Samla dina kvitton digitalt – skaffa kundkonto och använd vår app >>

Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-11-04 klockan 23:20. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

Har du fått en repa i träet? Genom enkla medel kan du få den att försvinna visuellt.

  • Med träkitt kan du trolla bort repor i träet. Avsluta med att lägga en ytbehandling som matchar resterande träyta, på det reparerade området.
  • Ett alternativ är att fylla i reporna med reparationsvax. Tänk på att vaxet ska vara mörkare än träet. Torka av överflödigt vax med en torr trasa.
  • Reprationspenna är också ett alternativ, men den färgar bara reporna, och fyller inte upp dem.

Fylla i repor

Fanér är en tunn skiva av massivt trä som limmas på en underkonstruktion. Fanér används ofta som material för yttäckning av möbler och andra inredningsdetaljer. På grund av den tunna strukturen av materialet kan delar av fanéren lossna efter en tid. Detta behöver dock inte betyda att möbeln är förstörd. Med lite skicklighet kan du reparera små ytor.

Laga fanér – steg för steg:

1. Köp en fanérbit som är lik den du ska reparera.

2. Med en kniv skär du ut en fanérbit som knappt täcker det skadade området på din möbel.

3. Placera fanérbiten på möbeln och markera ut konturerna med en penna.

4. Använd kniven för att skära bort den gamla, skadade fanéren längs den markerade linjen.

5. Använd en mejsel för att dra bort den skadade fanérbiten från själva konstruktionsvirket.

6. Applicera lite lim på den ytan, och sätt dit den nya fanérbiten.

7. Se till att ha tryck på biten tills limmet har torkat.

8. När limmet har torkat kan du lägga på lite klarlack, för att försegla området.

Laga fanér

Även den mest massiva stolen kan bli lite vinglig efter år av intensiv användning. Eller så tappar stolen till och med ett ben. För att undvika obehagliga överraskningar när du sitter på den, bör du vidta åtgärder innan du trillar i golvet.

Trämöbler är inte alltid skruvade, utan är ofta monterade med plugg och lim. På grund av temperatursvängningar och frekvent användning kan limmet lossna, och pluggarna kan krympa något. Detta kan resultera i att möbeln blir lite ostabil. För att göra stolen lite mer stabil kan man använda sig av vinkelprofiler, de skapar starkare fogar och hörn och gör möbler mer stabila. Med några smarta knep kan stolen bli som ny igen.

1. Separera försiktigt de enskilda delarna av stolen. Några försiktiga slag med en gummhammare kan hjälpa.

2. Ta bort resterna av det gamla limmet.

3. Gamla, dåliga plugg bör bytas ut mot nya.

4. Applicera nytt lim på fogarna och montera ihop stolen bit för bit.

5. För att stolen ska förbli i rätt läge, är det bäst att spänna fast delarna med spännband och skruvtving, under tiden limmet torkar.

6. När limmet har härdat, och du har plockat bort spännband och skruvtving, är möbeln som ny igen!

Laga trasig stol

I vissa fall har dina möbler inga större behov av en reparation, utan en kosmetisk renovering kan räcka. Färgen är sliten, handtag har sett bättre dagar och möbeln känns inte längre riktigt modern – här kommer några tips på hur du kan uppdatera dina gamla möbler:

  • Har färgen flagnat av? Inga problem! Om det är ett möbel i massivt trä kan du enkelt slipa ner den och måla om i önskad kulör.
  • Om du tycker att färg är tråkigt, kan du istället täcka möbeln i andra material. Exempelvis tyg, tapeter eller dekorplast.
  • Byråer blir en riktig blickfångare om lådorna är täckta med mönstrade tapeter.
  • Är handtagen slitna och inte längre så snygga? Byt ut mot nya – antingen i trä, skinn eller metall. Kombinera olika typer av former på handtagen för olika lådor – det kan bidra med en levande känsla på möbeln.
  • Byt ut till nya möbelfötter för att uppgradera din gamla möbel! De finns i olika material som exempelvis plast eller stål. Det finns även justerbara möbelfötter, så att du kan justera höjden på möbeln – för mer flexibilitet.

Renovera möbler

Har du ett gammalt sidobord som stått utomhus alldeles för länge? Kanske har barnen använt bordet som målarbord? Ser bordsskivan i trä riktigt dålig ut? Det måste inte betyda att du behöver slänga det. Ge bordet ett nytt utseende genom att kakla det! Du kan använda kvarvarande plattor som du fortfarande har hemma, eller varför inte köpa nya, trendiga mosaikplattor?

1. Börja med att lägga önskat mönster, skjut kakelplattorna fram och tillbaka tills du gillar arrangemanget.

2. Förbered bordsskivan genom att slipa ner den och ta bort dammet.

3. Nu kan du måla bordsskivan med en grundfärg. Detta förbättrar kaklets vidhäftning på bordet.

4. För att fästa kakelplattorna applicerar du kakelfix på en platta i taget, och placerar dem på bordsskivan och trycker lätt. Här behöver du viss fingertoppskänsla, då plattorna måste pressas djupt i fixet, annars finns det risk för att ojämnheter i ytan.

5. Vill du göra det lite smidigare? Då kan du istället använda montagelim som du applicerar på plattorna med en fogspruta.

6. När alla kakelplattor är på plats låter du ditt konstverk torka och härda.

7. Sen är det dags att foga skarvarna. Här kan du använda silikon eller fogbruk. Silikon kan enkelt appliceras i skarvarna med en fogspruta.

8. Torka av silikon- eller brukresterna ordentligt. Ditt nya bord är nu klart!

Kakla möbler
upp