Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-11-21 klockan 09:47. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

Text: Sascha Borrée | Bilder: Lucas Wahl

Den där resan till Spanien ser inte ut att bli av i år, för många blir det en semester hemma i Sverige i stället. Och då gäller det att pricka in vädret när man ska boka camping eller hyra stuga. Men om du vill vara riktigt säker på att familjen ska kunna ta ett dopp när sommarvärmen kommer kan du alltid bygga dig en egen pool. Det är lättare än du tror. Här beskriver vi steg för steg hur du går till väga. Det viktigaste materialet? En trave med lastpallar. Läs igenom instruktionen och sätt igång direkt!

Vill man sätta igång ett poolprojekt hamnar man direkt vid ett vägval. Alternativ A: Gräva ett stort hål – med stor möda för hand eller med grävmaskin. Gjuta en botten av betong. Gjuta eller mura väggarna och efter diverse steg däremellan (exemplevis installera el, pump, filtersystem), klä poolen med folie och kakla den. Plus: Det ser proffsigt ut. Minus: Dyrt och tidsödande. Du kommer förmodligen inte att kunna ta det första härliga doppet förrän sista dagen på semestern Vill du ta dig vatten över huvudet?Inte jag. Jag valde alternativ B. En pallpool. Med den mångsidiga lastpallen kan även du bygga en snygg pool. Och den är klar för invigning i morgon.

I morgon blir det att stiga upp i ottan. Att hitta en lämplig plats i trädgården är snabbt avklarat. Viktigt: Poolen måste få sol, så att vattnet blir härligt uppvärmt. Placera den inte för nära ett träd, då blir det bara en massa löv i badet. Och självklart måste marken vara så jämn som möjligt och inte luta. Jag klipper gräset en extra gång, räfsar bort småpinnar och stenar – allt som är vasst och kan skada poolduken. Min pool är byggd av tolv lastpallar, så det är en tolvhörning. Med en standardlängd på 120cm per pall ger det en diameter på omkring 460cm. Jag körde ner en pinne i marken, fäste ett snöre på 230cm och grovmätte upp poolens cirkelformade yta. Täck gärna marken med markduk eller täckfilt som extra skydd mot vassa saker på marken.

Bygga pool

Vänster: Sascha sätter ner en pinne i marken, fäster ett snöre på 230cm och grovmäter upp poolens cirkelformade yta.
Höger: Sascha klipper till markduken han behöver under poolen som han bygger av lastpallar.

Nu sätter jag igång med mina pallar. Först lägger jag dem i en cirkel på markduken och justerar dem så att vinkeln mellan pallarna inte blir för stor eller för liten. Sedan reser jag dem upp, gör de sista anpassningarna och skruvar fast dem en efter en i varandra med hålplattor. Där har vi tolvhörningen! Jag fäster dem även på utsidan med spännband. När jag fyller upp poolen till kanten kommer det att behövas, för konstruktionen kommer att utsättas för ett väldigt tryck.

Bygga pool

Vänster: Sascha lägger de tolv pallarna i en cirkel på markduken och förbereder på så vis underlaget för poolen han bygger åt sig.
Höger: Sascha skruvar ihop pallarna med hålplattor.

På insidan häftar jag fast en skyddande duk. Utsidan klär jag med en bambumatta som jag skruvar fast. Det är snart gjort och effekten är slående – det som nyss såg ganska industriellt ut för nu tankarna till semester i varmare länder. Snyggt blev det också.

Bygga pool

Vänster: Sascha täcker pallarna till poolen som han ställt i en cirkel med en skyddande duk som han häftar fast upptill på pallarna.
Höger: Sascha har täckt utsidan av poolen med en bambumatta som han fäster på pallarna.

Då är det dags för poolduken. Först lägger jag duken på marken, drar upp den längs pallarna och häftar fast den i ovankanten. Den passar perfekt! Poolen är i princip färdig att använda. Och eftersom det tar en stund innan den är fylld till brädden hämtar jag trädgårdsslangen redan nu och vrider på vattenkranen för fullt.

Bygga pool

Vänster: Sascha drar upp poolduken till pallkanten och häftar sedan fast den i ovansidan.
Höger: Sascha börjar fylla sin hemmagjorda pool med ca 13 000 liter vatten.

Det enda som återstår nu är att klä poolkanten, alltså den smala kanten på ovansidan av pallarna som fortfarande är öppen. Jag har ingen lust att fastna med badbyxorna här. Jag snedsågar brädorna exakt (en geringssåg är bra att använda till detta). Då täcker jag inte bara pallarna, utan även de trekantiga mellanrummen. För att det ska bli så precist som möjligt gör jag det ett steg i taget: Jag lägger två brädor på plats på poolkanten, markerar var jag ska kapa och tar fram sågen. Jag skruvar fast den och tar nästa bräda. Och så vidare – markera, såga, skruva... Jag går hela varvet runt och avslutar med att sätta i skruvarna till den sista brädan.

Puh, det gick! Jag torkar svetten ur pannan och klättrar över den nysnickrade kanten till min splitternya pool. Uppfriskande? Inte direkt. Det är bra tryck i trädgårdsslangen, men vattnet når mig bara upp till anklarna. Inte så konstigt; enligt min miniräknare behövs det nästan 13 000 liter vatten för att fylla poolen. Så det tar ett tag.

Bygga pool

Vänster: Sascha snedkapar brädorna exakt för att använda dem senare när poolkanten ska täckas.
Höger: Sascha skruvar fast brädorna på poolkanten.

Och titta, min pool är fylld ända upp till kanten! Och det bästa av allt – den är bara min! Bara jag, det kalla vattnet och – lugn och ro. Precis som jag hade föreställt mig det.

Bygga pool

Sascha sitter på kanten på sin hemmagjorda pool. Fötterna i det kalla vattnet, blicken i fjärran.

upp