Samla dina kvitton digitalt – skaffa kundkonto och använd vår app >>

Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-11-04 klockan 23:10. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

En naturlig trädgård är en hemtrevlig oas för människor, djur och växter. Insekter, fåglar och små däggdjur söker skydd, mat och möjlighet att föröka sig i den naturliga trädgården. Din trädgård behöver inte vara stor för att skapa en naturlig yta. Det räcker med någon kvadratmeter för att du ska kunna bidra till den biologiska mångfalden. Oavsett hur stort eller litet området är, så ger det ett viktigt bidrag till djurs och växters överlevnad.

  • Den viktigaste egenskapen är användningen av olika inhemska vilda växter som många djurarter är beroende av. Med rätt växter i trädgården kan du erbjuda djuren mat samt skydd, och på så sätt ge ett värdefullt bidrag till miljön. Många fjärilar och vilda biarter är utrotningshotade.
  • Kemiskt-syntetiska bekämpningsmedel och gift hör inte hemma i en naturlig trädgård. Bra för naturen – bra för dig.
  • Nyttoinsekter som nyckelpigor och parasitsteklar håller skadedjur i schack och hjälper dig att säkra din skörd.
  • När du utformar din naturliga trädgård – till exempel skapar stigar, ska du använda dig av naturliga material, såsom trä, sten eller grus.
Har du ingen trädgård, utan en balkong? Även här kan du skapa naturliga livsmiljöer och främja biologisk mångfald.

Trädgårdsdamm

Visste du att en handfull jord innehåller fler levande varelser än det finns människor på jorden? De kan göra mycket för dig om du ger dem rätt livsvillkor. Det finns två typer av jordorganismer:

  • Markflora (bakterier, svampar, alger).
  • Jordens fauna (daggmaskar, kvalster med mera).
Markorganismer bryter ner och omvandlar dött organiskt material (löv, rötter, med mera) som omvandlas till näringsrik humus, vars näringsämnen är tillgängliga för växter och andra mikroorganismer. De löser också upp jorden och blandar ihop den. Detta säkerställer god markluftning och förbättrar markstrukturen. Regndroppar kan lättare tränga in i den luftiga jorden och den behåller fukten längre.

  • Undvik alla typer av gift. Kemikalier gör bara jorden och livet i den svagare. Applicera i stället organiska gödselmedel två till tre gånger om året. De innehåller de rätta näringsämnena för ett hälsosamt jordliv.
  • Regelbunden mulching (odlingsteknik) ger inte bara näring till jorden, utan skyddar den också från väder, vind och ogräs. Du kan täcka med höstlöv, halm, hö, träspån, bark, grus eller till och med kartongspån!
  • Vill du göra ditt eget organiska gödselmedel? Behandla din jord med en portion kompost varje år. Med detta gör du många varelser i trädgården väldigt glada.
  • Kranvatten innehåller ofta mycket kalk. Om du vattnar med det kan jordens pH-värde bli för högt. Det kan du motverka genom att vattna din trädgård med regnvatten. Man kan exempelvis använda sig av en regntunna där man samlar regnvatten som sedan kan användas för bevattningen.

trädgård

I en naturlig trädgård bör du plantera så många inhemska och insektsvänliga arter som möjligt. Tropiska växter är vackra, men vi vill inte ha dem i det vilda. Därför är dessa växter vanligtvis inte användbara för våra insekter. Om du vill strukturera din trädgård, använd rabatter med höga perenner, häckar av grenar och torra stenar.

Vad sägs om en blomsteräng? Det ser vackert ut i trädgårdsdesignen, du slipper besväret med att klippa gräsmattan och gör samtidigt mycket för den biologiska mångfalden i din trädgård. Läs mer om hur du sår en blomsteräng.

Blomsteräng

Vill du ha en naturlig trädgård? Då är ogräs en del av den. Vissa ogräs är inhemska arter och ingår i ekosystemet. Om ogräset blir för dominerande är det bäst att bekämpa det för hand. Alternativt är en ogräsbrännare eller ogräsborste ett miljövänligt alternativ för att ta bort ogräs mellan exempelvis marksten. Att använda täckbark är ett bra sätt att hålla ogräset i schack.

Djur som insekter, fåglar och små däggdjur väljer sin miljö noggrant – precis som vi människor. De behöver tillräckligt med mat, skydd mot väder och vind, och lämpliga platser att fortplanta sig på. Utan insekter, framför allt bin och humlor, pollineras inte fruktträd och vissa grönsaker som de ska. Resultatet blir en mindre skörd.

Många djurarter är hotade eller redan utrotade eftersom det inte finns tillräckligt med mat i form av inhemska vilda växter i våra trädgårdar. Med en naturlig trädgård eller balkong främjar du biologisk mångfald.

Låt bara naturen göra sitt. Se allt frodas och djur flytta in i din trädgård. Utse till exempel ett hörn i trädgården där allt får växa fritt, eller klipp bara den del av gräsmattan som du använder regelbundet.

blomsteräng

  • Erbjud igelkottar, maskar och insekter skydd, genom att dumpa trädgårdskompost i form av löv, under en häck. Dessutom bryts komposten ner till humus och din häck får massa näring.
  • Har du turen att det häckar fåglar i din trädgård? Undvik att trimma häckar och buskar under häckningssäsongen.
  • Vill du klippa gräset insektsvänligt, kan du använda en lie eller en trimmer. Det håller insekter och andra djur vid liv. Det bästa är att lämna kvar det klippta gräset på gräsmattan i minst ett dygn. Då hinner de inneboende insekterna hitta nytt hem innan du röjer bort gräsklippet. Om du dessutom undviker att klippa allt gräs på en gång, så har insekterna tillgång till mat längre.
  • Vedstaplar, stenhögar och murar ger hem åt många djurarter.
  • Under varma sommardagar kan du hjälpa fåglarna genom att sätta upp ett fågelbad. Gärna på en plats där katter har svårt att komma åt.
  • Vissna eller döda växter behåller ofta en del av sina frön. Om du lämnar kvar dem över vintern, kan du hjälpa fåglar och gnagare med mat genom den kalla årstiden.
  • Gillar du att höra fågelkvitter i din trädgård? Om du planterar inhemska blommor, buskar och träd, erbjuder du fåglarna ett rikt urval av frön och frukter.

Naturlig trädgård

Om du anlägger exempelvis en damm i trädgården, kommer många törstiga trädgårdsinvånare, som igelkottar, fåglar och insekter att tacka dig. I en trädgårdsdamm kan grodor och paddor hitta ett hem att bo och trivas i. Dessutom kan fåglar och små däggdjur i din trädgård använda dammen för att svalka sig varma sommardagar.

Utöver ovan nämnda fördelar, så samlar även en damm in regnvatten, som i sin tur lockar till sig andra arter av insekter – såsom trollsländor.

Vad kan vara mer naturligt än att odla ekologiskt i din egen trädgård och laga mat i harmoni med naturen? Nedan hittar du tips för att lyckas med din ekologiska odling.

  • Använd torvfri jord och organiska gödselmedel. På så sätt hjälper du till att bevara våra naturresurser.
  • Hjälp till att främja hälsan hos dina växter genom växelbruk. Växelbruk innebär att du planterar olika grödor på samma plats. Du odlar växelvis växter som har högt, medel eller lågt näringsbehov. Detta håller också jorden frisk. Växelbruk används också för att undvika att växtbundna skadedjur och sjukdomar får fäste.
  • Kontrollera dina växter regelbundet för eventuella angrepp av skadedjur eller sjukdomar.
  • Nyttoinsekter, såsom svävflugor och nyckelpigor, kan befria dig från mycket växtskyddsarbete i din naturliga trädgård. Om du skapar optimala förhållanden för dem så sköter de resten och håller skadedjur som löss, kvalster och liknande borta.

Naturlig trädgård
Naturlig trädgård

Använd inte kemiska bekämpningsmedel. Försök istället att förebygga sjukdomar och skadedjur genom att:

  • Bara köpa starka och friska växter.
  • Endast använda kvalitetsfrön, om möjligt med sjukdomsresistens.
  • Tänka på markförhållanden och plats, eftersom varje växt har olika krav.
  • Komma ihåg god jordberedning och jordbearbetning.
  • Plantera och så alltid med tillräckligt avstånd mellan plantorna.
  • Gödsla och vårda dina växter efter deras behov. Övergödsling och för mycket eller för lite vatten gör växter mer mottagliga för skadedjur och sjukdomar.
  • Var alltid uppmärksam på växternas hygien och ta alltid bort döda blad.

Om du trots detta behöver använda bekämpningsmedel, välj ekologiska sådana.

upp