Direkt grillning - den traditionella och snabba grillmetoden
Vad innebär direkt grillning?
Vid direkt grillning exponerar man köttet (råvaran) direkt för värmekällan.
- Lämpligt för tjockare köttbitar som biff, kotletter och fågelfiléer.
- Köttet placeras rakt ovanför värmekällan (direkt exponering för värmen).
- Värmen är intensiv med hög och snabb grilleffekt.
- Funkar med både kol- gasol- och elgrillar.
- Köttet behöver vändas någon enstaka gång.
- Färdigt resultat på 20-25 minuter.
- Det traditionella sättet att grilla på.
- Passar dig som vill bli grilla snabbt.
Direkt grillning – så gör du
Steg 1 – Börja med att preparera grillen
För kolgrill: Fördela kolet jämnt i mitten av grillen. Vänta tills du har en jämn glöd innan du börjar grilla.
För gasol- & elgrill: Förvärm grillen genom att köra alla brännare/värmare på full effekt med stängt lock i fem minuter.
Steg 2 – Fördela köttet jämnt
Alla grillbitar ska ligga så nära mitten som möjligt, rakt ovanför värmekällan.
Steg 3 – Justera effekten
För kolgrill: Om du vill grilla extra snabbt kan du sätta på locket och öppna spjällen. Köttet får då en starkare träkolssmak.
För gasol- & elgrill: Sänk effekten på brännarna/värmarna något, annars finns det risk att du bränner vid köttet. Ju tunnare kött, desto mindre effekt ska du ha.
Steg 4 – Skydda värmekällan från fett
När du grillar med direkt grillning så finns det alltid risk att olja och fett droppar ner från köttet på kolet eller lågan. Då kan flammor slå upp och ohälsosamma gaser bildas. Ställ gärna en dropskål i aluminium under köttet, så slipper du obehagliga överraskningar.
Steg 5 – Grilla cirka 10 minuter per sida
Beroende på tjocklek så ska varje sida av köttbiten grillas runt 10-12 minuter. För bästa smak bör köttet inte vändas mer än en gång.
Indirekt grillning – en långsam och skonsam grillmetod
Vad betyder indirekt grillning?
Indirekt grillning innebär att värmen cirkulerar runt råvaran som steks långsamt.
- Lämpar sig för ömtåligt kött eller grönsaker som snabbt blir torra eller kan brännas. Hit hör till exempel revbensspjäll, hel kyckling och fiskfiléer.
- Värmen cirkulerar runt köttet som grillas skonsamt (Indirekt exponering för värmen).
- Jämn värme som cirkulerar i grillen med en mildare och långsammare grilleffekt.
- Funkar med de flesta kol- och gasolgrillar, samt vissa elgrillar.
- Köttet behöver inte vändas utan steks på alla sidor.
- Ger ett jämnt resultat med knaprig grillyta.
- Längre grilltid, uppåt 45-60 minuter.
- Passar dig med gott om tid.
Indirekt grillning – så gör du
Steg 1 – Börja med att preparera grillen
För kolgrill: Fördela kolet längs med grillens sidoväggar. Lämna tomt i mitten och ställ gärna dit en droppskål för att hålla kolet på plats (och fånga upp droppande fett). Vänta tills du har en jämn glöd innan du börjar grilla.
För gasolgrill: Tänd enbart grillens sidobrännare. Även här kan det vara bra med en droppskål för att hålla grillen ren.
För elgrill: Om grillen har flera värmeslingor ska du enbart tända de på sidorna.
Steg 2 – Fördela köttet i mitten
Lägg grillbitarna ovanför den "släckta" delen av grillen.
Steg 3 – På med locket och öppna spjällen
Indirekt grillning måste göras med lock för att värmen ska kunna cirkulera. Öppna alla spjäll så du släpper in syre.
Steg 4 – Vänta
Vid indirekt grillning sköter grillen sig själv. Om du öppnar locket i onödan så släpper du ut värmen och grillningen tar längre tid. Du kan ta det lugnt, eftersom värmen är indirekt så minskar risken för att bränna vid maten.
Steg 5 – Kontrollera efter en halvtimme
Om du grillar t.ex. en hel kyckling kan du kontrollera resultatet efter ca 30-40 minuter i grillen. Räkna med att tillagningen tar dubbelt så lång tid jämfört med direkt grillning.