Bästa resultat får du om du tar bort det befintliga fasadmaterialet ända in till vindskyddet. Ta bort eventuella knutbrädor, lockläkt, bottenbrädor, foder runt fönster och dörrar samt spikläkten. Gamla ytterväggar behöver ofta ett förbättrat vindskydd. Saknas ett fullgott vindskydd monteras först ett vindskydd på ytterväggen. Därefter monteras isoleringen. Det är viktigt att isoleringskivorna placeras tätt emot den gamla väggstommen för att få nytta av isoleringen.
Så isolerar du ytterväggar med fasadskivor
Tilläggsisolera ytterväggen utifrån och höj temperaturen på de gamla väggarna! Om du har planer på att förändra husets fasad är det här ett utmärkt tillfälle att samtidigt tilläggsisolera. Fördelen med fasadskivor är att isolerskiktet blir obrutet och därmed ger bästa effekt. Dessutom påverkar du inte rummens storlek invändigt. Här visar vi hur du går tillväga.
Det här behöver du till ditt projekt
Verktyg | Material |
---|---|
Observera:
Följande exempel avser tilläggsisolering på befintlig träfasad.
Tilläggsisolera med fasadskivor– steg för steg
Montera isoleringsskivor för fasad
Montera luftspalt/spikregel
Luftning bakom träpanel är lika viktigt som bakom andra fasadmaterial. Vi använder spikregel med dimensionen 28x70mm. Detta är ett bra mått för att bilda en luftspalt som ser till att vatten som tränger in torkar ut. Beroende på vilken fasadpanel du använder, kan det i vissa fall behövas en ytterligare vertikalt placerad läkt för att skapa tillräcklig lutspalt. Se nästa steg.
Montera fasadpanel
Det finns olika panelutföranden. För att få fullgod luftspalt vid liggande panel, kan en liggande läkt monteras innan den vertikala spikregeln. På så sätt skapas luftspalten innanför spikregeln. Det är nu dags att spika upp panelen. Använd vattenpass och kontrollera ofta under arbetets gång. Blir det fel på en bräda blir det även fel på resten.
Ditt projekt är nu klart!
HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.