Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-11-21 klockan 10:14. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

Om du ska byta ut ett befintligt tak kan det vara fördelaktigt att använda samma typ av material på det nya taket. Om du däremot ska lägga nytt tak för första gången finns det en del olika material att välja mellan. Varje material har sina för- och nackdelar, men man ska också veta att inte alla material är lämpliga för alla typer av takformer. Exempelvis är inte takpannor att föredra om du har ett flackt tak. Nedan hittar du de mest populära takbeläggningarna, skillnaderna mellan dem, och vad de har för egenskaper.

Taket håller inte bara huvudet torrt, det skyddar också ditt hem från väder och vind! Men vad vill du ha för form på ditt nya tak? Det finns otaliga sätt att designa ett tak, men det finns de former som är mer vanliga än andra. Nedan hittar du en översikt över de vanligaste takformerna, och vad som utmärker dem.

Ska du byta ut ett befintligt tak? När det kommer till att byta tak bör du känna till att förberedelsearbetet är relativt tufft. Dels för att du behöver plocka bort det gamla taket, och dels för att du bör byta ut befintlig läkt och lägga ny underlagsduk/papp. Har du ingen tidigare erfarenhet av takarbetet? Då rekommenderar vi att du anlitar ett proffs att genomföra arbetet.

När det gäller gamla byggnader bör du överväga om takläggningen kan kombineras med andra renoveringsåtgärder på byggnaden, för att spara pengar på lång sikt (till exempel på energikostnader med dålig isolering). Till exempel kan de som byter taket också isolera taket från utsidan.

Räkna med följande steg när du ska byta tak:

  • Montera arbetsställning.
  • Demontera hängrännor.
  • Demontera vindskivor och vindskiveplåt.
  • Plocka bort det befintliga taket.
  • Ta bort de gamla läkterna.
  • Lägg ny underlagsduk eller underlagspapp.
  • Montera ny strö- och bärläkt.
  • Montera vindskivor och vindskiveplåt.
  • Sätta upp hängrännorna igen.

Lägga tak

Underskatta aldrig vikten av bra takavvattning! Det skyddar husets väggar, och dess fundament från regnvatten, och därmed fuktskador. Det finns lämpliga takrännor för alla typer av takstorlekar, takformer och givetvis för alla smaker. Takrännorna finns i plast eller metall, och i olika kulörer, för att matcha just ditt hus.

Hur stort ditt takavvattningssystem behöver vara beror helt på den sammanlagda takarean. Ju större tak du har, desto mer vatten måste takavvattningssystemet kunna hantera. Mät ditt tak noggrant, och ta med dig beräkningarna in till ditt HORNBACH-varuhus, så hjälper vi dig att hitta alla komponenter du behöver till ditt takavvattningssystem.

Läs mer om hur du monterar takavvattningssystem >>

Har du skador på dina hängrännor? Skador på metall eller plåt kan enkelt repareras med tätningsmedel och sprayfärg. Den färdiga lagningen blir vattentät och visuellt tilltalande.

Så gör du:

  • Rännans skadade delar ska vara torra och rena.
  • Slipa den skadade ytan med sandpapper.
  • Applicera tätningsmedel på det skadade området, både från insidan och utsidan. Låt massan härda enligt tillverkarens anvisningar.
  • Slipa ojämnheter med grovt sandpapper (40 eller 60). Arbeta sedan med ett fint sandpapper (80 eller 120) tills du får en jämn yta.
  • Slutligen sprayar du ytan med zinkspray. Färdigt!

Laga hängrännor
upp