Vad är en keramisk grill?
Varför ska jag välja en keramisk grill?
Det finns många anledningar till varför du bör välja en keramisk grill. Den håller otroligt länge, och blir därmed billigare i längden. nedan kan du läsa mer om fördelarna med en kamadogrill.
Vilken keramisk grill ska jag välja?
Hur fungerar en keramisk grill?
Den keramiska grillen fungerar genom luft som kommer in i botten av grillen och passerar upp, förbi kolbädden. Den varma luften fortsätter sedan upp och hittar ut i locket på grillen. Tack vare luften går det att laga mat vid höga temperaturer, under lång tid – utan att bränslet tar slut.
Kamadogrillen är även oerhört isolerad och läckagetät, vilket stoppar värmen från att läcka ut och det går att hålla en jämn temperatur länge.

Kamadogrillen består av ett kupolformat lock och en botten. Båda är keramiska och cirka 2-3cm tjocka.
Längst ner i grillen hittar du en värmebeständig platta som skyddar den keramiska botten på grillen.
Eldgallret hittar du i botten av själva eldstaden. Den har ett litet, fritt utrymme till botten av grillen. Detta säkerställer att kolen får tillräckligt med syre. Askan från kolen kan sippra genom gallret, ner till botten.
Själva eldstaden är som en keramisk skål som placeras i den keramiska grillen. Kolen eldas upp i den.
Som det mesta på en kamadogrill så är också eldringen gjord av keramik. Den placeras på kanten av eldstaden och säkerställer det nödvändiga avståndet mellan glöden och maten som ska grillas.
Deflektorplattan används för att fördela värmen jämnt i grillen. Du kan lägga ett grillgaller på den eller varför inte en pizzasten. Med deflektorplattan skapas den riktiga "ugnsfunktionen" i din kamadogrill.
Du behöver grillgallret för direkt och indirekt grillning, men även för rökning.
Om du behöver mer utrymme i din kamadogrill kan du utöka den med en andra grillplats.
Här kan du reglera hur mycket luft eller värme som ska komma ut från grillen. Askluckan sitter i botten av grillen och där kan du istället reglera lufttillförseln.
Hur grillar man i en kamadogrill?
Observera:
Undvik att använda tändvätska för att tända din keramiska grill. Tändvätskan sätter sig i keramiken, ger en försämrad smak och kan göra så att grillen riskerar att spricka.
Även briketter bör undvikas. Detta för att briketter tillverkas av pressade restmaterial och påverkar negativt, smaken på den grillade maten.
Skötsel av en keramisk grill
Kol blir till aska. Och denna aska behöver emellanåt städas bort ur grillen för att den ska kunna bevara rätt luftflöde. Placera en hink under luckan på grillen och borsta rent från aska med en borste.
Använd antingen ett milt rengöringsmedel (exempelvis
Med tiden blir insidan av kamadogrillen svart. Detta är ett naturligt resultat av att du grillat med kol. Detta är inget som behövs tas bort, så länge det inte börjar flagna. Om du inte använder grillen under en längre period, (och om det är under en period med hög luftfuktighet) kan det bildas mögel i grillen. Varken svärtan eller möglet är några problem att få bort, då kamadogrillen fungerar som en självrengörande ugn.
1. Lägg defektorplattan på grillgallret och värm upp grillen till 260°C i cirka 30 minuter. Låt grillen svalna helt.
2. Plocka ur alla invändiga komponeter ur grillen och använd en mjuk tvättborste för att borsta rent insidan av grillen.
3. Sopa bort alla smutsrester som hamnar i botten av grillen och sätt tillbaka alla invädiga komponenter igen. Klart!
När du inte använder din kamadogrill rekommanderar vi att du täcker den med ett
Observera:
Med tiden slits packningarna mellan botten och locket på grillen ut. Beroende på hur ofta du använder din kamadogrill kan dessa packningar behöva bytas med några års mellanrum.