Innan du drar igång ditt staketbygge, finns det några saker som kan vara bra att tänka på.

Vid alla ingrepp i trädgården, som på olika sätt påverkar grannarna, är det viktigt att kommunicera och komma överens innan bygget påbörjas. Just staket är kanske den vanligaste orsaken till konflikt mellan grannar, då det väldigt påtagligt berör även den på andra sidan tomtgränsen. Det finns mycket att tjäna på en tydlig dialog – inte minst ekonomiskt, då ett gemensamt staket faktiskt också kan innebära delade kostnader.

Om du är det minsta osäker på var din tomtgräns går, kontakta Lantmäteriet.

Ett staket kan se ut på oändligt många sätt och smaken varierar såklart från person till person. Se till att vara överens både internt och i grannskapet. Kontakta även gärna byggnadsnämnden i din kommun, för att säkerställa att det inte finns invändningar mot hur ditt staket får uppföras och om det eventuellt krävs bygglov.

Alla trädgårdar ser olika ut och har sina speciella förutsättningar för byggnation. På en väldigt bergig tomt får man ofta använda just sten och berg för att säkert kunna förankra både hus och andra byggnationer, som exempelvis altaner och staket. Berg och sten är en väldigt bra grund, men du behöver rejäla maskiner. Och vill du ta bort större partier kan det till och med krävas sprängningsarbete.

För den som har en mer porös jordmån, fungerar det oftast bäst att använda betongplintar. Vill du göra det lite lättare för dig, köper du färdiggjutna betongplintar som enkelt grävs ner i marken.

För riktigt finfördelad mark finns smarta, så kallade jordankare, som helt enkelt slås ner i marken och fungerar som stöd för både staketstolpar eller enklare plank.

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Ett vanligt staket kräver normalt sett inget bygglov. Men bygger du ett plank (en inhägnad som är högre än ett normalt staket) eller en mur, behövs det oftast bygglov.

Läs mer om vad som gäller på Boverket >>

Det bör inte vara mer än 1,8 meters mellanrum mellan stolparna. Om du har en kuperad tomt, kan du behöva sätta stolparna tätare.

Tryckimpregnerat virke är ett populärt val vid staketbygge. Det har en lång hållbarhet och kräver inget underhåll i form av målning.

Då tryckimpregnerat virke inte behöver målas, passar det därför perfekt för dig som vill behålla det trärena utseendet. Om du ändå vill måla ditt tryckimpregnerade staket, rekommenderar vi att du väntar minst en säsong innan du gör det.

Det finns givetvis en mängd andra material att bygga staket av. Några exempel på detta är komposit, rostfritt stål, glas, smide och metall.

Vet du med dig att du vill ha ett målat staket, är gran ett bra alternativ av virke. Tänk dock på att grundolja, grundmåla och täckmåla alla delar innan du sätter upp staketet. På detta sätt kommer du åt med färg överallt. Se till att mätta ändträet med grundolja, för att undvika att fukt kommer in i träet och orsakar röta. Avsluta med en strykning täckfärg när staketet är på plats.

Vill du hellre köpa färdiga staketsektioner?