Idag används nästan uteslutande LED till belysning både inne och ute. LED går lätt att variera för att skapa både varm, kall eller färgad belysning. LED-armaturer går att göra väldigt små vilket underlättar både för placering och montering. De flesta LED-decklights levereras i smarta set där allt som behövs finns med från början. För den som behöver komplettera sitt system går det lätt köpa lösa delar efteråt.

Man skiljer oftast på direkt eller indirekt belysning. En direkt ljuskälla belyser exempelvis ett specifikt föremål. Strålkastare och fasadbelysning är exempel på direkt belysning. Vid indirekt belysning har man ofta en dold armatur som hjälper till att skapa en ljus och harmonisk miljö. För att få en trivsam men samtidigt funktionell belysning behöver man blanda direkta och indirekta ljuskällor.

Decklight & downlight

Att montera infällda decklights i sin altan är inte svårt. Allt du behöver är en borrmaskin och en hålsåg som motsvarar storleken på dina decklights.

Infällda decklights går också bra att montera i stenmaterial. Oftast gör du klokt i att förbereda för belysning redan vid läggning av stenmaterial i trädgården för att enkelt kunna dra fram kablar. Det går att montera decklights i kanten av en stengång i efterhand men du får då räkna med en lite krångligare kabeldragning.

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Om du inte vill montera decklights på din altan finns det andra alternativ. Du kan till exempel använda dig av LED-lister som går att montera på din altan, balkong eller i trädgården. Detta bidrar med att skapa ett mysigt ljus i trädgården och på uteplatsen, men kan även användas för att skapa en unik ljuskälla som är mer diskret än till exempel utomhuslampor. Välj en färgglad LED-list för att kunna anpassa belysningen utefter tema och vips så blir du grannskapets främsta partyfixare.

Se över lämpliga platser att placera LED-listerna på. Se till att listerna har möjlighet till ström och om du eventuellt behöver komplettera med förläningssladdar. Vissa LED-lister styrs av batteri eller solceller.

Dubbelkolla alltid att LED-listerna är anpassade för utomhusbruk.

1. Rengör ytan där listerna ska placeras. Det är viktigt att ytan är torr och ren så att du enkelt kan fästa listerna.

2. Markera ut vart listerna ska placeras. Det gör att du får en enkel överblick och kan se om det är någon plats som behöver lite extra ljus eller om vissa lister kanske blir lite väl tätt placerade.

3. Många lister är självhäftande vilket gör att det bara är att häfta fast listerna på önskad plats. Vissa lister går även att placera runt stolpar eller räcken och då kan du enkelt vira dem runt ytan. I vissa fall kan du även behöva använda dig av klämmor eller skruvar för att få till en mer permanent installation. Detta kan vara en bra idé vid mer ojämna ytor eller där listerna kan utsättas för mycket rörelse – till exempel vind eller möbler som stöter emot.

Du kan försöka dölja potentiella kablar eller förläningssladdar genom att använda dig av till exempel kabelskydd för att uppnå ett prydligare utseende.

Kontollera listerna regelbundet för att säkerställa att allt är i gott skick och att det inte har uppstått några skador på kablarna eller listerna.

LED list utomhus