Direkt grillning - den traditionella och snabba grillmetoden
Direkt grillning – så gör du
För kolgrill: Fördela kolet jämnt i mitten av grillen. Vänta tills du har en jämn glöd innan du börjar grilla.
För gasol- & elgrill: Förvärm grillen genom att köra alla brännare/värmare på full effekt med stängt lock i fem minuter.
Alla grillbitar ska ligga så nära mitten som möjligt, rakt ovanför värmekällan.
För kolgrill: Om du vill grilla extra snabbt kan du sätta på locket och öppna spjällen. Köttet får då en starkare träkolssmak.
För gasol- & elgrill: Sänk effekten på brännarna/värmarna något, annars finns det risk att du bränner vid köttet. Ju tunnare kött, desto mindre effekt ska du ha.
När du grillar med direkt grillning så finns det alltid risk att olja och fett droppar ner från köttet på kolet eller lågan. Då kan flammor slå upp och ohälsosamma gaser bildas. Ställ gärna en dropskål i aluminium under köttet, så slipper du obehagliga överraskningar.
Beroende på tjocklek så ska varje sida av köttbiten grillas runt 10-12 minuter. För bästa smak bör köttet inte vändas mer än en gång.
Indirekt grillning – en långsam och skonsam grillmetod
Indirekt grillning – så gör du
För kolgrill: Fördela kolet längs med grillens sidoväggar. Lämna tomt i mitten och ställ gärna dit en droppskål för att hålla kolet på plats (och fånga upp droppande fett). Vänta tills du har en jämn glöd innan du börjar grilla.
För gasolgrill: Tänd enbart grillens sidobrännare. Även här kan det vara bra med en droppskål för att hålla grillen ren.
För elgrill: Om grillen har flera värmeslingor ska du enbart tända de på sidorna.
Lägg grillbitarna ovanför den "släckta" delen av grillen.
Indirekt grillning måste göras med lock för att värmen ska kunna cirkulera. Öppna alla spjäll så du släpper in syre.
Vid indirekt grillning sköter grillen sig själv. Om du öppnar locket i onödan så släpper du ut värmen och grillningen tar längre tid. Du kan ta det lugnt, eftersom värmen är indirekt så minskar risken för att bränna vid maten.
Om du grillar t.ex. en hel kyckling kan du kontrollera resultatet efter ca 30-40 minuter i grillen. Räkna med att tillagningen tar dubbelt så lång tid jämfört med direkt grillning.