Lägga golvvärme – tips & råd
Alla som har möjlighet bör välja golvvärme till huset eller lägenheten! Fördelarna är att det håller en perfekt värme i golvet och bidrar till både ökad komfort och i många fall en bättre ekonomi. Här går vi igenom vad du bör tänka på när du ska lägga elektrisk golvvärme.
Att tänka på innan du väljer golvvärme
Beroende på husets övriga värmesystem finns det några olika varianter att välja på när det kommer till golvvärme. För den som har en värmepump installerad är ett vattenburet golvvärmesystem oftast att föredra. Ett vattenburet system kräver dock en omfattande installation och installeras oftast i samband med större ombyggnader eller renoveringar.
För den som vill uppdatera exempelvis ett nytt badrum eller en hall kan elektriskt golvvärme vara att föredra. Det kräver inga stora ingrepp i huset och mycket av jobbet utöver själva kabelinstallationen kan du göra själv. En stor fördel med elektrisk golvvärme är att den fungerar året om, vilket ger en ökad komfort i exempel badrum som med ett vattenburet system annars kan bli kallt under sommarmånaderna.
Olika typer av elektrisk golvvärme
Golvvärmekabel
Den vanligaste typen av elektrisk golvvärme är golvvärmekabel. Själva kabeln kan du fästa på lite olika sätt. Vanligt är att man limmar fast kabeln med en limpistol, men det går också att använda speciella clips som du fäster i ett underliggande nät. Mest effektivt blir den elektriska golvvärmen tillsammans med en isolerskiva. Isolerskivor finns specialdesignade för golvvärmekabel och ger ett mycket lättinstallerat och energieffektivt värmegolv.
Golvvärmematta
Det finns även smarta golvvärmemattor. På en golvvärmematta är kabeln monterad på en speciell självhäftande matta vilket ger ett mycket lättlagt värmegolv. Golvvärmemattor går att installera i princip överallt. Kanske uterummet skulle användas oftare om värmen var jämnare och behagligare? Eller varför inte förlänga säsongen i husbilen med ett skönt och varmt värmegolv? Golvvärme passar på många olika ställen. Tänk på att en Isolerskiva gör din golvvärme extra effektiv!
Golvvärmefolie
För tunnast möjliga installation finns även golvvärmefolie som tillsammans med en underliggande isolerskiva ger ett perfekt underlag för trä-, laminat- och plastgolv.
Installation av golvvärmekabel
Elektrisk golvvärme kan installeras i utrymmen med betong, trä eller gips som underlag. Se till att underlaget är jämnt, rent och fritt från smuts som skulle kunna skada elkabeln. Eventuell renovering av väggar och tak bör avslutas innan golvvärmen läggs för att undvika eventuella skador på värmegolvet.
Observera:
Alla typer av elinstallationer ska utföras av en behörig installatör. En felaktig installation kan leda till allvarliga skador både för hus och människor. Vid minsta tvekan, tag alltid kontakt med din installatör.
Efter att en behörig installatör har installerat golvvärmekabeln, termostaten och övriga elektriska delar är det dags att göra färdigt resten av golvet. Det går utmärkt att installera golvvärme under nästan alla typer av golvmaterial. Var dock noga med att följa golvleverantörens anvisningar. Allra effektivast blir golvvärme tillsammans med ett värmeledande material som exempelvis klinker eller stenplattor, men det går alldeles utmärkt att lägga under exempelvis parkettgolv.
Innan du lägger exempelvis klinker över golvvärmen bör du flytspackla hela ytan för att få ett jämnt underlag. Blanda spacklet enligt anvisningar på förpackningen och fördela över golvytan.
Tips:
Köp ett golvvärmesystem med wi-fi för att hålla koll på värmen i mobilen och enkelt justera värmen även om du inte är hemma.