Håll dig aktiv och upplev sommarens äventyr med en powerstation, din mobila strömkälla.

Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-07-17 klockan 22:54. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Krukodlade och barrotade häckplantor

Att välja rätt häckplantor är viktigt för en lyckad trädgård. Men vad ska du köpa för häckplantor, barrotade eller krukodlade? Här beskriver vi deras fördelar och nackdelar, samt ger tips för plantering och etablering. Vilken typ passar bäst för dina behov och trädgårdsförhållanden?

Krukodlade och barrotade häckplantor

Att välja mellan barrotade och krukodlade häckplantor kan påverka hur din trädgård utvecklas och ser ut. Barrotade häckplantor är plantor som grävs upp och säljs utan jord runt rötterna. De är vanligtvis billigare och erbjuds i ett brett urval av sorter. Det är även vanligt att du kan köpa barrotade rosor och vissa prydnadsväxter under en begränsad tid under året. Plantering sker under specifika tider på året, oftast på våren eller hösten när växterna är i vila. Dessa växter kan verka lite tråkiga vid leverans, men de är fullt kapabla att etablera sig och blomstra med rätt skötsel.

Krukodlade häckplantor odlas och säljs i krukor, vilket innebär att deras rotsystem är intakt och redo att växa vidare. Dessa plantor kan planteras när som helst under växtsäsongen och kräver mindre omedelbar uppmärksamhet vid plantering. De har en högre överlevnadsgrad men är oftast dyrare och tyngre att hantera.

Genom att förstå skillnaderna mellan barrotade och krukodlade plantor, samt veta att även rosor, fruktträd och prydnadsväxter kan köpas som barrotade, kan du anpassa dina inköp till att passa just din trädgård och dina behov. Läs vidare för praktiska tips om plantering och vård för att säkerställa att dina växter får bästa möjliga start.

Barrotade häckplantor

När planteras barrotade häckplantor?

Barrotade häckplantor planteras när de är i vila. De kan planteras antingen på våren, från det att tjälen har gått ur marken fram till juni om plantorna har varit lagrade i kyl, eller på hösten när de gått i vintervila. Höstplantering sker vanligtvis från mitten av oktober. Dessa plantor levereras utan jord runt rötterna eller nedstuckna i en plastpåse tillsammans med torv, vilket innebär att de måste planteras snabbt efter leverans för att undvika uttorkning.

Plantera barrotade växter

Barrotade plantor kan se lite tråkiga ut vid plantering, med nakna grenar och ibland vitt mögel, vilket är ofarligt och försvinner när plantan kommer ut i sol och vind. Det kan ta upp till fyra veckor för bladen att slå ut efter plantering. Höstskördade plantor kan se tilltufsade ut, men detta påverkar inte deras tillväxt.

När du kommer hem med dina barrotade häckplantor, bör du först sätta dem i en hink med vatten i några timmar innan plantering. Detta säkerställer att rötterna drar åt sig ordentligt med fukt. Vid plantering, se till att rötterna har god kontakt med jorden. Fyll på jord runt rötterna och packa den försiktigt med handen eller foten för att eliminera luftfickor. Efter planteringen, vattna ordentligt och håll sedan jorden jämnt fuktig tills plantan har rotat sig ordentligt.

Fördelar och nackdelar med barrotade växter

Fördelarna med barrotade plantor är att de har ett lägre inköpspris och större utbud av sorter att välja bland. Nackdelarna är att de kräver mer omvårdnad i samband med plantering och etablering, samt att de har en längre etableringstid eftersom de först måste utveckla sitt rotsystem innan de börjar växa.

Barrotade häckplantor

Krukodlade häckplantor

När planteras krukodlade häckplantor?

Krukodlade häckplantor odlas i krukor och har ett fullt utvecklat rotsystem. De kan planteras under hela växtsäsongen, vilket innebär att de kan sättas ut i trädgården även mitt i sommaren, så länge de vattnas ordentligt. När man lyfter upp en krukodlad planta ska hela jordklumpen hålla ihop, och rötterna ska vara genomvävda i krukan.

Plantera krukodlade växter

Dessa plantor etablerar sig snabbare än barrotade plantor eftersom deras rotsystem redan är utvecklat och kan fortsätta växa direkt efter plantering. Om rötterna har börjat växa i cirklar inne i krukan, kan man göra några snitt tvärs över jordklumpen med en kniv eller sekatör för att stimulera ny rotbildning. Förutom detta så går planteringen till som hos andra växter.

Läs mer om hur du planterar häckväxter här >>

Fördelar och nackdelar med krukodlade växter

Fördelarna med krukodlade plantor är att de kan planteras när som helst under växtsäsongen och att de har en snabbare etableringstid. Nackdelarna är att de är dyrare i inköp än barrotade plantor och att de är tyngre och mer skrymmande att transportera.

Krukodlade häckplantor

Inkrukade häckplantor

Vad innebär inkrukade häckplantor?

Inkrukade plantor är sådana som nyligen placerats i krukor med jord men ännu inte hunnit rota sig fullt ut. Detta är vanligt på våren och förekommer ofta med rosor, barrväxter och häckplantor. Dessa plantor är ett bra alternativ om man inte kan få tag på fullt etablerade krukodlade plantor.

Fördelar och nackdelar med inkrukade växter

Fördelen med inkrukade plantor är att de inte försämras i kvalitet över tid, utan snarare rotar sig i krukan och blir krukodlade med tiden. De är ett bra alternativ till både barrotade och fullt krukodlade plantor.

Sammanfattning

  • Barrotade plantor: är billigare, men kräver snabb plantering och mer omvårdnad
  • Krukodlade plantor: är dyrare men kan planteras när som helst och har en snabb etablering.
  • Inkrukade plantor: är ett mellanting som med tiden kan utvecklas till krukodlade plantor.

Du kanske också är intresserad av

upp