Verktyg: Material:
  • Ströläkt, exempelvis 25x25mm
  • Eventuellt och

De flesta tak är uppbyggda enligt samma princip. Taket stöttas upp av takstolar som i sin tur hålls ihop av ett undertak – vanligtvis . Råsponten täcks med som fungerar som en del av takets yttre skydd. På takpappen läggs strö- och bärläkt som sedan själva takpannorna vilar på. Tillsammans med vindskivor och övriga takbeslag har du sedan ett perfekt tak – anpassat för alla typer av väder.

Takets konstruktion

Underlagspappen skyddar mot all typ av fukt och nederbörd. Även om takpannor eller annat takmaterial går sönder ska underlagspappen, åtminstone tillfälligt, skydda huset från inträngande vatten. kan idag bestå av lite olika typer av material, dels den klassiska tjärpappen, men också nyare typer av underlagsdukar. Vilken typ av underlag du bör välja avgörs av vilket ytskikt du väljer, tegel, betong eller plåt. Rådfråga gärna personalen i ditt .

Vid renovering och byte av gammalt takmaterial börjar du med att riva bort allt gammalt material ner till undertaket, som oftast består av råspont. Om råsponten är i gott skick kan den gärna behållas. I annat fall byts den ut och ersätts med ny frisk . Inspektera extra noga kring skorsten och i takfoten, där det ofta uppstår skador.

I ytterkanterna spikas . Trekantsläkten ser till att inget vatten letar sig ner under underlagspappen.

Hur ofta du ska byta tak beror på vilken typ av material taket är av. Generellt sett gäller följande livslängd för tak:

  • Papptak: 5-20 år
  • Betongpannor: 25-35 år
  • Tegelpannor: ca 40 år
  • Bandtäckt plåt: ca 40 år

Du kan förlänga livslängden på taket genom att underhålla det väl. Se till att hålla taket rent från mossa och annan smuts som kan binda fukt. Om råspont, underlagspapp och läkt är hel och fräsch, men några enstaka pannor gått sönder, eller flyttat på sig, kan det räcka att bara byta ut dessa pannor.

Det går att byta tak vilken årstid som helst. Det kan till och med vara en fördel att byta tak under vintern, då det öppna taket inte är lika känsligt mot snö som mot regn. Det kan dock vara mer behagligt att göra själva takbytet när det är lite varmare.

För det första så är det en smaksak. De flesta tak funkar till de flesta hus. Men det finns vissa material av tak som inte lämpar sig till alla takformer, när det kommer till funktion. Exempelvis är inte takpannor att föredra om du har ett platt tak. Detta då vatten inte rinner undan lika lätt som på ett tak med lutning.

Om din byggnad ligger i ett område med detaljplan, behöver du bygglov för att ändra utseende på bygganden, genom att byta material på taket. Exempelvis från plåttak till tegeltak.