Noggrann mätning.
Börja med att noga mäta ut för duschväggens väggbeslag. Dessa kan naturligtvis se ut på mängder av olika sätt beroende på modell och fabrikat. Dubbelkolla gärna mätningen en extra gång innan själva håltagningen.

Borrning.
Att borra i kakel är inte svårt men kräver att du har rätt typ av borr. Använd en borr avsedd för hårdbetong eller just kakel. Använd absolut inte slagfunktionen på borrmaskinen när du borrar igenom kaklet. Slagen kan lätt spräcka en kakelplatta och det vill du ju definitivt undvika. Dock kan du, om väggen består av betong eller tegel, behöva slå på slagfunktionen igen när kaklet är passerat.

Montera duschväggar

Tätning, plugg och skruv.
Efter håltagning är det viktigt att försegla fuktspärren igen. Fyll hålet med lämplig tätmassa/silikon, tryck i pluggen och skruva sedan ihop med eventuella beslag. Kontrollera att hålet är helt fyllt med tätmassa.

Resterande håltagning.
Fortsätt sen på samma sätt med övriga hål och beslag. Var fortsatt noggrann och se till att montaget blir helt tätt. Se till att allt hamnar i våg – använd vattenpass!

Montering duschvägg.
Alla tillverkare har sin metod och sina beslag för att montera duschväggar. Montera enligt anvisningar från tillverkaren och läs igenom noga från början. Gemensamt för de flesta modeller är att någon typ av tätning mellan duschvägg och vägg och golv behövs. Se till att alltid använda godkänd tätmassa/silikon som är speciellt anpassad för just badrum.

Infästning badrum

Idag finns det många smarta alternativ för den som inte kan eller vill borra i sina väggar. Detta gäller för alltifrån taveluppsättning till skåp och hyllor. Många gånger går det också bra att fästa just duschväggar med ett borrfritt montage. Använd ett starkt lim anpassat för ditt väggmaterial och för den belastning som förväntas. Med en borrfri montering slipper du tänka på tätskikt och fuktspärrar oavsett vilken våtzon man befinner sig i.

upp