Bygga gradänger i sluttning

Bygga rundade gradänger i sluttning

@hannasanglar visar hur

Startsida » PROJEKT » Utomhusprojekt » Uteplatsguide » Inspiration: Bygga gradänger

Hanna drömde länge om att förvandla sin risiga, sluttande slänt till en vacker gradäng. Efter flera års drömmande tog hon äntligen tag i projektet och förvandlade den sluttande slänten till en drömplats med mjukt formade gradänger. Här delar vi hennes steg för steg-guide för hur du kan göra samma sak.

Risig slänt till en vackert välvd gradäng

Före och efter. Från risig slänt till en vackert välvd gradäng.

Det här får ni inte missa! Från en risig slänt till en vackert välvd gradäng. Jag är så nöjd!
@hannasanglar

Det här behöver du till ditt projekt

Så förbereder du för dina gradänger

Hannas gradängskisser

1. Planera

Börja med att noggrant analysera sluttningen och bestämma antalet nivåer. Lutningen hos Hanna mätte ungefär 25 grader, vilket var avgörande för planeringen.

Hon skapade en skiss i programmet SketchUp. Detta underlättade bygget då många utmaningar kunde lösas på förhand.

För att göra det enkelt, använde Hanna bredden på trallvirket för att dimensionera höjden på stegen. Den slutliga sitthöjden hamnade på 296mm, lite i underkant, då en en bekväm sitthöjd generellt ligger mellan 300 och 450mm. Men i Hannas fall här läggs dynor till för komfort.

Förbered marken för gradänger

2. Förbered marken

Rensa området från växtlighet och stenar. Tänk på att spara valda buskar och växter för att få en ombonad lummig känsla direkt.

Lägg sedan ut markduk för att förhindra ogräs från att växa upp genom konstruktionen.

Vi har valt att spara en järnek och en doftschersmin och hoppas att de ska trivas, trots att de blir inramade.
@hannasanglar

Så bygger du gradängerna

Gräv ner plintar

1. Gräv ner betongplintar

Betongplintar med stopfästen placeras som grund för stolparna. Plintarna justeras för att vara i våg och korrekt avstånd från varandra.

" Det går att justera att allt är i våg med höjden på reglarna sedan också, så det är inte jättenoga." @hannasanglar

Bygg stommen för gradängerna

2. Bygg stommen

Reglar monteras på plintarna och justerades i höjd.

För att få till den runda formen på grädängerna krävs det att reglarna böjs. För att lyckas med detta finns en metod som kallas "att basa", – en teknik där trä böjs med hjälp av värme, vanligtvis varmt vatten eller ånga.

Basa virke

Hanna förklarar själv metoden hon använde för att basa virke:

"Vi använde en stuprörsslang, som man normalt använder för att leda bort regnvatten. Man trär på slangen på brädan som man vill böja och sedan tillför man ånga. Vi använde en tapetborttagare, som är en enkel maskin som skapar vattenånga. Efter ett par timmar är träet mjukt och redo att böjas. För att böja en regel krävdes det att vi först byggde en jigg som vi kunde använda under böjningen. Dessutom kan det vara klokt att använda ett övermått på regeln så att det går att ta tag i något. Vi använde spännband och tvingar för att böja regeln." @hannasanglar

Det är ganska utmanande och tidskrävande att böja trä. Man måste ta det lugnt och framförallt ha tålamod att vänta på att virket blir varmt.
@hannasanglar
Lägg trallen

3. Lägg trallen

Trallbrädorna läggs, i Hannas fall, ut som en solfjäder från cirkelns mitt. För bästa resultat sågas brädorna som kilar.

Lägg ut alla brädor innan de skruvas fast med trallskruv. Tänk på att ha mellanrum mellan brädorna, så att de har plats att svälla när de blir blöta av regn och snö.

Delar av trallen lagd
Delar av trallen lagd.
Klä in

4. Klä in

En smal bräda användes för att täcka trallens ändträ och skapa ett fint avslut.

"Eftersom vi har lagt trallbrädorna som en solfjäder, är det viktigt att vi avslutar med en bräda som täcker ändträet. Dels för att det ska se bättre ut och dels för att man inte ska riva sig på dem. Vi har använt en smal bräda eftersom vi vill kunna böja den. Den här sista brädan, som kanske kan kallas för fris, ligger med 5mm överhäng. Man kan ha mer överhäng om man vill det." @hannasanglar

Vad gäller "kjolen" (eller sättstegen) böjdes trallbrädor och monterades mellan stegen för att skapa en enhetlig och estetisk yta. Även dessa basades vid behov.

Runda vackra hörn, allt är möjligt mina vänner.
@hannasänglar

Njut av din uteplats mitt i trädgården!

Enligt Hanna var projektet att bygga gradänger omfattande, men väl värt ansträngningen. Hon förklarar att det har förbättrat både trädgårdens användbarhet och estetik.

"Det var nog bra att vi tog oss tid att planera det ordentligt. Vi är mycket nöjda med resultatet, som inte bara ökat användbarheten av vår trädgård, utan också dess estetiska värde och funktionalitet." @hannasanglar

Härlig grönska både runt och integrerat i gradängerna
Härlig grönska både runt och integrerat i gradängerna.
Gradänger med plats att bre ut sig
Gott om plats för att bre ut sig.
Trall lagd med solfjädersmönster
Trall lagd med solfjädersmönster.
Grönska och textilier gör gradängerna ombonade och inbjudande.
Grönska och textilier gör gradängerna ombonade och inbjudande.

Inspireras av fler projekt från @hannasanglar

För mer inspiration och fler guider, besök @hannasanglar på Instagram.

För ytterligare tips, tricks och inspirerande idéer, följ oss på instagram.com/hornbachsverige och prenumerera på vårt nyhetsbrev hornbach.se/newsletter.

Du kanske också är intresserad av