Börja med att haka av den gamla dörren och sen försiktigt montera bort foder både in- och utvändigt. Den gamla karmen sitter oftast skruvad vilket gör det lätt att få bort den utan att göra åverkan på övriga delar i dörröppningen. Rensa bort gammal isolering och se till att dörröppningen är fri från eventuella skruv eller spik.
Så byter du ytterdörr
En ny ytterdörr kan verkligen lyfta hela intrycket av ett hus. Dessutom kan en ny ytterdörr också bidra till både ett säkrare och mer energieffektivt hem. Moderna dörrar står emot kraftiga inbrottsförsök och stänger ute vind och kyla på ett effektivt sätt. En äldre dörr läcker ofta ut mycket värme vilket tillsammans med gamla fönster kan ge högre uppvärmningskostnader. Här visar vi hur du går tillväga när du byter ytterdörr – steg för steg.
Det här behöver du till ditt projekt
Verktyg | Material |
---|---|
|
Förberedelser
Att installera en ny ytterdörr är inte svårt och kräver normalt sett inga speciella verktyg. Det kan dock underlätta att vara två personer när den nya dörren ska hängas på plats.
Ytterdörrar är vanligtvis beställningsvara, så var ute i god tid innan vintern så slipper du göra dörrbytet i alltför kallt väder. Många dörrar går att se på plats i våra varuhus, men det går också bra att se och jämföra modeller i vår webbshop.
Var noga när du mäter själva dörröppningen för att slippa såga upp och göra onödiga ändringar i husets fasad för att passa in den nya dörren. Det ska finnas plats att täta runt den nya dörren och det är bra om den nya dörrkarmens djup överensstämmer med den gamla dörrens.
Byta ytterdörr – steg för steg
Avemballera den nya dörren och häng av dörrbladet från karmen. Kontrollera att den nya karmen passar i den befintliga dörröppningen och att det finns cirka 10mm upptill och längs sidorna för isolering.
Nu är det dags att väga in den nya karmen. Lägg kilar i botten och ställ karmen på plats. Det kan också underlätta att fästa ett par tillfälliga brädor i överkant för att karmen ska vara lättare att hantera. Väg av med vattenpass och fixera genom att slå kilar från bägge håll både i över- och underkant. Se också till att karmen hamnar i lod med fasaden.
När karmen står helt i lod och tillfälligt sitter fast med kilarna fästs den permanent med speciella karmskruvar. I de allra flesta dörrkarmar finns det färdigborrade hål för karmskruv vilket gör infästningen enkel. Finns det inga färdiga hål borras det med en 14mm träborr. Du bör sätta minst fyra karmskruvar per sida.
Karmskruvarna skruvas i med ett specialverktyg, en karmskruvsnyckel, som finns i två varianter. Dels för skruvdragare men kanske vanligast är nyckeln som du använder för hand.
Med karmskruvsnyckeln kan du också justera karmen inåt eller utåt för att den ska hamna helt i våg och för att dörrbladet ska passa perfekt.
När karmen sitter stadigt hängs dörrbladet tillbaka. Kontrollera att det blir en jämn glipa runt om och justera eventuellt med karmskruvarna.
Glipan mellan vägg och karm tätas med drevningsremsa. Remsan trycks in runt om, och om några delar från kilarna sticker ut ska dessa sågas av.
Dörrmontaget avslutas sen med att montera eventuell smyglist och bottningslist och sätta tillbaka dörrfoder både in- och utvändigt. Eventuellt kan ett tröskelbleck monteras och eventuell kompletterande fogning och målning färdigställs.
Ditt hus har nu fått en säker, energieffektiv och vacker ytterdörr som kommer att fungera under många är framöver!