Lägga golv på olika typer av underlag
Innan du börjar lägga ditt nya golv måste du kontrollera om underlaget är förberett på ett passande sätt. Det allra bästa underlaget för alla typer av golv är ett helt slätt underlag. Detta måste vara fast, bärkraftigt, torrt, dammfritt och fritt från sprickor. Endast då kan det nya golvet hålla länge ovanpå det. Nedan kan du lära dig mer om hur du lägger golv på olika typer av underlag.
Lägga golv på golvvärme
Om det är möjligt att lägga ditt laminat- eller parkettgolv ovanpå golvvärme varierar starkt från tillverkare till tillverkare och från golv till golv. Vilka golv som passar perfekt till läggningen på golvvärme är det bäst att du kollar i tillverkarinformationen eller frågar en projektrådgivare om i varuhuset.
Om laminat- eller parkettgolvet är lämpligt för att läggas på golvvärme så ska du inte glömma att planera för en långsam uppvärmning. Ungefär tre dagar efter att golvet lagts kan yttemperaturen på golvet höjas sakta. Hur mycket du maximalt kan värma upp laminat- eller parkettgolvet får du reda på i tillverkarinformationen.
Lägga golv på heltäckningsmatta
Gamla heltäckningsmattor eller filtgolv måste tas bort innan du lägger ditt nya laminat-, parkett- eller korkgolv. På grund av heltäckningsmattans mjukhet kan det nya golvet röra sig extra mycket vid not- och fjäderförbindelsen när man går på golvet. Detta leder till att materialet nöts, vilket ger en höjdskillnad som kan resultera i att fogen öppnas.
Lägga golv på kakel
Gammalt kakel behöver du inte ta bort innan du lägger laminat- eller parkettgolv. Tänk på att lägga en ångspärr och ett lager underlagsfoam under brädorna.
Lägga golv på betong
Betong utgör ett så kallat slitskikt under golvet. Den läggs på ett bärande underlag. Den kan vara gjord av murbruk, gjuten asfalt eller färdiga byggskivor. Det stora antalet sorters betong kan delas in efter konstruktionen/egenskaperna. Här finns det kompositbetong, betong på mellanskikt, flytande betong eller färdigbetong (så kallad torrmassegolv). Uppdelade enligt råvarorna finns det cement-, anhydrit-, magnesium- och gjutasfaltbetong.
Torrbetong
Torrbetong passar extra bra till byggnationer inomhus. Det krävs inga väntetider som betong annars har. Torrbetonggolv med spackel-murbruk jämnar ut ojämnheter på underlaget och är lätt att bearbeta för en hemmafixare. Torrbetonggolv läggs direkt på en fyllning av poriga, mineraliska korn. Dessa hakar sig fast i varandra och skapar en hög hållfasthet. Spackelmurbruk är mycket lätt, inte brännbart och dämpar ljud bra och är bra mot värmeförlust.
Våtutjämningsmassa
Vid våtutjämningsmassa läggs för det mesta en betongmassa som är jordfuktig dit på underlaget. Beroende på betongmassans uppbyggnad delar man in det i kompositbetong, betong på mellanskikt och flytande betong.
Kompositbetong
Här läggs betongmassan direkt på underlaget. Som fästbrygga används ett cementfästslam och som avgränsning mot väggen används en kant-tätningsmassa. Den lägsta höjden är 25mm.
Betong på mellanskikt
Denna betong är lagd på ett mellanskikt (t. ex. PE-folie). På så sätt förhindrar det fukt från att stiga upp. Mot väggen lägger man kanttätningsremsor. Den lägsta höjden är 45mm.
Flytande betong
Denna betong har ingen förbindelse till byggdelar i närheten. Det läggs på ett dämpande skikt och har en avgränsning från väggen av kant-tätningsremsor. Stegljuds- och värmeisolering är perfekt till detta. Den lägsta höjden är 45mm.
Läggning med uppbyggnadshöjd
Ofta när när man ska renovera och modernisera kan man inte lägga så höga golv. Då passar laminat- och parkettgolv alldeles utmärkt.